Σε εξέλιξη οι επισημάνσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ στη Βοιωτία

Σε εξέλιξη οι επισημάνσεις ζημιών από τον ΕΛΓΑ στη Βοιωτία
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης υποβολής των δηλώσεων θα ξεκινήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις για τις ζημιές σε καλλιέργειες κηπευτικών στη Βοιωτία, όπως ενημερώνει απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου.

Ο ίδιος αναφέρει ότι στη συνέχεια, αφού κοινοποιηθούν τα πορίσματα, θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους και ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

-Διαφήμιση-

Σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο των εκτιμήσεων όσον αφορά τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελισσοσμήνη) και στη συνέχεια θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, πάντως, δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα ζημιών από τους παραγωγούς της περιοχής αρμοδιότητας ΠΣΕΑ.

Αναλυτικά ο κ. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

«Όσον αφορά στις ζημιές που προξενήθηκαν από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό που σημειώθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου του 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου του 2017 στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Βοιωτίας:

– κυρίως σε καλλιέργειες κηπευτικών κ.λ.π., σημειώνεται ότι διενεργούνται από τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α οι απαραίτητες επισημάνσεις, οι οποίες και ολοκληρώνονται, έγιναν αναγγελίες και υποβάλλονται δηλώσεις ζημιάς εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει αργότερα, μετά τη λήξη της δεκαπενθήμερης υποβολής των δηλώσεων. Στη συνέχεια, θα κοινοποιηθούν τα πορίσματα και θα ακολουθήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους, ασφαλιστικά ενήμερους, παραγωγούς.

– σε ζωικό κεφάλαιο (κυρίως μελισσοσμήνη), σημειώνεται ότι το έργο των εκτιμήσεων είναι σε εξέλιξη και, στη συνέχεια, θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις.

Τέλος, επισημαίνεται ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Λαμίας, μέχρι στιγμής δεν έχουν υποβληθεί αιτήματα ζημιών από τους παραγωγούς της ανωτέρω περιοχής στις γεωργοκτηνοτροφικές τους εκμεταλλεύσεις (φυτικό και πάγιο κεφάλαιο), αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, από τα προαναφερόμενα αίτια. Εάν υποβληθούν στο άμεσο μέλλον, ο ΕΛ.Γ.Α. θα διενεργήσει τις καταγραφές ελέγχου, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

Η ερώτηση Μπασιάκου

Ο βουλευτής Βοιωτίας και Αν. Τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης ΝΔ, Βαγγέλης Μπασιάκος, με ερώτησή του προς τη Βουλή (2641/17.1.2017) είχε αναφερθεί στα προβλήματα από τις ζημιές που προκάλεσαν οι χιονοπτώσεις, τα έντονα καιρικά φαινόμενα και ο παγετός, στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 και στις αρχές Ιανουαρίου 2017, στον αγροτικό τομέα της Βοιωτίας. Ο κ. Μπασιάκος ζήτησε να ενημερωθεί για το πώς θα επισπευσθούν η διαδικασία υποβολής δηλώσεων και οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις, ώστε να καταβληθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις. Σε μια περίοδο μάλιστα που οι αγρότες αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα επιβίωσης, λόγω, μεταξύ άλλων, της αύξησης φόρων, προκαταβολών και εισφορών και της καθυστέρησης επιστροφής των οφειλομένων ποσών σε αυτούς από το Δημόσιο, καθώς και γενικότερα του αυξημένου κόστους παραγωγής.

-Διαφήμιση-
Delegate