Κλιμάκωση αγώνα στο μπλόκο της Νίκαιας (upd)

Άνοιξε η εθνική οδός Λάρισας - Κοζάνης (upd)
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Ημέρα προετοιμασίας για πολυήμερη παραμονή στην εθνική οδό ήταν η σημερινή (Παρασκευή) για του αγρότες των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ το μεσημέρι έφθασαν στο μπλόκο 15τρκατέρ από την Καρδίτσα, τα οποία για μηχανικούς λόγους δεν ξεκίνησαν την Πέμπτη. Το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου προβλέπει ενίσχυση του μπλόκου με εκατοντάδες τρακτέρ από Καρδίτσα (κυρίως Σοφάδες) και Φάρσαλα, ενώ το μεσημέρι στις 2 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνέλευση των αγροτών, με πιθανότερη απόφαση την κλιμάκωση του αγώνα. Κλιμάκωση που θα λάβει σάρκα και οστά το απόγευμα (περίπου στις 5), οπότε και οι αγρότες πεζή θα μεταφερθούν στην εθνική οδό, στο ρεύμα προς Λάρισα-Κατερίνη, το οποίο θα αποκλείσουν συμβολικά για 2 ώρες. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της συγκέντρωσης των τρακτέρ στη Νίκαια, η Τροχαία έχει διακόψει την κυκλοφορία στο ρεύμα προς Αθήνα. 

Στο μεταξύ στο Πνευματικό Κέντρο Αμυνταίου βρέθηκαν το απόγευμα ο Βαγγέλης Μπούτας και ο Κώστας Τζέλας, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου περιοχής Αμυνταίου και μίλησαν σε συνεδρίαση, με στόχο να πεισθούν οι αγρότες της περιοχής να στήσουν το δικό τους μπλόκο.

-Διαφήμιση-

Σύμφωνα με στελέχη της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων σε όλη την χώρα υπολογίζεται ότι έχουν στηθεί περίπου 20 μπλόκα σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Λαμία, ενώ από Δευτέρα, μόλις βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες θα δημιουργηθούν μπλόκα στην Μακεδονία και τον Έβρο, Κομοτηνή

Λάρισα: Άνοιξε η εθνική οδός Λάρισας – Κοζάνης

Και σήμερα Παρασκευή προχώρησαν σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, οι αγρότες στη διασταύρωση Αργυροπουλίου.

Η εθνική οδός από τις 18:00 μέχρι και τις 20:00 παρέμεινε κλειστή, ενώ μετά την κινητοποίηση οι αγρότες τοποθέτησαν τα τρακτέρ τους δίπλα στο δρόμο.

Να σημειωθεί, πως ο δίωρος αποκλεισμός στο σημείο του Αργυροπουλίου πραγματοποιείται καθημερινά τις ίδιες απογευματινές ώρες.

Πανελλαδική σύσκεψη κτηνοτρόφων στον Τύρναβο

Η διάθεση για την διοργάνωση αυτόνομων μορφών κινητοποιήσεων, με αφορμή και τα προβλήματα που παρατηρούνται με τις πληρωμές θα εξετασθεί στη γενική συνέλευση που συγκαλεί η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας το Σάββατο στις 11 το πρωί στο Εμμανουήλειο Πνευματικό κέντρο στον Τύρναβο. Η συνέλευση θα έχει πανελλαδική χροιά, καθώς αναμένονται εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων από τη Στερεά Ελλάδα κι από Μακεδονία.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Σε εξέλιξη βρίσκεται το αγροτικό μπλόκο της Νίκαιας, με την εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης να παραμένει κλειστή στο ρεύμα προς Αθήνα.

Στο σημείο, σήμερα γίνεται προσπάθεια από την Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων να φτάσουν και άλλα τρακτέρ, ώστε να ενισχυθεί το μπλόκο, ενώ αναμένεται αύριο να καταφθάσουν και άλλοι αγρότες από την Καρδίτσα και τα Φάρσαλα.

Οι αγρότες του μπλόκου προσανατολίζονται σε σύσκεψη σήμερα, Παρασκευή, το απόγευμα, με στόχο να καθορίσουν την εξέλιξη και τις μορφές των κινητοποιήσεων τους.

Νωρίτερα, το ypaithros.gr έγραφε:

Συνεπείς στο ραντεβού τους με την …εθνική οδό, στον κόμβο της Νίκαιας ήταν οι θεσσαλοί αγρότες, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης (γύρω στις 2:30) παρά το τσουχτερό κρύο και την ασθενή χιονόπτωση κατέφθασαν με τα αγροτικά τους μηχανήματα στον αυτοκινητόδρομο. Λιγότεροι από πέρυσι, αλλά με την ίδια αγωνιστική διάθεση οι αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των μπλόκων και βγήκαν στους δρόμους απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους αγρότες «να αφήσουν την ζεστασιά των καφενείων και να ξεχυθούν στα μπλόκα, στέλνοντας μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ξεμπλέξει εύκολα μαζί τους, αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματα τους». Στις πρώτες του δηλώσεις ο Βαγγέλης Μπούτας ανέφερε ότι «την Παρασκευή και το Σάββατο θα έρθουν στο μπλόκο κι άλλα τρακτέρ από την Καρδίτσα και τις άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, αφού τα οξυμένα προβλήματα της αγροτιάς γίνονται κατανοητά στην Αθήνα, μόνο όταν κλείνουν οι δρόμοι».

Όσον αφορά στην κυκλοφορία και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρισας η κυκλοφορία διεκόπη στο τμήμα του αυτοκινητόδρομου Π.Α.Θ.Ε., στο ρεύμα προς Αθήνα, από τον ανισόπεδο Κόμβο Πλατυκάμπου μέχρι τη διασταύρωση Κιλελέρ, ενώ στο ρεύμα προς Λάρισα-Κατερίνη η κυκλοφορία γίνεται κανονικά.  Να σημειωθεί ότι στον κόμβο της Νίκαιας βρίσκονται –προφανώς προληπτικά- και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Στήθηκαν οι πρώτες σκηνές 

Το απόγευμα στον κόμβο της Νίκαιας πραγματοποιήθηκαν ξεχωριστές μίνι συνελεύσεις ανά περιοχές, ορίστηκαν επιτροπές περιφρούρησης, ομάδες εργασίας και στήθηκαν οι πρώτες σκηνές που θα φιλοξενήσουν τους εξεγερμένους αγρότες και ταυτόχρονα θα τους προφυλάξουν από το κρύο. Προς το βράδυ, άναψαν οι φωτιές και οι ψησταριές, ενώ βασικό θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια που στήθηκαν ήταν η νέα αντιαγροτική κυβερνητική κίνηση που εκδηλώθηκε με την απόφαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης να στείλει στο ΚΕΑΟ προς είσπραξη και τις οφειλές κάτω των 5.000 ευρώ, με αποτέλεσμα πάνω από 360.000 μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι που δεν μπόρεσαν να  καταβάλουν τις εισφορές στον  ΟΓΑ να βρίσκονται στις δαγκάνες του. 

Από Σάββατο οι …δράσεις

Στην οργάνωση του μπλόκου και στην αντιμετώπιση του χιονιά θα αφιερωθεί η σημερινή μέρα στον κόμβο της Νίκαιας, ενώ διάφορες μορφές διαμαρτυρίας και αντίδρασης θα λάβουν χώρα από το Σάββατο και μετά. Με βάση και τα περσινά γεγονότα στον σχεδιασμό των Ομοσπονδιών είναι η διακοπή κυκλοφορίας και σε άλλα οδικά σημεία, η διαμαρτυρία σε σταθμούς διοδίων, Εφορίες και καταστήματα ΕΛΓΑ και ΟΠΕΚΕΠΕ.     

Σύσκεψη στη Γαλήνη

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σύσκεψη (στις 11π.μ.) της Παρασκευής που θα πραγματοποιηθεί στη Γαλήνη, με πρωτοβουλία των αγροτών του δήμου Κιλελέρ, στην οποία αναμένεται να πάρουν μέρος και εκπρόσωποι αγροτών από την επαρχία Τυρνάβου και από τις περιοχές Μάνδρα, Ραχούλα (κι άλλα χωριά από την Ε.Ο. Λάρισας-Τρικάλων). Εφόσον προκύψει ταύτιση απόψεων για τα αιτήματα και τις μορφές δράσης, τότε είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί στο νομό κι ένα δεύτερο ισχυρό μπλόκο. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα στηθεί στον κόμβο Πλατυκάμπου ή στη Γυρτώνη, πάνω στην ΠΑΘΕ.   

Μόνοι τους στα Φάρσαλα

Στο μεταξύ οι επιτροπές αγώνα αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων καλούν τους αγρότες κτηνοτρόφους της επαρχίας την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου να βγουν με τα τρακτέρ τους στα Φάρσαλα στις 12:00 για να στήσουν το μπλόκο και να αγωνιστούν στην πόλη τους.    

Κανονικά τα δρομολόγια του υπεραστικού ΚΤΕΛ από και προς Αθήνα

Από την διεύθυνση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Λάρισας ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα με αφορμή τις αγροτικές κινητοποιήσεις και την ανάπτυξη των τρακτέρ στον κόμβο της Νίκαιας ότι τα δρομολόγια από και προς την Αθήνα διεξάγονται κανονικά και χωρίς προβλήματα. Σε περίπτωση τροποποιήσεων το υπεραστικό ΚΤΕΛ θα εκδίδει συνεχείς ανακοινώσεις για την ενημέρωση του επιβατικού κοινού.

-Διαφήμιση-
Delegate