Σωστή διατροφή κατά των καρδιαγγειακών νόσων

Επισημαίνεται πως τα φάρμακα έχουν πολλές παρενέργειες

Σωστή διατροφή κατά των καρδιαγγειακών νόσων

Οι στρατηγικές για την αντιμετώπιση της καρδιαγγειακής νόσου πρέπει να βασιστούν στις διατροφικές παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα μειωθεί η φλεγμονή της καρδιάς και θα αυξηθεί η καλή χοληστερίνη. Ο Δρ. Ιωάννης Ζαμπετάκης, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Limerick της Ιρλανδίας και αναπληρωτής καθηγητής Χημείας Τροφίμων στο ΕΚΠΑ, κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό μετά από έρευνα.

Όπως ο ίδιος αναφέρει, οι καταναλωτές καλό θα ήταν να απομακρυνθούν από φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη, όπως οι στατίνες, και να επικεντρωθούν στη διατροφή τους. Οι στατίνες, αν και μειώνουν τη χοληστερίνη, οδηγούν σε παρενέργειες, όπως είναι η φλεγμονή, η αρτηριακή πίεση, ο καρκίνος, ο διαβήτης τύπου 2 και το Αλτσχάιμερ. Αντίθετα, όπως επεσήμανε, μια διατροφή βασισμένη στο μεσογειακό πρότυπο, πλούσια σε ψάρι, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς, μπορεί να γίνει το μέσο για την αύξηση της καλής χοληστερίνης.

Όπως τονίζει στην «ΥΧ»: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ούτε λεπτό, ότι είμαστε ό,τι τρώμε! Άρα, η διατροφή ήταν και είναι το καλύτερο εργαλείο για να προστατεύσουμε την υγεία μας από καρδιαγγειακά νοσήματα. Κόκκινο κρασί με μέτρο, ελαιόλαδο, ελιές, φρούτα και λαχανικά πρέπει να είναι στο ημερήσιο διαιτολόγιό μας, σύμφωνα με τις πλέον πρόσφατες επιταγές της μεσογειακής διατροφής. Επίσης, πρέπει να θυμόμαστε να κάνουμε καθημερινά σωματική άσκηση και να τρώμε με παρέα. Τα φάρμακα και ειδικά οι στατίνες έχουν πολλές παρενέργειες και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί πριν αρχίσουμε να τα λαμβάνουμε. Το καλύτερο φαρμακείο είναι σίγουρα το μποστάνι μας ή ο μανάβης μας! Στην Ελλάδα, μια χώρα με ευλογημένες καιρικές συνθήκες και τόσο μεγάλη ποικιλία αγροτικής παραγωγής, είναι μάλλον κουτό να μην έχουμε κάθε μέρα στο τραπέζι μας λαχανικά και φρούτα εποχής».

Στην έρευνα της επιστημονικής ομάδας του Δρ. Ζαμπετάκη προστίθεται και μια άλλη από Ιταλούς επιστήμονες, στην οποία η μεσογειακή διατροφή συνδέθηκε με χαμηλότερα ποσοστά θανάτου σε ανθρώπους με καρδιαγγειακή νόσο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα ευρήματα της επιστημονικής του ομάδας, επισημαίνει ο κ. Ζαμπετάκης, μπορεί να γίνει η αφορμή, ώστε να απομακρυνθούν οι άνθρωποι με καρδιαγγειακή νόσο από τις στατίνες και να επικεντρωθούν περισσότερο στη διατροφή τους.