Επιτακτική ανάγκη λειτουργίας Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα

Τετραμελές κλιμάκιο της Κοινοτικής Κτηνιατρικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης επισκέφθηκε μαζί με στελέχη του ΥΠΑΑΤ στις 4 και 5 Νοεμβρίου το Δέλτα και το Αινήσιο Έβρου, κατόπιν πρόσκλησης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Οι ζωονόσοι δεν επηρεάζουν τις ενισχύσεις λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Όπως δήλωσε στο ypaithros.gr o αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς εξετάστηκαν οι συνθήκες εμφάνισης της οζώδους δερματίτιδας και το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Οι κτηνίατροι των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που συμμετείχαν ζήτησαν να ενισχυθούν οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, να εξεταστεί η πολιτική που θα εφαρμοστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα εμβολιασμένα κοπάδια και τα μέτρα μετακίνησης των εμβολιασμένων ζώων, αλλά και να επεκταθεί ο εμβολιασμός στην Κεντρική Μακεδονία. Ένα κύριο αίτημα αφορούσε στη «λειτουργία του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων που βρίσκεται στην Ορεστιάδα με επιχορήγηση από την Ε.Ε. και στελέχωση από κτηνιάτρους της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών».

Παράλληλα με την επάνδρωσή του, ο κ. Πέτροβιτς πρόσθεσε ότι απαιτούνται εργαστηριακά μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, κατάλληλα για τη διεξαγωγή διαρκούς επιδημιολογικής έρευνας, με στόχο έγκαιρα να γνωστοποιείται ότι ένα νόσημα από τρίτη χώρα εισήλθη στην Ελλάδα.

Πέτροβιτς«Προτείνουμε το Κέντρο να λειτουργήσει ανεξάρτητα και να υπάγεται στο ΥΠΑΑΤ και την Ε.Ε. Οι επιζωοτίες έχουν καταστρέψει την κτηνοτροφία του Έβρου. Θα πρέπει να περάσουμε από τις διαπιστώσεις στην ανασυγκρότηση της κτηνοτροφίας, διαφορετικά πολύ σύντομα κανείς κτηνοτρόφος δεν θα θέλει να επανασυστήσει μια μονάδα όταν θα υπάρχει ο διαρκής κίνδυνος εμφάνισης νέας επιζωοτίας. Λόγω της ευλογιάς, την προηγούμενη διετία θανατώθηκαν στον Έβρο 42.000 πρόβατα». Το ευρωπαϊκό κλιμάκιο αξιολόγησε τα αιτήματα ως λογικά και δεσμεύτηκε να τα μεταφέρει στις αρμόδιες κοινοτικές επιτροπές.

Μαρία Αμπατζή