Σε συναγερμό οι περιφέρειες για αποτελεσματική αντιπυρική προστασία

Σε συναγερμό οι περιφέρειες για αποτελεσματική αντιπυρική προστασία

Από την 1η Μαΐου ξεκίνησε η αντιπυρική προστασία σε όλη τη χώρα. Οι περιφέρειες με τα συντονιστικά όργανα της πολιτικής προστασίας έθεσαν σε λειτουργία όλον τον μηχανισμό που διαθέτουν για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση των φυσικών καταστροφών. Οι μεγάλες βροχοπτώσεις της άνοιξης ευνόησαν την ανάπτυξη των χορταριών, τα οποία αποτελούν σημαντικό αναφλέξιμο υλικό. Είναι σαφές, λοιπόν, ότι το έργο των αρμοδίων γίνεται φέτος δυσκολότερο. Η «ΥΧ» μεταφέρει την εικόνα αυτής της προετοιμασίας από όλες τις περιοχές της χώρας, καταγράφοντας τα προβλήματα και τις αδυναμίες αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Σε πλήρη κινητικότητα βρίσκεται η αυτοτελής διεύθυνση πολιτικής προστασίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, που βρίσκεται σε διαρκή επαφή τόσο με τους δήμους όσο και με τις υπηρεσίες που διαθέτει στις περιφερειακές ενότητες των πέντε Νομών Αργολίδας, Αρκαδίας Μεσσηνίας, Κορινθίας και Λακωνίας. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης, Γιώργος Σταθάς, αναφερόμενος στις κινήσεις που έχουν γίνει, θα τονίσει ότι: «Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τα τοπικά συμβούλια των δήμων ενώ σε εξέλιξη είναι τα συμβούλια των περιφερειακών ενοτήτων, που θα ολοκληρωθούν στις 16 Μαΐου. Σε όσα έχουν γίνει, έχει επισημανθεί η ανάγκη να ελεγχθούν και να καθαριστούν οι χώροι που είναι ιδιόκτητοι και είναι επικίνδυνοι για να πάρουν φωτιά, αφού είναι γεμάτοι χόρτα. Η Διεύθυνση Πολιτικής προστασίας είναι υποχρεωμένη να συνεργάζεται και να στηρίζει την δράση της Πυροσβεστικής». Η αντιπυρική περίοδος έχει αρχίσει από την 1η Μαΐου και, όπως κάθε χρόνο, θα διαρκέσει μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Ο κ. Σταθάς έκανε ειδική αναφορά στους αγρότες και στους μελισσοκόμους, τονίζοντας ότι «τόσο οι αγρότες όσο και οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να αποφεύγουν κάθε εργασία μέσα σε δάση ή σε περιοχές όπου μπορεί να δημιουργηθεί εστία πυρκαγιάς». Είναι σαφέστατο ότι μέσα στις περιοχές περιλαμβάνονται και όλοι οι ορεινοί όγκοι της Πελοποννήσου, όπως ο Ταΰγετος και το Μαίναλο, αλλά ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται εκεί όπου καταγράφεται ανθρώπινη δραστηριότητα.

Καταγραφές σε ΑΜ-Θ

Από την περιφερειακή μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, μεταφέρεται στην «ΥΧ» ότι είχαν ενημέρωση από την Πυροσβεστική για πολλές πυρκαγιές. Ο οργανισμός εντόπισε από το ΟΣΔΕ ποιοι δηλώνουν το αγροτεμάχιο και έστειλε ενημερωτικές επιστολές, δίνοντας δικαίωμα ένστασης. Όλοι οι κληθέντες υπέβαλαν ενστάσεις με συνημμένο το πόρισμα συμβάντος της Πυροσβεστικής, που αναφέρει ότι δεν υπήρξε αυτόφωρη διαδικασία. Σε επίπεδο ΑΜ-Θ, δεν υπήρξε καμία καταχώρηση ποινής από τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε παραγωγό.

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΑΜ-Θ, Κωνσταντίνος Χουβαρδάς, σημειώνει ότι πραγματοποιήθηκαν όλα τα Συντονιστικά Όργανα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων και τέθηκαν οι προτεραιότητες για τα έργα που πρέπει να γίνουν. Οι δήμοι, μέσα από τις ΣΑΤΑ, δρομολογούν έργα πρόληψης. Η Πυροσβεστική, με βάση τις υλοποιηθείσες αυτοψίες, εντόπισε τους δασικούς δρόμους που δεν είναι προσβάσιμοι στα πυροφυλάκια, ώστε να γίνουν έργα από τις δασικές υπηρεσίες και τους δήμους.

Κρήτη

Με στόχο να μην επαναληφθεί ο πύρινος εφιάλτης του 2016 για την Κρήτη εντείνεται ο σχεδιασμός για το 2017 με επίκεντρο την ενημέρωση και πρόληψη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από μια δύσκολη περίοδο, σε ό,τι αφορά το έργο της αντιπυρικής προστασίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης βρίσκονται σε συναγερμό, με φόντο την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Στόχος είναι η σωστή πληροφόρηση και ενημέρωση και ταυτόχρονα η πρόληψη πυρκαγιών που κάθε χρόνο αφανίζουν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων, δασικών αλλά και χορτολιβαδικών εκτάσεων. Μόνο το 2016, σε επίπεδο Κρήτης, εκδηλώθηκαν 951 πυρκαγιές, αποτεφρώνοντας 23.000 στρέμματα, όταν το 2015, που αποδείχθηκε πολύ καλύτερη χρονιά, κάηκαν μόλις 6.934 στρέμματα.

«Το 2016, οι πυρκαγιές που είχαμε ήταν δύσκολες λόγω των ισχυρών ανέμων, δυτικών και βορειοδυτικών που έφταναν τα 7 – 8 Μποφόρ. Ήταν αυξημένος ο αριθμός σε σύγκριση με το παρελθόν, εξαιτίας και της μεγάλης ανομβρίας και της ξηρασίας, ενώ αποδείχθηκαν επικίνδυνες ειδικά στην Ανατολική Κρήτη», τόνισε ο Γιάννης Μαραγκάκης, αρχιπύραρχος, περιφερειακός διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης.

«Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, οι πυρκαγιές ήταν ασύγκριτα περισσότερες από το 2015 και αυτό θα πρέπει να μας βάζει σε σκέψεις», εξήγησε ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηρακλείου, Μανώλης Δαμουλάκης, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι, σε ένα μεγάλο μέρος, οι πυρκαγιές αυτές οφείλονταν σε αμέλεια παραγωγών που έπαιρναν πλημμελή μέτρα πρόληψης και προκαλούσαν άθελά τους πυρκαγιές, ακόμη και εκτός αντιπυρικής περιόδου, καίγοντας υπολείμματα καλλιεργειών.

Στόχευση τόσο από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, όσο και την Περιφέρεια, είναι φέτος η χρονιά να κυλήσει ομαλότερα. Σε αυτή την διαδικασία, ενισχυτικός παράγοντας είναι η παρουσία του ελικοπτέρου που θα παραμείνει με έδρα τα Χανιά, για να μπορεί να επιχειρεί ανά πάσα στιγμή σε μια περιοχή που και η γεωμορφολογία της και οι καιρικές συνθήκες την καθιστούν επικίνδυνη για εκδήλωση πυρκαγιών.

Σύσκεψη στη Θεσσαλία

H ανεξέλεγκτη καύση των σιτοκαλαμιών από τους αγρότες, αυτή η κακή συνήθεια που υιοθετούν οι παραγωγοί για να καταστρέψουν τα ζιζάνια του χωραφιού, με ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον και την υγεία τους, απασχόλησε ως επί το πλείστον τη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της ΠΕ Λάρισας, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Η σύσκεψη έγινε με αφορμή την έναρξη της αντιπυρική περιόδου (από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου) και είχε ως στόχο τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την αντιμετώπιση των πιθανών πυρκαγιών ενόψει του καλοκαιριού.

Όπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, «η περσινή χρονιά ήταν μία από της καλύτερες χρονιές στον θεσσαλικό κάμπο από την άποψη εκδήλωσης πυρκαγιών, καθώς οι λίγες που εκδηλώθηκαν αντιμετωπίστηκαν αποτελεσματικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Όμως, δεν θα πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά να ακολουθηθεί η περσινή πετυχημένη συνταγή, που στηρίχθηκε εν πολλοίς στην πρόληψη.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Καλομπάτσιο, «για την θερινή περίοδο 2017, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην ανεξέλεγκτη καύση των σιτοκαλαμιών από τους αγρότες. Και αυτό γιατί λόγω της δραστικής μείωσης των κονδυλίων για συντηρήσεις αυτοκινήτων – περικοπή καυσίμων κ.λπ., αλλά και της συνεχούς απασχόλησης του προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην κατάσβεση των σιτοκαλαμιών, η επέμβαση, όταν απαιτηθεί, σε πυρκαγιές στους ορεινούς όγκους της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας είναι αδύνατη. Καλούμε για μία ακόμη φορά τους παραγωγούς που θέλουν να κάψουν τις σιτοκαλαμιές, να το κάνουν σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Είναι κρίμα να ρισκάρουν με την παρακράτηση των επιδοτήσεων».

Με το… αριστερό                               

Πριν ακόμη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος στην περιφέρεια Στερεάς, εκδηλώθηκαν δύο πυρκαγιές μικρής έκτασης. Οι μεγάλες καταστροφές τις περσινής περιόδου στην Εύβοια ανεβάζουν τον πήχη της ετοιμότητας σε μεγαλύτερα επίπεδα. Η αντιμετώπιση πλέον των δασικών πυρκαγιών καθίσταται πολύ δύσκολη και για αυτό κρίνεται σκόπιμο να γίνει επένδυση περισσότερο στην πρόληψη παρά στην καταστολή, για καλύτερα αποτελέσματα με ελάχιστο συγκριτικά κόστος. Ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Στερεάς, Θανάσης Καρακάζας, περιγράφει στην «ΥΧ» τις προετοιμασίες της υπηρεσίας για τη νέα αντιπυρική περίοδο:

«Θέσαμε σε εφαρμογή το σχέδιο πυροπροστασίας για τη φετινή περίοδο. Οι κλιματολογικές συνθήκες και οι βροχοπτώσεις της άνοιξης ευνόησαν την ανάπτυξη των χορταριών και την τρέχουσα περίοδο θα δυσκολέψουν το έργο μας. Έχουμε ξεκινήσει τον καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών και τους αγροτοδασικούς δρόμους. Δίνουμε έμφαση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας στις επικίνδυνες περιοχές, με την αύξηση των περιπόλων από τη Δασική Υπηρεσία, Εθελοντές δασοπυροσβέστες και άλλους φορείς της Περιφέρειάς μας. Η ενημέρωση των κατοίκων των αγροτικών περιοχών για την πρόληψη των πυρκαγιών και η συνεργασία μας με τους δήμους, αποτελούν βασικές πρακτικές για την τρέχουσα περίοδο».

Οι προληπτικές επιστολές του ΟΠΕΚΕΠΕ

Στο μεταξύ, η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλει επιστολές, με τις οποίες ενημερώνονταν οι παραγωγοί ότι θα γίνουν περικοπές στις ενισχύσεις που λαμβάνουν λόγω της καύσης σιτοκαλαμιών στα χωράφια τους, λειτούργησε εκφοβιστικά, άρα και αποτελεσματικά, καθώς στους Νομούς Λάρισας και Καρδίτσας αυτά τα περιστατικά μειώθηκαν. Μπορεί να μην υπήρχαν συλλήψεις από το Ανακριτικό της Πυροσβεστικής, αφού δύσκολα εντοπιζόταν ο εμπρηστής και όλοι δήλωναν ότι η φωτιά έφτασε στο χωράφι τους από άλλο σημείο, ωστόσο η έγγραφη απειλή του Οργανισμού ότι θα εφαρμοστεί η νομοθεσία για «μείωση των ενισχύσεων του 2016 κατά 3%» επί του συνόλου των καλλιεργειών, έπιασε τόπο, με τους περισσότερους παραγωγούς να εφαρμόζουν τα προβλεπόμενα (ενημέρωση της ΠΥΛ, αντιπυρικές ζώνες στα χωράφια τους, κ.λπ.).

Σε συναγερμό οι περιφέρειες για αποτελεσματική αντιπυρική προστασία

Ώρα μηδέν για τη Θάσο

Στη Θάσο κάηκαν πέρυσι 70.000 στρέμματα, στη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στη χώρα, ενώ το νησί παραμένει σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Καβάλας, Σταύρος Κιβράκης, σχολιάζει πως «με τις πρόσφατες πυρκαγιές, αποψιλώθηκαν δυο μεγάλες λεκάνες απορροής κεντρικών χειμάρρων, ενώ υπάρχουν και επιμέρους». Έγιναν έργα καθαρισμού των χειμάρρων στα κατάντη, αλλά «το μεγάλο πρόβλημα επικεντρώνεται στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά στα ανάντη, για να συγκρατηθεί το χώμα από τις καμένες εκτάσεις». Ο κ. Κιβράκης προσθέτει ότι οι χείμαρροι είναι στεγνοί, λόγω των καιρικών συνθηκών. Προσθέτει ότι οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Καβάλας αποδυναμώθηκαν, γιατί κάλυψαν τις ανάγκες του αεροδρομίου.

Συντονισμός κόντρα στις ελλείψεις για τη Δυτική Ελλάδα

Σε ετοιμότητα βρίσκονται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά, δυνητικά προβλήματα της καλοκαιρινής περιόδου.

Με δεδομένη τη σημαντική έλλειψη σε έμψυχο δυναμικό και σε υλικοτεχνική υποδομή, από τους αρμοδίους καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τον συντονισμό έργων και δράσεων πρόσληψης και ετοιμότητας για την αντιπυρική περίοδο, με τη χρήση ιδίων μέσων-μηχανημάτων από τους δήμους και τη συνδρομή εθελοντών.

Το ζήτημα απασχόλησε την τελευταία συνεδρίαση των Συντονιστικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερη κρατική στήριξη όσον αφορά στην έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων για αντιπυρικά έργα, του δασαρχείου για καθαρισμούς δρόμων και της θέσπισης κρατικού κονδυλίου για πολιτική προστασία σε περιφερειακό επίπεδο.

Από την πλευρά της Πυροσβεστικής, ήδη έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των επιτροπών που έχουν ελέγξει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται αγροτικοί και δασικοί δρόμοι, τα υδροστόμια, οι δεξαμενές κ.λπ. Παράλληλα, ζητείται η εκτέλεση έργων καθαρισμού της βλάστησης γύρω από περιοχές-οικισμούς που χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, λόγω γειτνίασης με δασικές εκτάσεις, επαγρύπνηση τοπικών φορέων και ευαισθητοποίηση του κοινού, απαγόρευση ανεξέλεγκτης απόθεσης απορριμμάτων, καθώς και έγκαιρη αποκατάσταση του υφιστάμενου οδικού δικτύου, για αμεσότερη πρόσβαση και επέμβαση στις δασώδεις περιοχές. Ζητήθηκε επίσης η ετοιμότητα των δήμων σε ότι αφορά την παραχώρηση οχημάτων και εξοπλισμού που διαθέτουν (υδροφόρες κ.λπ.).

Μαρία Αμπατζή, Κάλια Πετσαλάκη, Νικολέτα Τζώρτζη, Γιώργος Ρούστας, Γιώργος Αργυρίου Γιάννης Σάρρος