Ο εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ στον μπλε φάκελο του ΥΠΑΑΤ

Τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο μπλε φάκελος που παρέλαβε από τον πρωθυπουργό ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, μετά το πέρας του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Από το στενό περιβάλλον του κ. Αυγενάκη επιβεβαιώνεται στην «ΥΧ» ότι «προτεραιότητα για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η βελτίωση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα αξίας, η ενίσχυση του προσανατολισμού της γεωργίας προς τις ανάγκες της αγοράς και η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με μια σειρά από έργα και δράσεις που περιγράφονται αναλυτικά στον μπλε φάκελο που παρέλαβε, ο οποίος έχει μέσα και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ».

Μπλε φάκελοι

Από έναν μπλε φάκελο παρέλαβαν εξάλλου όλοι οι υπουργοί του νέου κυβερνητικού σχηματισμού. Όπως εξηγεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με βίντεό του στο Τικ Τοκ «μέχρι το 2019 τα πράγματα γινόντουσαν λίγο διαφορετικά. Όταν κερδίσαμε για πρώτη φορά τις εκλογές, όλοι οι νέοι υπουργοί στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο πήραν έναν μπλε φάκελο σαν κι αυτόν, ο οποίος είχε μέσα όλα τα ορόσημα και όλες τις πολιτικές προτεραιότητες για το υπουργείο το οποίο αναλάμβαναν».

Και πρόσθεσε: «Είναι ο καλύτερος τρόπος να σιγουρευτούμε ότι υπάρχει συνέχεια μεταξύ των προεκλογικών μας δεσμεύσεων και αυτά που θα κάνουν οι υπουργοί από τη στιγμή που θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους».

Αναφορικά με το περιεχόμενο των φετινών μπλε φακέλων, ο κ. Μητσοτάκης αποκάλυψε πως περιέχουν:

✱ 120 μεταρρυθμίσεις

✱ 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης

✱ 959 επιχειρησιακές δράσεις

Η δύσκολη εξίσωση του ΕΛΓΑ

Την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας ως κυβέρνησης να προβεί στην αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ανταποκρίνεται και στις ανάγκες της κλιματικής αλλαγής και στα προβλήματα που δημιουργούνται από αυτήν σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, είχαν διατυπώσει και τα προηγούμενα μέλη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ.

Ωστόσο, φαίνεται ότι σε αυτή την κυβερνητική θητεία, το θέμα τίθεται τελικά ψηλά στην ατζέντα. Πρόκειται, όμως, για μια δύσκολη εξίσωση, καθώς για να αλλάξει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ και να εκσυγχρονιστεί απαιτούνται χρήματα. Κι αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά τα στελέχη του Οργανισμού, που χρόνια εργάζονται στον τομέα. «Εάν δεν διασφαλιστούν πόροι, τίποτα δεν μπορεί να γίνει», λένε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη διάθεση του ΥΠΑΑΤ τρεις βασικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί για τον ΕΛΓΑ:

✱ Η προηγούμενη αναλογιστική, η οποία, όπως μαθαίνουμε, επικαιροποιείται με νεότερη απόφαση του ΔΣ, που συνδυάζεται με το Τμήμα Μελετών του ΕΛΓΑ.

✱ Η μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας.

✱ Μελέτη ιδιωτικού οίκου.

Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ουσιαστικά έχει δύο επιλογές: Ή θα εργαστεί πάνω στις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και θα ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο για να προβεί στις αναγκαίες αλλαγές, ή θα το αφήσει στις πλάτες μίας ειδικής ομάδας εργασίας κάτω από την ομπρέλα του Μεγάρου Μαξίμου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Αυγενάκης έχει να πάρει πρώτα άλλες αποφάσεις. Αποφάσεις που αφορούν τη διοίκηση του Οργανισμού. Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι εάν θα διατηρήσει στη θέση του τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, ο οποίος κατάφερε να φέρει εις πέρας κάποιες από τις πιο δύσκολες ζημιές που γνωρίσαμε, ή θα τον αντικαταστήσει με άλλο πρόσωπο δικής του επιλογής. Πάντως, όπως μας μεταφέρεται από την πλατεία Βάθη, η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023