Αβοκάντο: Με 2,3-2,5 ευρώ για τον παραγωγό ξεκίνησε η σεζόν

Μια υποσχόμενη χρονιά είναι για το αβοκάντο αυτή που ξεκίνησε στα μέσα του μήνα με τις πρώτες κοπές στα Χανιά, όπου συγκεντρώνεται το 90% της καλλιέργειας.

Η συγκομιδή επιβεβαιώνει την εικόνα που παρατηρήθηκε από την καλλιεργητική περίοδο, της μειωμένης ανθοφορίας και καρπόδεσης στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες. Αυτό αφορά τα Bacon και Zutanof, που άρχισαν να μαζεύονται μετά τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και την ποικιλία Fuerte, που μπαίνει κανονικά σε συγκομιδή μετά τις 15-20 Νοεμβρίου και την Benic.

«Ακόμη δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε το ποσοστό της μείωσης της παραγωγής στις συγκεκριμένες ποικιλίες. Ακριβέστερη εικόνα θα έχουμε προς τα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο εκτιμώ ότι μέσα στον Δεκέμβριο δεν θα έχουμε σοβαρές ποσότητες σε καμία από αυτές», σημείωσε, μιλώντας στην «ΥΧ», ο παραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών-Αβοκάντο «Κορμός», Ευτύχης Τρικουνάκης.

Τα μικρότερα τονάζ έχουν δώσει ήδη ώθηση στην τιμή παραγωγού, η οποία διαμορφώνεται στο ξεκίνημα στα 2,3-2,5 ευρώ το κιλό για τα μεγέθη των 180 γραμμαρίων και πάνω, υψηλότερα από πέρσι, όταν η χρονιά έκλεισε με μέσο όρο τιμής τα 2 ευρώ, όπως μας είπε ο ίδιος.

Όσον αφορά τις όψιμες ποικιλίες, που ξεκινούν από τον Ιανουάριο, όπως είναι οι Hass, Lapin Hass και Reed, οι οποίες τα τελευταία χρόνια επικράτησαν των πρώιμων σε ποσοστά 60%-40% στην προσπάθεια των παραγωγών να ανταποκριθούν στο ζητούμενο της οψιμότητας, η εικόνα διαφοροποιείται. «Είχαν μια πολύ καλή ανθοφορία και καρπόδεση και, όπως όλα δείχνουν, πολύ καλή ποιότητα και σε καρπούς», τόνισε ο κ. Τρικουνάκης.

Προβληματισμός για πρόωρες κοπές

Και φέτος, όπως και προηγούμενες χρονιές, παρατηρήθηκε το φαινόμενο μεμονωμένοι παραγωγοί να προχωρούν σε πρόωρες κοπές αβοκάντο, τα οποία δεν έχουν τα κατάλληλα λιπαρά. «Επιδιώκουμε να καθοριστεί νομοθετικά, όπως στα ακτινίδια, το ποσοστό των λιπαρών επί της ξηράς ουσίας στο οποίο θα επιτρέπεται η συγκομιδή και θα υπάρχει δυνατότητα να ελέγχεται. Και φέτος, στις πρώιμες ποικιλίες σημειώθηκαν πρόωρες κοπές αβοκάντο, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα πετάχτηκαν αντί να καταναλωθούν, είτε από τους καταναλωτές τους ίδιους, είτε από τους εμπόρους που περίμεναν τη μεταπώληση. Εφιστούμε την προσοχή των παραγωγών στις όψιμες ποικιλίες να μην προχωρήσουν σε κοπές μέσα στον Δεκέμβριο», τόνισε ο Χανιώτης παραγωγός.

Η σκυτάλη της διεθνούς αγοράς στο βόρειο ημισφαίριο

Η παραγωγή αβοκάντο περνάει αυτή την περίοδο από το νότιο στο βόρειο ημισφαίριο. Μαζί με την Ελλάδα, συγκομίζουν ήδη τα Bacon η Μάλαγα και η Γρανάδα στην Ισπανία. Έπεται η Ιταλία, ενώ σύντομα κορυφώνεται η σεζόν για την παραγωγή του Μεξικού. Όπως επισημαίνεται στον διεθνή Τύπο, τα αβοκάντο είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των καταναλωτών και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στη ζήτηση και στην προσφορά.

Από τα χαρακτηριστικά αυτής της σεζόν, σε διεθνές επίπεδο, είναι η μείωση που κατέγραψε η παραγωγή της Χιλής κατά 25% και της Νότιας Αφρικής κατά 30%. Η Καλιφόρνια αναμένει ρεκόρ παραγωγής για ακόμη μία χρονιά, ενώ αυξάνεται η καλλιέργεια στην Κολομβία, με την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία να έχουν εξίσου φιλόδοξους στόχους.

Σε ό,τι αφορά την κατανάλωση στην Ευρώπη, όπως σημειώθηκε στο παγκόσμιο συνέδριο του κλάδου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κολομβία, η ανάπτυξη είναι εντυπωσιακή. Από το 2002 μέχρι το 2013 η κατανάλωση αυξήθηκε με ρυθμούς της τάξης του 18% ετησίως.

Η αγορά της Ευρώπης εισάγει 700.000 τόνους, στους οποίους προστίθενται άλλοι 100.000 τόνοι από τη δική της παραγωγή, και στηρίζεται σε δύο πυλώνες: στις αγορές της Μ. Βρετανίας και της Γαλλίας. Ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές είναι και εκείνες της Γερμανίας, της Ανατολικής Ευρώπης και της Ιταλίας, αλλά με χαμηλότερα επίπεδα κατά κεφαλήν κατανάλωσης.