Ανάγκη επανεκκίνησης του εγχώριου πρωτογενούς τομέα

Ανάγκη επανεκκίνησης του εγχώριου πρωτογενούς τομέα

Την ανάγκη επανεκκίνησης του εγχώριου πρωτογενούς τομέα ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στο 1ο Αγροτικό Συνέδριο της Ναυτεμπορικής. Συμφωνόντας ότι ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να εξελιχθεί σε σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα, οι ομιλητές ανέλυσαν τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες και τις προοπτικές της ελληνικής γεωργίας.

Από το βήμα του συνεδρίου ομιλητές, όπως ο διευθύνων σύμβουλος της MEDITERRA_mastihashop ΑΕ, θυγατρικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιάννης Μανδάλας, ανέλυσε την πορεία προσαρμογής της ΕΜΧ στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Ο ίδιος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προοπτικές που ανοίγονται για το προϊόν μέσα από την ανάδειξη και κατοχύρωση των φαρμακευτικών του ιδιοτήτων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μανδάλα, η φαρμακευτική χρήση της μαστίχας από ποσοστό μόλις 7% τη δεκαετία του ’90 θα φτάσει να αντιπροσωπεύει το 55% το 2020.  

Από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της  Foodstandard, Στέλιος Δρυς, εκτίμησε ότι μέσα από συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές ο αγροτικός τομέας μπορεί να φτάσει τα 15 δισ.ευρώ το 2020. Όπως υπογράμμισε, προϋπόθεση για αυτή τη μεγέθυνση είναι η τόνωση της καινοτομίας των εγχώριων προϊόντων, η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού και της εξωστρέφειάς τους μέσα από στρατηγικές κινήσεις, όπως η διασύνδεση με τον τουριστικό κλάδο, η αύξηση της ρευστότητας μέσα από εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, αλλά και η δημιουργία οργανωμένων business hubsελληνικών επιχειρήσεων σε αγορές-στόχους.

Τη σημασία της εκπαίδευσης των αγροτών υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της Παπαστράτος, Ιάκωβος Καργαρώτος, σχολιάζοντας ότι «εκπαιδευμένος παραγωγός σημαίνει καλός παραγωγός».

Τα προγράμματα συμβολαιακής γεωργίας, που «τρέχει» ο όμιλος εδώ και μία οκταετία ανέλυσε, σε ομιλία του στο συνέδριο, ο Επιστημονικός Υπεύθυνος Συμβολαιακής Καλλιέργειας Κριθαριού της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Βασίλης Κωτούλας.

Αγροτική επιχειρηματικότητα

Την ανάγκη για «σοβαρότητα, πολλή δουλειά, στήριξη από την πολιτεία και αλλαγή νοοτροπίας» επεσήμανε από το βήμα του συνεδρίου ο γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ ΑΕ, τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η «Ελλάδα δεν είναι η Αθήνα αλλά η περιφέρεια», ζητώντας να στηριχθούν οι νέοι άνθρωποι που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην αγροτική παραγωγή. Ο κ. Κοντός εκτίμησε, εξάλλου, ότι η αποτελεσματική αγροτική επιχειρηματικότητα είναι εφικτή υπό προϋποθέσεις.

«Η νοοτροπία των αγροτών πρέπει να αλλάξει. Χρειάζονται κανόνες» σημείωσε στη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΖΕΥΣ Ακτινίδια, Δημήτρης Μανώσης. Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ποιότητας, υπογραμμίζοντας ότι η «ποιότητα πρέπει να αποδεικνύεται στην πράξη. Ισχύει ό,τι λέμε για τη γυναίκα του Καίσαρα».

Καθοριστικής σημασίας χαρακτήρισε τη διαχείριση του προγράμματος για την αγροτική ανάπτυξη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νικόλαος Στουπής. Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αναγκαία η αύξηση της παραγωγικότητας και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων. Ο διευθυντής Ανάπτυξης του Αγροδιατροφικού Τομέα της TÜV AUSTRIA HELLAS, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος, χαρακτήρισε στη διάρκεια του συνεδρίου την ποιότητα απαραίτητο οδηγό για τις διεθνείς αγορές. 

Ν. Φραγκούλη