Εκατοντάδες συμμετοχές στο 4ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Εκατοντάδες συμμέτοχες στο 4ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Η «καρδιά» του αγροτικού κλάδου χτυπάει στη Θεσσαλονίκη, όπου συζητούνται όλα τα ανοιχτά θέματα με έμφαση στο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας.

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων παραγόντων της αγροτικής οικονομίας και του πρωτογενούς τομέα γενικότερα, συνεχίζεται για 2η ημέρα στη Θεσσαλονίκη, το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, που οργανώνει η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και υπό την αιγίδα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.

Εκατοντάδες συμμέτοχες στο 4ο Συνέδριο της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ

Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ανακοίνωσε το έργο “Agro Internet of things”, ένα διαδίκτυο για την αγροτική παραγωγή προϋπολογισμού 7,5 εκατ. Ευρώ. Όπως είπε, στην ολοκλήρωσή του θα αποτελεί ένα από τα πιο καινοτόμα έργα στην Ευρώπη για τη βοήθεια των αγροτών. Θα λειτουργεί με επίγειους σταθμούς, αισθητήρες σε συνδυασμό με δορυφορική αποτύπωση και με την αξιολόγηση όλων των χρονοσειρών δεδομένων από τα υφιστάμενα συστήματα. Το σύνολο των δεδομένων θα ταξινομείται και με την κατάλληλη επεξεργασία και θα υποστηρίζει τις ανάγκες κάθε παραγωγού. Επιπλέον, το “Agro Internet of things”, εκτός από μία πλατφόρμα ενίσχυσης των αγροτών θα είναι και εργαλείο υποβοήθησης για περαιτέρω αυτοματοποίηση των διαδικασιών πιστοποίησης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ξεκίνησε με χαιρετισμό του Προέδρου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Χριστόδουλου Αντωνιάδη, ο οποίος αφενός υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο της εταιρείας στην οργάνωση της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας και αφετέρου σημείωσε ότι η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ πρώτη οραματίστηκε την ψηφιακή γεωργία, όταν η μεγάλη πλειοψηφία των εμπλεκομένων έμενε προσκολλημένη σε περιχαρακωμένες, μη αναπτυξιακές πρακτικές. 

Από την πλευρά του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, Ιωάννης Κουφουδάκης, αναφέρθηκε στη σημασία της ψηφιακής επανάστασης στον αγροτικό τομέα που – όπως τόνισε- είναι ο τρόπος να αγαπήσουν οι νέοι τη γη και την ύπαιθρο, ο τρόπος να παράγουμε περισσότερα εξασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων αλλά και ο τρόπος να αισθάνονται οι καταναλωτές ασφαλείς για τα ελληνικά προϊόντα.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, αφού ξεκαθάρισε ότι μιλά με την εμπειρία 60 χρόνων στην αγροτική παραγωγή, αναφέρθηκε στην ποιότητα των προϊόντων της ελληνικής γης, ως συγκριτικό πλεονέκτημα ανάδειξης τους στις αγορές ενώ σημείωσε τη μεγάλη αξία που έχει η απόκτηση γνώσεων από τους αγρότες.
Η  υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια Τσαρουχά μίλησε για τα θετικά βήματα της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα, τα οποία, όπως είπε, στοχεύουν σε ένα πιο οργανωμένο μέλλον για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Κυριάκος Λουφάκης, έκανε αναφορά στην αναγκαιότητα της  αύξησης της προστιθέμενης αξίας των αγροτικών προϊόντων με τη χρήση της νέας τεχνολογίας, διευκρινίζοντας ότι η γεωργία ακριβείας αποτελεί πλεονέκτημα σε αυτή την κατεύθυνση.

Στη φορολόγηση και το ασφαλιστικό στον αγροτικό τομέα, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας,  αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΑΣΟΕΕ) Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος παράλληλα ζήτησε στήριξη της εξωστρέφειας της Αγροτικής Οικονομίας της χώρας.

Για την Τράπεζα Πειραιώς, η στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα, η συμβουλευτική και η εκπαιδευτική υποστήριξη αλλά και η παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους φορείς του αγροτικού κόσμου, αποτελεί στρατηγική επιλογή, τόνισε ο Πρόεδρος της Τράπεζας, Γιώργος Χαντζηνικολάου.

«Τι είδους αγροτική παραγωγή θέλουμε;» αναρωτήθηκε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η ποιότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων μπορεί να εξασφαλίσει την παρουσία τους στις μεγαλύτερες ξένες αγορές.

SUNEDRIO γαια επιχειρειν 2017Για την αναγκαιότητα της ισχυρής και σύγχρονης αγροτικής επιχειρηματικότητας που θα στηρίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία και καινοτομία μίλησε η εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Σερρών, Φωτεινή Αραμπατζή, ενώ εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο Μιχάλης Τζελέπης, επίσης βουλευτής Σερρών, ζήτησε να ξεκαθαρίσει νομικά το θέμα το συνεταιρισμών για ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης στον αγροτικό τομέα.

Η 1η μέρα του συνεδρίου

Οι εργασίες της πρώτης μέρας του Συνεδρίου ξεκίνησαν παρουσία πλήθους κόσμου και επίσημων προσκεκλημένων από τον πολιτικό, επιχειρηματικό  αυτοδιοικητικό, αγροτικό και συνεταιριστικό χώρο, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου πραγματοποίησε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ενώ στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου μίλησε ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων παρέστησαν ο κ. Καρτερός Θανάσης, υπεύθυνος Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο κ. Κρέτσος Λευτέρης, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, ο κ. Ράλλης Στέλιος, Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής, ο κ. Χριστοφορίδης Γιώργος, Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού, η κ. Βασιλική Αποστολοπούλου, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΓΓΕΕ, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Καπρέλης Αθανάσιος και οι αντιπρόεδροι Αποστολάκης Γεώργιος, Κέντρος Γεώργιος.

Εργαστήρια

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκαν 4 παράλληλα Workshops, με πρώτο αυτό της Ευφυούς Γεωργίας, όπου παρουσιάστηκαν τέσσερις διαφορετικές μελέτες περιπτώσεων ευφυούς γεωργίας, εμπορικής παροχής υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Το δεύτερο αφορούσε το θέμα του Αγροδιατροφικού Εμπορίου στην περιοχή των Βαλκανίων. Οι εισηγητές του workshop έθεσαν διάφορα θέματα, προβλήματα ευκαιρίες και προτάσεις που αξίζει να μελετηθούν στο μέλλον.

Στη διάρκεια των Εργαστηρίων και σε διαφορετική ενότητα έγινε ενημέρωση για την εξαγωγική πλατφόρμα agrogate.gr. Σκοπός της πλατφόρμας είναι η προώθηση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και μεταποιημένων τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Το 3ο workshop με θέμα «Έξυπνη εξειδίκευση στον Αγροδιατροφικό Τομέα: Περιφερειακές προσεγγίσεις στην αγροτική καινοτομία και γνώση» είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης και τη σημασία της έρευνας και καινοτομίας για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα.

Στην 1η ενότητα παρουσιάστηκαν οι στρατηγικές έξυπνης εξειδίκευσης από 4 Περιφέρειες της χώρας (Στερεά Ελλάδα, Πελ/σος, Θεσσαλία και Κ. Μακεδονία). Στις παρουσιάσεις τους οι αρμόδιοι αντιπεριφερειάρχες έδωσαν έμφαση στην ανάδειξη των ανταγωνιστικών προϊόντων σε κάθε Περιφέρεια, στη διασύνδεση των παραγωγικών δομών με την έρευνα και την τεχνολογία καθώς στα πλεονεκτήματα δημιουργίας συμπράξεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη 2η ενότητα, οι Αναπτυξιακές Καρδίτσας και Δυτικής Μακεδονίας παρουσίασαν τα οφέλη από τη δημιουργία συνεταιρισμών στον αγροτικό χώρο για τη διάχυση της καινοτομίας καθώς και τις συνέργειες μεταξύ επιχειρήσεων και παραγωγών για την προώθηση καινοτομικών προϊόντων. Η παρουσίαση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας επικεντρώθηκε στη χρηματοδότηση start-ups και νέων ιδεών στον αγροτικό κλάδο καθώς και στο ρόλο των χρηματοδοτικών εργαλείων για την προώθηση της καινοτομίας.