Αγροτικά Φωτοβολταϊκά: Εμπόδιο για τους αγρότες οι εγγυητικές

Ακόμα ένα εμπόδιο που καλούνται να ξεπεράσουν οι αγρότες που επιθυμούν να αποκτήσουν φωτοβολταϊκό και να στηρίξουν την εκμετάλλευσή τους με ένα επιπλέον έσοδο, αποτελούν οι εγγυητικές που καλούνται να καταβάλουν για να αποκτήσουν άδεια κατασκευής έργου.

Όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ετεροεπαγγελματίας αγρότης από το Κιλκίς, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, «μετά από την πρόσφατη ψήφιση του νόμου του ΥΠΕΝ για την αδειοδότηση των ΑΠΕ, για ένα έργο ισχύος 400 kW καλούμαστε να καταθέσουμε εγγύηση ύψους 21.000 ευρώ. Σε μια περίοδο μεγάλης πίεσης για το αγροτικό εισόδημα αυτά τα χρήματα είναι δυσεύρετα, ιδιαίτερα τη στιγμή που ο αγρότης προσπαθεί να ενισχύσει τα έσοδά του ακριβώς με μια τέτοια επένδυση».

Ο αντίλογος

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος, καθώς με το εν λόγω προαπαιτούμενο το τοπίο ξεκαθαρίζει από «αεριτζήδες», δηλαδή καιροσκόπους και τυχοδιώκτες που παλιά έπαιρναν άδεια χωρίς καμία δικλείδα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα όπου οι άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών αποτελούσαν αντικείμενο «δημοπρασίας», με τις τιμές να ξεφεύγουν.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σπανούλη, που εκπροσωπεί τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αγροτικών Φωτοβολταϊκών (ΠΣΑΦ), «χωρίς τη δικλείδα της εγγυητικής, υπήρχαν επιτήδειοι που εξασφάλιζαν άδειες και πουλούσαν… αέρα κοπανιστό για να αποκομίσουν υψηλά χρηματικά ποσά. Γνωρίζω περιπτώσεις όπου μια άδεια πωλείτο 100.000 ευρώ σε αγρότες που αναζητούσαν εναγωνίως τρόπο να κατασκευάσουν ένα έργο. Η ρύθμιση είναι λοιπόν σωστή, όμως η εν λόγω πρόβλεψη θα έπρεπε να υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια».

Από την πλευρά του, ο συνιδρυτής της ΚοινΣΕΠ «ΗΛΕΚΤΡΑ Energy», Δημήτρης Κιτσικόπουλος, σχολίασε στην «ΥΧ»: «Δεν έχουμε κάποιες ιδιαίτερες ενστάσεις για τη ρύθμιση.

Ωστόσο, τόσο τα μέλη των ενεργειακών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, όσο και οι μεμονωμένοι αγρότες, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες αξιοποίησης του μοντέλου της αυτοπαραγωγής ενέργειας μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού (το λεγόμενο virtual net-metering). Ούτε το πρόσφατο νομοσχέδιο, ούτε η υπουργική απόφαση της 12ης Αυγούστου διευκόλυναν τους ενδιαφερόμενους προς αυτή την κατεύθυνση. Παρότι η ενεργειακή κρίση οξύνεται, δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι τέτοιο να συμβαίνει».

Σχετικά με το net-metering, όπως δήλωσαν γνώστες του αντικειμένου στην «ΥΧ», αυτή την περίοδο προκρίνονται τα μικρά οικιακά φωτοβολταϊκά σε στέγες ή άλλα έργα έως 10 kW, που δεν επαρκούν όμως για τις ανάγκες ενός αγρότη.