Ο Δημήτρης Δημητρίου είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου με τον συνδυασμό «Ήπειρος Όλων»

Ο αγροδιατροφικός τομέας είναι πυλώνας της παραγωγικής ραχοκοκαλιάς της ηπειρωτικής οικονομίας, αφού ποσοστό άνω του 20% (γύρω στο 23%, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία) του πληθυσμού έχει ως κύρια επαγγελματική ενασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Κι ενώ θα έπρεπε να έχουμε δώσει προτεραιότητα στην υποστήριξη, τη διευκόλυνση και την προώθηση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων της Ηπείρου, εδώ και δεκαετίες έχουν αφεθεί χωρίς ουσιαστική βοήθεια και συμπαράσταση στον δύσκολο αγώνα που δίνουν. Πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι να προσδώσουμε εξαγωγικό χαρακτήρα στα ηπειρωτικά γεωργικά προϊόντα, μέσω της πιστοποίησής τους, για να είναι διεθνώς ανταγωνιστικά και επιλέξιμα από τις χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Γι’ αυτό και προωθούμε τις συνεταιριστικές συνέργειες, ώστε μέσω των αρθρωμένων ομάδων παραγωγών να οργανώνεται η γεωργική παραγωγή με τη χρήση των πλέον σύγχρονων καλλιεργητικών μεθόδων, την προμήθεια του ανάλογου αγροτικού εξοπλισμού, αλλά και την πιστοποίησή τους ως τοπικών προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και, όπου είναι δυνατόν, προϊόντα με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ).

Αγροτική πολιτική-πρωτογενής τομέας
  • Δημιουργία ΚΕΠ για αγρότες στην Περιφέρεια Ηπείρου για την πλήρη ενημέρωση για προγράμματα επιδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα.
  • Συνδρομή της επιστήμης της γεωπονίας και της γεωργίας, ώστε να επιτευχθεί η πληρέστερη δυνατή κατάρτιση και εκπαίδευση των νέων αγροτών στις νεότερες αγροτικές τεχνολογίες.
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός αγροτικής παραγωγής. Πρέπει να επενδύσουμε στη γνώση και στην καινοτομία για να φέρουμε καλύτερα αποτελέσματα.
  • Ενίσχυση των γαλακτοκομικών προϊόντων (της γαλακτοκομικής παραγωγής της ομώνυμης σχολής), ενίσχυση των ομάδων παραγωγών, με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό.
  • Αξιοποίηση των προγραμμάτων ERASMUS για να επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των κοινοτικών προγραμμάτων ανταλλαγής γνώσεων, εμπειριών και πληροφοριών.
  • Πτηνοτροφία: Συνεργασία με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της πτηνοτροφίας, που είναι το 70% της πτηνοτροφίας πανελλαδικά και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο ΑΕΠ της περιοχής. Ενίσχυση του εξαγωγικού χαρακτήρα του κλάδου.
  • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τη χρήση της παραγόμενης βιομάζας από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ηπείρου.
  • Ψηφιακή αγροτική παραγωγή: Σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας και του ΤΕΙ Γεωπονίας, μέσω ειδικών ερευνητικών προγραμμάτων, με την παραγωγή ποιοτικών, ανταγωνιστικών αγροτικών προϊόντων. Ηπειρωτικό καλάθι προϊόντων που θα μπορούσαν να διατεθούν μέσω της τουριστικής προβολής τους.
  • Αμπελουργία: Ενίσχυση των αμπελουργικών ζωνών, επέκτασή τους, προβολή των τοπικών κρασιών μέσα από διοργάνωση ή συμμετοχή σε εκθέσεις. Πιστοποίηση προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τοπικού χαρακτήρα για να προωθηθούν στην αγροτική αγορά.
  • Αιγοπροβατοτροφία: Ενίσχυση της μεταποίησης, επεξεργασίας και εμπορικής προώθησης των κτηνοτροφικών προϊόντων, ούτως ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία και να αποφέρουν μεγαλύτερα έσοδα στην ηπειρωτική οικονομία. Προϊόντα γεωγραφικής ένδειξης.
  • Αγροτουρισμός: Συνδυασμός με κατανάλωση τοπικών προϊόντων, ηπειρωτική συνείδηση για την τουριστική προβολή και ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της περιοχής, όπως και των αξιοθεάτων της, σε συνδυασμό με την προώθηση και την ανάδειξη των παραγόμενων γεωργικών προϊόντων.