Στη δημιουργία θεματικού πάρκου τροφίμων προχωρά η ΚΑΘ

Στοχεύει στην οργάνωση του πρωτογενούς τομέα και στην εξωστρέφεια των αγροτικών προϊόντων

Σε σημαντικές αλλαγές, ως προς την αναπτυξιακή στρατηγική της με στόχο την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη διεύρυνση των υπηρεσιών της, προχωρά η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης. Ακολουθώντας τα πρότυπα της Κεντρικής Αγοράς της πρωτεύουσας, επεκτείνει τη δραστηριότητά της και επιχειρεί τη δημιουργία -και τη μετατροπή της- ενός Θεματικού Πάρκου Τροφίμων.

Σε αυτήν τη φάση, βρίσκεται στη διαδικασία έρευνας και μελέτης και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του σχεδιασμού της διοίκησης της ΚΑΘ, το Πάρκο Τροφίμων θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε έναν χρόνο. Στο πάρκο, εκτός από τα οπωρολαχανικά και τα κρέατα που διατίθενται σήμερα, θα πωλούνται πλέον σε τιμές χονδρικής και άλλα είδη τροφίμων, όπως τυριά, κρασιά, λάδια και διάφορα συσκευασμένα προϊόντα, όπως και κατεψυγμένα, που αποτελούν μια μεγάλη αγορά.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΚΑΘ, Δημήτρης Χαμπίδης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις της αγοράς και με στόχο να εξυπηρετήσουν τον σκοπό ύπαρξης της ΚΑΘ, που είναι η τροφοδοσία του κόσμου με ασφαλή προϊόντα, μπαίνουν πλέον στη λογική της σύγχρονης αντίληψης, που είναι η δημιουργία θεματικών πάρκων. «Όπως και στην Αθήνα, σκοπεύουμε να δημιουργήσουμε ένα πάρκο τροφίμων, διευρύνοντας την γκάμα των προϊόντων.

Στη δημιουργία θεματικού πάρκου προχωρά η ΚΑ Θεσσαλονίκης

Το πάρκο της ΚΑΘ θα κινείται στα ίδια πρότυπα με της Αθήνας, αλλά θα είναι διαφοροποιημένο ως προς την αγορά που αφορά τους καταναλωτές, οι οποίοι μπορούν να αγοράσουν με τιμές λιανικής. Χωρίς να αποκλείεται η πιθανότητα διεύρυνσης των δραστηριοτήτων του πάρκου και προς τους καταναλωτές, αρχικά τουλάχιστον θα αφορά μόνο το χονδρεμπόριο. Το πάρκο θα βοηθήσει τους αγοραστές, το χονδρικό εμπόριο και τα οπωροπαντοπωλεία που χρησιμοποιούν αυτά τα προϊόντα και προκειμένου να πάνε αλλού να τα προμηθευτούν θα μπορούν να τα βρουν στη δική μας αγορά», επισημαίνει ο κ. Χαμπίδης. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η δημιουργία του Πάρκου Τροφίμων έχει επιπλέον και κάποια νομικά και ουσιαστικά πλεονεκτήματα, όπως η μείωση κατά το ήμισυ του ΕΝΦΙΑ, που πληρώνουν για το οικόπεδο, περισσότερα μαγαζιά και μεγαλύτερος τζίρος.

Η ΚΑΘ έχει έναν ευρύτατο ρόλο. Είναι μια δημόσια αγορά, που απορροφά αγροτικά προϊόντα  παραγωγών από όλη την Ελλάδα, κυρίως από Κρήτη και Πελοπόννησο. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά στη χώρα, που προμηθεύει με φρούτα και λαχανικά τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την Ήπειρο, ενώ γίνονται εξαγωγές προς τα Βαλκάνια κυρίως προς Βουλγαρία και Ρουμανία και με τεράστιες προοπτικές για το μέλλον». Συνολικά, δραστηριοποιούνται 222 επιχειρήσεις χονδρικής σε λαχανικά και κρέατα. Κάθε ημέρα διακινούνται 600-800 τόνοι οπωρολαχανικά και 600 τόνοι κρέας την εβδομάδα. Οι αναπτυξιακοί στόχοι της ΚΑΘ στοχεύουν, επίσης, στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ευρύτερου κέντρου AgroLogistics, με έδρα την ΚΑΘ, αξιοποιώντας τη στρατηγική της θέση.