Περίοδο ανόδου των τιμών στο σιτάρι δείχνουν όλα τα καταγεγραμμένα στοιχεία

Η πρόσφατη αναζοπύρωση της έντασης στην (ανατολική) Ουκρανία, σίγουρα δεν είναι καλό νέο για την ειρήνη, όμως, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για άνοδο, ενδεχομένως και ράλι, των τιμών στο σιτάρι.

αγορά
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Σύμφωνα με τον Jim McCormick, της εταιρείας συμβούλων και ανάλυσης αγορών Allendale, είναι πολύ πιθανό οι εκτάσεις που θα έχουν σπαρθεί την προσεχή άνοιξη με σιτάρι να είναι μειωμένες σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν από την εποχή της «Μεγάλης Ύφεσης». Ο ίδιος θεωρεί ότι το σκηνικό μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θυμίζει έντονα τις μέρες που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η χρηματιστηριακή τιμή του σιταριού είχε τότε «τσιμπήσει» μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πάνω από 1,5 δολάρια. 

Παρόμοια πρόβλεψη, που εδράζεται ωστόσο σε διαφορετική λογική, διατυπώνει και η νεοζηλανδική εταιρεία αναλύσεων Kenton-Dau η οποία, βασισμένη σε μια ανάλυση των κινήσεων στις αγορές εμπορευμάτων τα τελευταία 40 χρόνια, εκτιμά ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια περίοδο ανόδου των τιμών στο σιτάρι. Σύμφωνα με το μοντέλο στο οποίο έχει καταλήξει η εταιρεία –και το οποίο, όπως η ίδια ισχυρίζεται, έχει «τεστάρει» με κορυφαίους επενδυτικούς οίκους– όλες οι αγορές συμπεριφέρονται σαν ηλεκτρικά συστήματα. Κάτι που σημαίνει ότι χαρακτηρίζονται από τακτά διαστήματα ανόδου και αποκλιμάκωσης των τιμών. 

-Διαφήμιση-

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην «ΥΧ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα

-Διαφήμιση-
Delegate