Αν. Μακεδονία – Θράκη: Κτηνοτρόφοι ετών εγκαταλείπουν το επάγγελμα

Αδυνατούν να αντιμετωπίσουν φορολογία, κόστος παραγωγής, ζωονόσους και χαμηλές τιμές

Αν. Μακεδονία - Θράκη: Κτηνοτρόφοι ετών εγκαταλείπουν το επάγγελμα
Σκοτώνουν την κτηνοτροφία γιατί δε μπορύν να... χορτάσουν

Στην Ελλάδα, που το παραγόμενο γάλα και κρέας καλύπτουν κάτω από το ήμισυ των αναγκών του πληθυσμού, θα περίμενε κάποιος να δίνονται κίνητρα ενίσχυσης της κτηνοτροφίας για να στηριχθούν οι παραγωγοί και να γνωρίζει ο καταναλωτής τι τρώει. Αντίθετα, η κτηνοτροφία φθίνει σταδιακά και αυτό αποτυπώνεται στα διαρκή πωλητήρια κοπαδιών, τα οποία δημιουργήθηκαν με αγάπη, φροντίδα και όνειρα, αλλά πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές.

Ανακοινώσεις του τύπου «3,60 ευρώ το κιλό εσφάγησαν αρνιά σε ορεινή περιοχή» ή «χαρίζεται το παρόν κοπάδι» είναι ενδεικτικές της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τους κτηνοτρόφους με την αύξηση του κόστους παραγωγής, την μείωση των βοσκοτόπων, τις ζωονόσους.

Ο πρόεδρος στον Σύλλογο Κτηνοτρόφων Δράμας, Γιάννης Κιτσουκάκης, παρατηρεί από τη μία το ενδιαφέρον νέων ανθρώπων να μπουν στο επάγγελμα αναζητώντας διέξοδο και από την άλλη «κτηνοτρόφους ετών να εγκαταλείπουν το κοπάδι τους, να κλείνουν τις επιχειρήσεις τους γιατί δεν μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν οικονομικά. Τα νέα μέτρα μας οδηγούν σε πλήρη καταστροφή και από το 2017 θα εκλείψουν τουλάχιστον 20 κοπάδια από την Δράμα».

Σοβαρή πληγή ήταν επίσης το μπλοκάρισμα λογαριασμών κτηνοτρόφων από Δήμους την τελευταία τριετία. «Παραμονές πληρωμής των επιδοτήσεων, που βοηθούν τους κτηνοτρόφους να ξεχειμωνιάσουν, κάποιοι δήμοι μπλόκαραν τους λογαριασμούς». Οι οφειλές προήλθαν από ενοίκια σε δημοτικά βοσκοτόπια. Ο κ. Κιτσουκάκης μεταφέρει ότι αναζήτησαν νομική λύση, τονίζοντας πως «είναι απαράδεκτο να μπλοκάρονται οι επιδοτήσεις». Σημειώνει ότι αν και η κτηνοτροφία αποτελεί έναν από τους βασικούς πόρους της Δράμας, δεν έχει μέλλον. «Παίζουμε κάθε μέρα το παιχνίδι της ζωής και του θανάτου. Υπάρχουν συνάδελφοί μου που εγκατέλειψαν το επάγγελμα μετά από χρόνια αλλά και πολλοί θα το εγκαταλείψουν το 2017».

Ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Δουνάκης, επισημαίνει ότι λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του Έβρου τα τελευταία χρόνια με τις ζωονόσους που αφάνισαν το ζωικό κεφάλαιο και τις μικρές αποζημιώσεις που δίνει το ΥΠΑΑΤ, δεν εισέρχονται νέοι στο επάγγελμα. «Όταν έγινε η φέτα ΠΟΠ στην χώρα μας αυτό ενθάρρυνε τους κτηνοτρόφους να παράξουν περισσότερο γάλα και ν’ αυξήσουν το ζωικό κεφάλαιο. Χάνοντας αυτό το κεκτημένο, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει μείωση στα αιγοπρόβατα». Μεταφέρει με βεβαιότητα ότι σε δυο χρόνια θα έχουμε τραγική μείωση της κτηνοτροφίας και βέβαια των κτηνοτρόφων, γιατί «δεν υπάρχει καμία στήριξη από την πολιτεία και δεν δίνεται κανένα κίνητρο». Χαρακτηριστικό της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στην κρίση είναι ότι μετά τις μεγάλες απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο από την οζώδη δερματίτιδα στον Έβρο, δεν έγινε ανασύσταση του κεφαλαίου των βοοειδών ούτε κατά 50%.