Χωριάτικα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής από το Αγρόκτημα Μίχου

Χωριάτικα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής

Ο Κώστας Μίχος είχε τις γνώσεις, καθώς σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στον τομέα Τροφίμων και Γεωργίας, αλλά και την τεχνογνωσία, αφού εργάστηκε σε εταιρείες τροφίμων, με τελευταία την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, αρχικά στη διαχείριση προϊόντων και υποπροϊόντων στο Εργοστάσιο της Λάρισας και, εν συνεχεία, στις εξαγωγές, στις κεντρικές υπηρεσίες στη Θεσσαλονίκη. Το 2015 αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα και να αξιοποιήσει τα 10 στρέμματα που διέθετε η οικογένειά του.

Με πολύ κόπο και μεράκι έστησε το Αγρόκτημα Μίχου, με στόχο την παραγωγή χωριάτικων κοτόπουλων ελευθέρας βοσκής. Φρέσκα χωριάτικα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής πωλούνται συσκευασμένα, αλλά και φρέσκα χωριάτικα αβγά από κότες ελευθέρας βοσκής, ενώ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων διατίθενται και γαλοπούλες ελευθέρας βοσκής. Το αγρόκτημα βρίσκεται στη Δήμητρα Αγιάς Λάρισας, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη της Λάρισας στον ΕΟ Λάρισας – Αγιάς. Η συνολική έκταση του Αγροκτήματος είναι 10 στρέμματα, στα οποία τα 1.000 μέτρα καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις (θάλαμοι εκτροφής, αποθηκευτικοί χώροι, σφαγείο, χώρος πώλησης κ.λπ.) και τα υπόλοιπα 9 στρέμματα είναι βοσκοτόπια, όπου ελεύθερα τα κοτόπουλα σε ημερήσια βάση βρίσκονται στην ύπαιθρο σε χώρους βοσκής, οι οποίοι είναι σπαρμένοι με τριφύλλι και αρωματικά φυτά (δενδρολίβανο, θυμάρι, κάρι κ.λπ.).

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας παραγωγός μικρής δυναμικότητας, όπως είναι ο ίδιος, ο Κώστας Μίχος αναφέρεται «στις δυσκολίες αδειοδότησης, στη γραφειοκρατία και στο υψηλό κόστος των πρώτων υλών, αλλά και της μεθόδου εκτροφής, μιας και τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής έχουν διάρκεια εκτροφής τρεις μήνες, σε αντιδιαστολή με τα συμβατικά κοτόπουλα, που σε 35-40 μέρες είναι στο ράφι».

Ερωτηθείς σχετικά με τη βοήθεια της πολιτείας σε τέτοια επιχειρηματικά ανοίγματα, ο κ. Μίχος υποστηρίζει ότι «αυτή έχει τα εργαλεία και το θεσμικό πλαίσιο όχι να βοηθήσει, αλλά να μην κάνει την καθημερινότητα δυσβάσταχτη. Η έλλειψη προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ως αποτέλεσμα η διαδικασία των ελέγχων και των εγκρίσεων να είναι χρονοβόρα, ενώ κάτι πρέπει γίνει με τη φορολογία, η οποία βρίσκεται σε αποτρεπτικά επίπεδα για την υλοποίηση και τη συνέχιση τέτοιων παραγωγικών δραστηριοτήτων. Ωστόσο, σε όλες τις παραπάνω δυσκολίες, βασικός σύμμαχος, αρωγός και υποστηρικτής είναι ο ίδιος ο καταναλωτής, που αναγνωρίζει την ποιότητα, την εντοπιότητα και την αγνότητα των προϊόντων μας».