Τα πάνω-κάτω φέρνει στην αγορά ζάχαρης η επικείμενη κατάργηση των ποσοστώσεων

Ανακατατάξεις στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης, οι μετασεισμοί των οποίων αναμένεται να επεκταθούν και στις τιμές, δρομολογεί η επικείμενη κατάργηση των ποσοστώσεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ποιοτική αναμένεται η νέα καμπάνια για την ελληνική ζάχαρη

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας (USDA), η σεζόν 2017-2018 θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της ΕΕ στη θέση του οδηγού σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με την αναρρίχηση της ευρωπαϊκής παραγωγής σε επίπεδα ρεκόρ και, πιο συγκεκριμένα, στους 18,6 εκατ. τόνους, ήτοι 2,1 εκατ. τόνους περισσότερους σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (2016-2017).

Η εκτόξευση της ευρωπαϊκής παραγωγής θα οδηγήσει και στη μείωση των εισαγωγών από άλλες χώρες, οι οποίες, κατά τις εκτιμήσεις του USDA, θα υποχωρήσουν στους 2 εκατ. τόνους, την ώρα που οι εξαγωγές θα αυξηθούν κατά 700.000 τόνους, σπάζοντας το φράγμα των 2,1 εκατ. τόνων, με το σχετικό ισοζύγιο για την ΕΕ να αποκτά θετικό πρόσημο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, και προκειμένου η ευρωπαϊκή ζάχαρη να καταστεί πιο ανταγωνιστική, αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στις τιμές, οι οποίες, μάλιστα, θα ενταθούν, καθώς αυξάνεται σταδιακά το μερίδιο της ισογλυκόζης στην παγκόσμια αγορά γλυκαντικών ουσιών, μειώνοντας τη ζήτηση για ζάχαρη. «Η αγορά γλυκαντικών ουσιών της ΕΕ μοιάζει να εισέρχεται σε μια περίοδο αστάθειας, καθώς η βιομηχανία του κλάδου αναζητά νέα σημεία ισορροπίας», αναφέρουν οι Αμερικανοί αναλυτές, συμπληρώνοντας ότι «οι μεταποιητικές επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στη μείωση του κόστους παραγωγής», βάζοντας ταυτόχρονα φρένο σε νέες επενδύσεις. «Προετοιμαζόμενες για το ανταγωνιστικό πεδίο που διαμορφώνεται και για μια δύσκολη μάχη μεριδίων, οι βιομηχανίες θα προσπαθήσουν να παράξουν φτηνή ζάχαρη», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι μετά το τέλος των ποσοστώσεων, ένα ακόμα σοκ περιμένει τον ευρωπαϊκό κλάδο παραγωγής ζάχαρης -σε δύο χρόνια από σήμερα- και έχει να κάνει με το επικείμενο Brexit. «Με τις σχετικές διαδικασίες να έχουν ήδη ενεργοποιηθεί από την Τερέζα Μέι, η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα προξενήσει ανακατάξεις στην αγορά, με δεδομένο ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ευρωπαϊκής ζάχαρης».

Επιπλέον, οι αναλυτές του USDA θεωρούν ότι το Brexit δεν αποκλείεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Μεγάλη Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «αιμοδότης» του σχετικού προϋπολογισμού.