Έξτρα τιμή για Καρολίνες προσφέρουν οι ορυζόμυλοι

Κατηγοριοποίηση ποικιλιών προωθεί ο Σύνδεσμος, στην τελική ευθεία η Διεπαγγελματική

Νέα δεδομένα για την καλλιέργεια ρυζιού από την ερχόμενη κιόλας σεζόν διαμορφώνουν οι συντονισμένες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι συντελεστές του κλάδου τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το πρώτο αισιόδοξο μήνυμα έχει να κάνει με το εγχείρημα της Διεπαγγελματικής, το οποίο πλέον μπαίνει στην τελική ευθεία. Την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου κατατέθηκε στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και Άλλων Συλλογικών Φορέων ο πλήρης φάκελος για τη σύσταση της οργάνωσης ο οποίος, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά και το σχετικό καταστατικό.

Όπως αναφέρει στην «ΥΧ» ο προσωρινός πρόεδρος της Διεπαγγελματικής και επικεφαλής της ΕΑΣΘ-Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας, η συμμετοχή των εμπλεκόμενων σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας του προϊόντος αγγίζει το 95%. Από την πλευρά των παραγωγών, ειδικότερα, συμμετέχουν οι συνεταιρισμοί του νομού Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ και συνεργαζόμενοι, Συνεταιρισμοί Χαλάστρας Α’ και Β’), οι Ενώσεις Καβάλας, Σερρών, Λαμίας κ.ά., εξασφαλίζοντας παρουσία από όλες τις περιοχές της χώρας όπου καλλιεργείται ρύζι.

Αντίστοιχα υψηλή είναι και η εκπροσώπηση των μεταποιητών, με συμμετοχή των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδων. Το επόμενο βήμα, όπως σημειώνει ο κ. Τσιχήτας, θα είναι «η πρόσκληση για ένταξη σε όσους δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην οργάνωση», ενώ ταυτόχρονα θα κινηθούν και οι διαδικασίες για την ανάδειξη διοικητικού συμβουλίου. Κομβικό ρόλο στην τροχοδρόμηση της Διεπαγγελματικής έχουν διαδραματίσει και οι μεταποιητές μέσω του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ), ο οποίος ιδρύθηκε το 2018. Στις αρχές της εβδομάδας, αντιπροσωπεία του Συνδέσμου αποτελούμενη από την πρόεδρο του ΔΣ, Γεωργία Κωστηνάκη, τον Α’ αντιπρόεδρο, Τάσο Πιστιόλα και τη γεν. γραμματέα, Όλγα Κουρέα συναντήθηκαν με τον κ. Βορίδη, θέτοντας επί τάπητος μερικές πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες φαίνεται ότι βρήκαν ανταπόκριση.

Μέχρι τον Απρίλιο η πρόταση

Η πρώτη εξ αυτών έχει να κάνει με την κατηγοριοποίηση των ποικιλιών του ελληνικού ρυζιού, αλλά και των αντίστοιχων εμπορικών ονομασιών, όπως έχουν καταχωριστεί στον ισχύοντα Κώδικα Τροφίμων και Ποτών. Όπως εξηγεί στην «ΥΧ» η κα Κωστηνάκη, «αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρχει μια αποσαφήνιση των ποικιλιών που χρησιμοποιούνται ή θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον για τις τέσσερις βασικές κατηγορίες ρυζιού (Καρολίνα, Νυχάκι, Parboiled, Γλασέ)».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΟΕ έχει αναλάβει να «τρέξει» μια έρευνα με εξειδικευμένη εταιρεία αναλύσεων, ώστε με βάση το μήκος και το πλάτος του ρυζιού, το βάρος, αλλά και την εμφάνισή του να κατηγοριοποιηθούν οι ποικιλίες. Σύμφωνα με την κα Κωστηνάκη, μέχρι τον Απρίλιο ο Σύνδεσμος, θα είναι έτοιμος να καταθέσει στο υπουργείο συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα συνυπογράφει και η Διεπαγγελματική. Το εγχείρημα θα έχει και πρακτικό αντίκρισμα για τους εμπλεκομένους: «Για παράδειγμα, στη χώρα μας βιώνουμε σήμερα το παράδοξο η Καρολίνα να έχει τη μεγαλύτερη κατανάλωση, αλλά να καλλιεργείται σε πολύ μικρή αναλογικά κλίμακα. Όταν, λοιπόν, προχωρήσει το εγχείρημα, θα παροτρύνουμε με ακόμα πιο συγκεκριμένα στοιχεία τους παραγωγούς να καλλιεργήσουν περισσότερες ποικιλίες Καρολίνας, με αύξηση φυσικά της τιμής ώστε να έχουν ένα κίνητρο να τις επιλέξουν έναντι του Ronaldo που έχει σήμερα την πρωτοκαθεδρία», τονίζει η κα Κωστηνάκη.

Όπως αποκαλύπτει μάλιστα η ίδια, σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει επαφές με τους συνεταιρισμούς για την αύξηση από την ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο των εκτάσεων με καρολίνα και πολύ σύντομα θα υποβληθεί και προσφορά με συγκεκριμένη τιμή.

Στο τραπέζι και οι δασμοί στις εισαγωγές Japonica

Το δεύτερο αίτημα που έθεσε στον κ. Βορίδη η αντιπροσωπεία του ΣΟΕ έχει να κάνει με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ρυζιού τύπου Japonica από τις τρίτες χώρες. Όπως μας λέει η κα Κωστηνάκη, πρόσφορο έδαφος υπάρχει στην ΕΕ, αφού σχετική πρόταση έχει ήδη καταθέσει η Ιταλία, χρειάζεται ωστόσο τη στήριξη και των υπόλοιπων παραγωγικών χωρών. Αν και οι δασμοί στα Indica είχαν αντίκρισμα (το οποίο αποτυπώθηκε και στις τιμές οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 310 ευρώ/τόνος), πολλές χώρες της Β. Ευρώπης που καταναλώνουν κυρίως parboiled ρύζι και ενδιαφέρονται πρωτίστως για την τιμή, στράφηκαν στις εισαγωγές Japonica, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά. Το τρίτο ζήτημα που τέθηκε αφορούσε την καταπολέμηση των φαινομένων «μιμητισμού» ελληνικού ρυζιού (ελληνοποιήσεις).