Δίνουμε καρπούς και νωπά φρούτα και παίρνουμε δημητριακά από τα Βαλκάνια

Αύξηση 11% σε ετήσια βάση παρουσίασαν οι ελληνικές εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων προς χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος.

Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 813,8 εκατ. ευρώ το 2016 έναντι 730,4 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ την ίδια ώρα, οι εισαγωγές ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων από τα Βαλκάνια ανέρχονται σε 840,4 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας έλλειμμα 26,6 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Τα δέκα κυριότερα εξαγώγιμα ελληνικά αγροτικά προϊόντα συγκεντρώνουν το 84% του συνόλου των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων προς τις χώρες της Βαλκανικής. Οι επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, μελών του ΣΕΒΕ, αντιπροσωπεύουν το 23% των ελληνικών εξαγωγών. Σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα είναι οι καρποί και τα νωπά φρούτα, με το μερίδιο στο σύνολο των εξαγωγών να ανέρχεται σε 29%, ενώ έπονται τα καπνά και τα υποκατάστατα καπνού με μερίδιο 14%.

Μερίδιο 11% στην εξαγωγική δραστηριότητα κατέχουν τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων, τα λίπη και τα έλαια, όπως και τα λαχανικά με μερίδιο 6%. Σημαντική συνεισφορά στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν, επίσης, τα παρασκευάσματα με βάση τα δημητριακά (4%), τα ποτά (4%), διάφορα παρασκευάσματα διατροφής (3%) και οι ζωοτροφές (3%). Από την επεξεργασία των στοιχείων που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο, επισημαίνεται ότι με εξαίρεση τα λίπη και τα έλαια, τα οποία παρουσίασαν μείωση εξαγωγών το διάστημα 2015-2016 κατά 4%, τα καπνά και τα υποκατάστατα καπνού εμφανίζουν τη μεγαλύτερη θετική ποσοστιαία μεταβολή (31,8%).

Εισαγωγές από Βαλκάνια

Την ίδια ώρα, αύξηση κατά 5% σε ετήσια βάση καταγράφουν το 2016 οι εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της Ελλάδας από τα Βαλκάνια, με κυριότερα εισαγωγικά προϊόντα τα δημητριακά με μερίδιο 19% στο σύνολο των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, τα καπνά και τα υποκατάστατα καπνού 13%, τα κρέατα 11%, τα γαλακτοκομικά 10% και τα λίπη και έλαια 9%.

Σε λίγες ημέρες ο ΣΕΒΕ, μέσα από τη χαρτογράφηση του αγροδιατροφικού κλάδου των επιχειρήσεων μελών του που επεξεργάστηκε το ΙΕΕΣ, πρόκειται να δώσει στη δημοσιότητα τα επικαιροποιημένα στοιχεία για τις εξαγωγές στον κλάδο για το 2017, τις κυριότερες εξαγώγιμες κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, τους εξαγωγικούς προορισμούς –και άλλα στοιχεία–, όπως και τις μεταβολές σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.