Με ειδικές Άμεσες Ενισχύσεις θα προστατεύσει το περιβάλλον η νέα ΚΑΠ

Κομβικός ο ρόλος των κοινοτήτων της υπαίθρου

Μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος αποτελούν οι αγροτικές κοινότητες της υπαίθρου στις αυξανόμενες προκλήσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, υποστήριξε μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας & Ανάπτυξης της Υπαίθρου, Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στο ετήσιο συνέδριο του Ιρλανδικού Δικτύου για την Ανάπτυξη της Υπαίθρου (IRL). Το φετινό συνέδριο είχε ως θέμα την Κλιματική Αλλαγή, καθώς και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για τις κοινότητες της υπαίθρου.

Τρεις από τους εννέα στόχους της νέας ΚΑΠ αφορούν περιβάλλον και κλίμα

Αναφερόμενος στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, ως «κινητήριες δυνάμεις» για την επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά και των στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη του ΟΗΕ, ο αρμόδιος επίτροπος της ΕΕ τόνισε ότι στις προθέσεις της Ένωσης είναι να στοχεύσει υψηλότερα, σε σχέση με τη συμβολή της γεωργίας, περισσότερο δε των αγροτικών περιοχών, στην ατζέντα για την προστασία του περιβάλλοντος και το κλίμα.

Όπως επεσήμανε, οι προθέσεις αυτές φαίνονται ήδη από τις προτεραιότητες που θέτει η Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ, όπου από τους εννέα βασικούς στόχους οι τρεις αφορούν την αντιμετώπιση κλιματικών και περιβαλλοντικών προκλήσεων.

Μέσα από ένα ευέλικτο μοντέλο που προτείνει η Κομισιόν για τη νέα ΚΑΠ φιλοδοξεί να παράσχει την απαιτούμενη ελευθερία κινήσεων, ώστε το κάθε κράτος, μέλος να διαμορφώσει έναν δικό του οδικό χάρτη για το κλίμα και τη γεωργία, μέσω του λεγόμενου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Εργαλεία τριών επιπέδων στη νέα Πράσινη Αρχιτεκτονική της ΕΕ

Σε ό,τι αφορά τα προτεινόμενα εργαλεία για τη νέα Πράσινη Αρχιτεκτονική της ΕΕ, αυτά ομαδοποιούνται σε τρία επίπεδα, τα οποία αφορούν:

✱ Ένα σύστημα προϋποθέσεων που θα συνδέσει τη στήριξη του εισοδήματος των γεωργών με την εφαρμογή φιλικών προς το περιβάλλον και κλιματικών γεωργικών πρακτικών.

✱ «Οικολογικά σχήματα» που θα διασφαλίζουν χρηματοδότηση μέσω του πρώτου πυλώνα.

✱ Υποστήριξη παρεμβάσεων και πρακτικών στον τομέα της γεωργίας, της δασοκομίας και των γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιματικών προγραμμάτων, μέσω των κονδυλίων του δεύτερου πυλώνα.

«Πρέπει να τους παρέχουμε εργαλεία, αν θέλουμε να μας δώσουν λύσεις»

Έχοντας ως οδηγό τη Διακήρυξη του Κορκ του 2016, ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε τη σημαντικότατη συμβολή των ανθρώπων των αγροτικών περιοχών στην επίτευξη των παραπάνω στόχων. Ωστόσο, όπως υποστήριξε, «πρέπει να τους παρέχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, εάν θέλουμε να μας δώσουν τις λύσεις».