Παράνομη άντληση και διανομή νερού στη Σύρο

✱ Μηνυτήρια αναφορά του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος
✱ Η διανομή του παρανόμως αντλούμενου νερού γίνεται σε κατοικίες, επιχειρήσεις και πλωτά μέσα μεταφοράς

Μηνυτήρια αναφορά για παράνομες ιδιωτικές υδροληψίες και εμπορία νερού, μέσω ιδιωτικών δικτύων αγωγών και βυτιοφόρων οχημάτων στη Σύρο, κατέθεσε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών του νησιού η διοίκηση του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Η χωρίς νόμιμη άδεια υπεράντληση νερού από ιδιωτικά πηγάδια – γεωτρήσεις και η παράνομη εμπορία του συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Οδηγούν, μάλιστα, στην ποιοτική και ποσοτική υποβάθμιση των υπόγειων υδάτων, με άμεσο κίνδυνο για τις γειτονικές καλλιέργειες και αγροτικές δραστηριότητες».

Καταγγελίες

Η διοίκηση του Παρατηρητηρίου Περιβάλλοντος Σύρου έχει γίνει αποδέκτρια καταγγελιών, αλλά και έντονης ανησυχίας κατοίκων για την κατάσταση –ποιοτική και ποσοτική– των υπόγειων νερών. Οι καταγγελίες κατέγραφαν παγιωμένες πρακτικές, που συνεχίζονται ακόμα και σήμερα, υπεράντλησης ιδιωτικών γεωτρήσεων και πηγαδιών, με σκοπό την εμπορία του αντλούμενου νερού, μέσω εκτεταμένων δικτύων σωληνώσεων και βυτιοφόρων οχημάτων.

Στη συνέχεια, όπως υπογραμμίζει το Παρατηρητήριο, μετά τη συλλογή των στοιχείων, απευθύνθηκαν σε όλους τους αρμόδιους φορείς, καταθέτοντας αποδεικτικό υλικό τεκμηρίωσης και ζητώντας την εφαρμογή του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Ζήτησαν, δηλαδή, την αρμόδια παρέμβασή τους, ώστε να σταματήσει η παράνομη και απολύτως ανεξέλεγκτη άντληση και διανομή τού, πωλούμενου από ιδιωτική επιχείρηση, νερού.

Με τη μηνυτήρια αναφορά ζητείται από τη διοίκηση του Παρατηρητηρίου να προβεί η Εισαγγελία στα νόμιμα για τη διασφάλιση της προστασίας των υδάτων και την τήρηση της νομιμότητας, δεδομένου ότι έχουν εξαντληθεί, χωρίς αποτέλεσμα, όλες οι διοικητικά προβλεπόμενες ενέργειες προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς.

Στον φάκελο που κατατέθηκε στην Εισαγγελία περιλαμβάνονται η χαρτογράφηση των παράνομων ιδιωτικών δικτύων που είναι σε γνώση του Παρατηρητηρίου, καθώς και η σχετική αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Από το 2022 τα διαβήματα

«Τη στιγμή που η προστασία των υδατικών πόρων στα νησιά του Αιγαίου –όπου το ισοζύγιο διαθεσιμότητας – αναγκών είναι ελλειμματικό– θα περίμενε κανείς να είναι πρώτιστο μέλημα των σχετιζόμενων με τη διαχείρισή τους δημόσιων υπηρεσιών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδεικνύεται στην πράξη ότι μάλλον το αντίθετο συμβαίνει», επισημαίνει το Παρατηρητήριο, και προσθέτει: «Από το καλοκαίρι του 2022 μέχρι και σήμερα, τα τεκμηριωμένα διαβήματά μας αντιμετωπίστηκαν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με αδιαφορία, υπεκφυγή ή/και αποποίηση ευθυνών από τους αρμόδιους φορείς. Σήμερα, όμως, δεν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο με το 2022. Με την τεκμηριωμένη διατύπωση στις αρμόδιες υπηρεσίες της απαίτησης για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία και σύννομη διαχείριση των νερών, με σκοπό την προστασία τους, επιτύχαμε να αποξηλωθεί μέρος των δικτύων που ήταν εγκατεστημένο στη χερσαία ζώνη του λιμανιού και εξυπηρετούσε την τροφοδοσία βυτιοφόρων οχημάτων και πλοίων με το παράνομα αντλούμενο μεταφερόμενο και πωλούμενο νερό. Καταφέραμε οι προαναφερόμενες επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και την υποβάθμιση των υπόγειων νερών πρακτικές, από κοινό μυστικό, να γίνουν δημόσια ομολογία από τους υπευθύνους, ιδιώτες και δημόσιους φορείς».