Εμμένει στις προτεραιότητές του για το 2020 το ΥΠΑΑΤ παρά τον κορωνοϊο

Στην ατζέντα νέο νομοθετικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ με εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα ασφαλίσεων

Χωρίς καμία αλλαγή στην ατζέντα προτεραιοτήτων του ΥΠΑΑΤ για τη φετινή χρονιά, καταρτίστηκε το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020, το οποίο απέστειλε η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες. Το Πρόγραμμα επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στα μέτρα που έλαβε και θα συνεχίσει να λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Πρόγραμμα Σταθερότητας της χώρας, το οποίο απεικονίζει και δύο σενάρια: το βασικό που προβλέπει ύφεση 4,7% του ΑΕΠ για φέτος και το δυσμενές που προβλέπει ύφεση 7,9%, μετά τη λήψη μέτρων.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το βασικό σενάριο, όπως χαρακτηρίζεται στηρίζεται στην υπόθεση εργασίας ότι η κρίση θα υποχωρήσει το β’ εξάμηνο του 2020 και ότι το ελληνικό Δημόσιο έχει τα απαραίτητα δημοσιονομικά αποθέματα να κάνει επανεκκίνηση στην οικονομία.

Αγροδιατροφικός τομέας

Ειδικότερα για τον αγροδιατροφικό τομέα, μέσα στο πολυσέλιδο πρόγραμμα επισημαίνεται η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με ανακατανομή 150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του ΥΠΑΑΤ, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στις εξαγωγές.

Όσο για το ΥΠΑΑΤ, στο Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων επισημαίνεται πως «προωθεί την εξασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων και του εξαγωγικού προσανατολισμού των αγροτικών προϊόντων, την ανάπτυξη και βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος του αγροτικού τομέα, την αναβάθμιση των υποδομών και της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο, την ενθάρρυνση της οικονομικής διαφοροποίησης και την ανάπτυξη του τουρισμού της υπαίθρου και του αγροτουρισμού, την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των πόρων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής (ΚΑλΠ), την αύξηση της συμμετοχής της γεωργίας στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής ασφάλειας των παραγόμενων και των εισαγόμενων τροφίμων στη χώρα, την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο διαχείριση των φυσικών πόρων που χρησιμοποιούνται στην γεωργική και αλιευτική παραγωγή».

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις και δράσεις που παρατίθενται, βρίσκονται στις προτεραιότητες του υπουργείου από τις αρχές του έτους, και έχουν παρουσιαστεί ήδη στον πρωθυπουργό. Εντός του Προγράμματος που υποβλήθηκε στη Κομισιόν, παρουσιάζονται ουσιαστικά επικαιροποιημένες.

Πιο αναλυτικά, το ΥΠΑΑΤ στοχεύει :

  • Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του με προγραμματισμό υλοποίησης το Γ’ τρίμηνο του 2020.
  • Σύσταση Αγροτικού Επιμελητηρίου με προγραμματισμό υλοποίησης το Β’ τρίμηνο του 2020.
  • Εκσυγχρονισμός του νομοθετικού πλαισίου του ΕΛΓΑ με προγραμματισμό υλοποίησης το Β’ τρίμηνο του 2020. «Κρίνεται η ανάγκη ριζικής αλλαγής των πληροφοριακών συστημάτων του ΕΛΓΑ με στόχο οι εκτιμήσεις των ζημιών να καταχωρούνται στο χωράφι, με την χρήση tablet ώστε να μειωθεί ο χρόνος μεταξύ εκτιμήσεων και καταβολής αποζημιώσεων αλλά και εγκαίρως ο ΕΛΓΑ να γνωρίζει το απαιτούμενο τίμημα αποζημιώσεων. Συγκροτήθηκε και λειτουργεί επιτροπή στελεχών ΕΛΓΑ και Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το σχεδιασμό του έργου, την σύνταξη τεχνικού δελτίου και την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Παράλληλα δρομολογείται και εκσυγχρονισμός του Νομοθετικού Πλαισίου του ΕΛΓΑ. Γίνεται αποτίμηση της οικονομικής κατάστασης του οργανισμού και διαμόρφωσης νομοθετικού πλαισίου εμπλοκής του Ιδιωτικού Τομέα Ασφαλίσεων. Συγκροτήθηκε επιτροπή με την συμμετοχή τεχνοκρατών και παρεδόθησαν τα ζητούμενα στοιχεία για ανάλυση, σχεδιασμό και ανάληψη της αναγκαίας νομοθετικής πρωτοβουλίας» σημειώνεται στο πρόγραμμα.
  • Εθνικό Σχέδιο Αρδευτικών Υποδομών με προγραμματισμό υλοποίησης το Δ’ τρίμηνο του 2020.
  • Ενσωμάτωση οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στον γεωργικό τομέα με προγραμματισμό υλοποίησης το Β’ τρίμηνο του 2020.
  • Νέο νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων με προγραμματισμό υλοποίησης το Β’ τρίμηνο του 2020.

Επίσης αναφέρεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, η υπουργική απόφαση για την Κλωνική Επιλογή, ότι ολοκληρώνεται το Εθνικό Σχέδιο για την Φυτοπροστασία, ότι προχωράει η εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης στις Περιφέρειες της Χώρας, τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία κα.

Όσον αφορά τις επενδυτικές προτεραιότητες, μεταξύ άλλων:  

  • Καταρτίζονται 16.000 νέοι γεωργοί από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα.
  • Συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας με τη συμμετοχή του ΓΕΩΤΕΕ και του ΕΛΓΟ για την προετοιμασία της προκήρυξης του μέτρου των γεωργικών συμβούλων με προϋπολογισμό 100 εκ. ευρώ.
  • Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση της πρώτης πρόσκλησης του μέτρου της προληπτικής προστασίας καλλιεργειών από φυσικές καταστροφές (αντιχαλαζική προστασία) από τον ΕΛΓΑ και εγκρίθηκαν 396 δικαιούχοι με συνολικό ποσό 5,6 εκ. ευρώ.
  • Έχουν θεσμοθετηθεί εγκύλιοι πληρωμών που προσδιορίζουν τον σταδιακό τρόπο πληρωμών των παρακάτω επενδυτικών σχεδίων. Στο στάδιο προκαταβολών βρίσκονται 58 τα σχέδια της Μεταποίησης Γεωργικών Προϊόντων, των Μικρών Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων, και των Ομάδων Παραγωγών. Η ανάλογη εγκύκλιος για το σχέδιο της Συνεργασίας δρομολογείται.
  • Προκηρύχθηκαν μέτρα και δράσεις του ΠΑΑ ύψους 250εκ. ευρώ που αφορούν κυρίως δασικά και γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα, δράσεις του CLLD/LEADER καθώς και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Άμεση έκδοση προσκλήσεων με συνολικό ύψος προϋπολογισμού 150 εκ περίπου που αφορούν σχέδια βελτίωσης για την εξοικονόμηση νερού, την υποστήριξη συμμετοχής σε συστήματα ποιότητας και την προληπτική προστασία καλλιεργειών από φυσικές καταστροφές.