Ζόρια µε το σκληρό σιτάρι

Η Τουρκία επισημοποιεί το εμπάργο στις εισαγωγές ρωσικών σιτηρών
-Διαφήμιση-
Delegate

Πιεσµένες και σίγουρα σε επίπεδα που δεν ανταποκρίνονται στον κόπο των καλλιεργητών παραµένουν οι τιµές στο σκληρό σιτάρι, µε τους περισσότερους παραγωγούς να έχουν παραδώσει µε βαριά καρδιά τη σοδειά τους στους εµπόρους, εισπράττοντας προκαταβολές της τάξης των 10 και 12 λεπτών ή –εφόσον έχουν τη δυνατότητα– να «παίζουν άµυνα», αποθηκεύοντας το προϊόν µε την προσµονή ότι η εικόνα της αγοράς θα αλλάξει στη συνέχεια.

Οι εξαιρετικές αποδόσεις της φετινής σεζόν, σε συνδυασµό µε την αύξηση στα καλλιεργούµενα στρέµµατα (σ.σ. οι εκτιµήσεις που είχε µεταφέρει η «ΥΧ» και οι οποίες µιλούσαν για ποσότητες κοντά στο 1,5 εκατ. τόνους φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται), έδωσαν τη δυνατότητα σε εµπόρους και µύλους να κινηθούν επιλεκτικά, παίρνοντας στην αρχή τις καλύτερες ποιότητες (στη Θεσσαλία παρατηρήθηκαν ορισµένα προβλήµατα µε υαλώδη και πρωτεΐνες) µε τιµές από 18 έως 20 το κιλό και τηρώντας στη συνέχεια στάση αναµονής.

Παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές συνεχίζονται κανονικά, τελικές τιµές δεν έχουν ανακοινωθεί, µε τις προσφορές που «λαµβάνουν» οι αγρότες να κινούνται γύρω από την περιοχή των 17 λεπτών το κιλό.