Στην τελική ευθεία οι αιτήσεις για αναλύσεις μελιού

Στην τελική ευθεία το «ελληνικό σήμα» για το εγχώριο μέλι

Στην επίσπευση της συγκέντρωσης των δικαιολογητικών τους θα πρέπει να προχωρήσουν οι μελισσοκόμοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση «Αναλύσεις Μελιού» καθώς οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέχρι τις 31 Ιουλίου. Η εν λόγω δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης των συνθηκών της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας έτους 2016.

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα συμμετοχής στη δράση «Αναλύσεις Μελιού» έχουν, υπό προϋποθέσεις:

α) οι μελισσοκόμοι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ, εφόσον το μέλι που αυτοί παράγουν διατίθεται προς πώληση στην αγορά,

β) οι μελισσοκομικοί συνεταιρισμοί ή/και κοινοπραξίες μελισσοκομικών συνεταιρισμών, εφόσον εμπορική δραστηριότητα, διαθέτοντας το μέλι που παράγουν τα μέλη τους προς πώληση

γ) ιδιώτες που συσκευάζουν – τυποποιούν και εμπορεύονται μέλι προερχόμενο από Έλληνες παραγωγούς.

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στη δράση πρέπει να υποβάλουν έγκαιρα αίτηση στις κατά τόπους ΔΑΟΚ όπου δίνονται πληροφορίες και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Πλήττουν τα μελίσσια

Σοβαρά προβλήματα στον μελισσοκομικό κλάδο προκαλούν οι υψηλές θερμοκρασίες και η ξηρασία, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ζημιές στους μελισσοκόμους (απώλειες μελισσών λόγω τροφοπενίας, μελίσσια χωρίς γόνο κ.ά). Τις παραπάνω δυσχέρειες επισημαίνει με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Β. Κεγκέρογλου, που ρωτά το ΥΠΑΑΤ εάν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη σύσταση επιστημονικής ομάδας με τη συμμετοχή και μελισσοκόμων, καθώς και με ποιον τρόπο θα καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών.

Επιστολή απέστειλε η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων Ελλάδας

Επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη απέστειλε η Ομοσπονδία Μελισσοκόμων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) με την οποία ζητά «να μην προχωρήσει το ΥΠΑΑΤ σε καμία αλλαγή στη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας».
Όπως διευκρινίζει η ΟΜΣΕ, τα Κέντρα Μελισσοκομίας αποτελούν πλήρως καταξιωμένο θεσμό στη συνείδηση των Ελλήνων μελισσοκόμων. «Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Μελισσοκομίας έχουν ενσωματωθεί στον κλάδο, διδάσκονται διαρκώς αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα που τους μεταφέρουν οι μελισσοκόμοι και έχουν μεγάλο μερίδιο συμμετοχής στην ανάπτυξη της μελισσοκομίας», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ομοσπονδία.