Έρχονται οι πίνακες για τους Νέους Αγρότες – Πόσοι περνάνε σε κάθε περιφέρεια, πού άνοιξε η β΄αξιολόγηση

των Αντώνη Ανδρονικάκη, Γιώργου Ρούστα

Ομαλή είναι η ροή της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων των υποψήφιων δικαιούχων ενίσχυσης για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ της «ΥΧ», σε ορισμένες περιφέρειες εντός της εβδομάδας ανοίχθηκαν οι πρώτες παρτίδες αιτήσεων για τη β’ αξιολόγηση, ενώ παράλληλα έκλειναν οι εκκρεμότητες για τους εναπομείναντες φακέλους της α’ αξιολόγησης.

Όλα δείχνουν ότι ο προγραμματισμός του ΥΠΑΑΤ αναμένεται να τηρηθεί, ώστε τον Μάιο να έχουν αναρτηθεί οι πίνακες με τα αποτελέσματα των δικαιούχων προ ενστάσεων, δηλαδή ποιοι εντάσσονται, με ποια μοριοδότηση και ποια είναι τα ποσά που τους αντιστοιχούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι, με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ για πρόσθετους πόρους 100 εκατ. ευρώ στις περιφέρειες, αναμένεται να ενταχθούν χιλιάδες ακόμα παραγωγοί. Ωστόσο, σε ορισμένες μεγάλες περιφέρειες υπάρχει ανάγκη για επιπλέον κονδύλια.

Κεντρική Μακεδονία

Ανάγκη για ακόμη περισσότερα κονδύλια

Για καλή ροή της διαδικασίας αξιολόγησης των φακέλων των αιτήσεων έκανε λόγο στην «ΥΧ» ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κυριάκος Δογάνης: «Αυτή την εβδομάδα, σε σύνολο περίπου 3.000 φακέλων, έχουν οριστικοποιηθεί πάνω από 2.000 φάκελοι, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση για τους υπόλοιπους φακέλους πλην ελάχιστων περιπτώσεων, που σχετίζονται κυρίως με επιτόπιους ελέγχους. Συνεπώς, είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος και μπορούμε να προβούμε στην εκτίμηση ότι μέχρι να ολοκληρωθεί ο Μάιος θα έχουμε τους πρώτους πίνακες κατάταξης των δικαιούχων».

Παρά την κατανομή επιπλέον 24 εκατ. ευρώ, τα διαθέσιμα κονδύλια θα αφήσουν αρκετούς εκτός ενίσχυσης. Προς αυτή την κατεύθυνση, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γιώργος Κεφαλάς, είχε απευθυνθεί με επιστολή προς το ΥΠΑΑΤ, ζητώντας να εξαντληθούν τα περιθώρια, ώστε να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι υποψήφιοι: «Πράγματι, είχαμε στείλει επιστολή πριν ανακοινωθούν τα επιπλέον κονδύλια.

Σαφέστατα, οι πρόσθετοι πόροι αποτελούν μια θετική εξέλιξη. Υπάρχει, ωστόσο, μια αίσθηση ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μπορούσε να ενισχυθεί περισσότερο, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε τη συνεισφορά της στην πρωτογενή παραγωγή, όπου είναι μακράν η πρώτη περιφέρεια. Υπάρχουν νέα παιδιά με ποιότητα, ζωοτέχνες, κτηνίατροι, γεωπόνοι και μπορώ να πω ότι αυτό δεν έχει ξαναγίνει, ως προς το υψηλό επίπεδο των υποψηφίων. Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να τους στηρίξουμε».

Θεσσαλία

Έως τα τέλη Μαΐου τα πρώτα αποτελέσματα

Δηλώσεις για την εξέλιξη της αξιολόγησης στην «ΥΧ» παραχώρησε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, Απόστολος Μπίλλης: «Προβλέπεται ποσό συνολικού ύψους 420 εκατ. ευρώ για την κάλυψη δημόσιας δαπάνης, κονδύλια που θα προκύψουν από τη χορήγηση ενισχύσεων για το σύνολο της χώρας. Σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, υποβλήθηκαν μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) 1.969 φάκελοι υποψήφιων Νέων Αγροτών προς ένταξη. Την υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα ακολουθήσει η αξιολόγηση (α’ και β’) από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) των περιφερειακών ενοτήτων σε συνεργασία με τη ΔΑΟ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί λίαν συντόμως, στα τέλη Μαΐου, ενώ θα ακολουθήσει και η ανάρτηση των πινάκων, καθώς και η δυνατότητα ενστάσεων επί του αποτελέσματος. Οι πιστώσεις για την Περιφέρεια Θεσσαλίας των 44,5 εκατ. ευρώ μαζί με την υπερδέσμευση των 48,95 εκατ. ευρώ θα καλύψουν περίπου 1.300 δικαιούχους από τους 1.969, ποσοστό που φθάνει το 66%. Το γεωτεχνικό προσωπικό του συνόλου των περιφερειακών ενοτήτων διαθέτει τις γνώσεις και την εμπειρία για έγκαιρη και αξιόπιστη εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου. Ταυτόχρονα, η λειτουργία του ΠΣΚΕ φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί, βοηθώντας στην ταχεία περάτωση των διαδικασιών».

Ανατολική Μακεδονία – Θράκη

Λιγότεροι από 200 μένουν εκτός

Περίπου 150 φάκελοι απέμεναν στις αρχές της εβδομάδας για να ολοκληρωθεί η Α’ αξιολόγηση των περίπου 1.460 φακέλων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο του τμήματος Αγροτικής Οικονομίας, Νικόλαο Κολάτσο: «Μέσα στην εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε την α’ αξιολόγηση για όλους τους φακέλους και, μάλιστα, έχει ξεκινήσει η β’ αξιολόγηση σε 100 φακέλους υποψηφίων.

Προχωράμε καλά, έχουμε κάνει και τους επιτόπιους ελέγχους. Έχω ζητήσει από τους αξιολογητές μας να γίνει μια συγκεντρωτική κατάσταση, ώστε να βγει μια άτυπη βάση, αλλά αυτό θα το γνωρίζουμε σε περίπου μία με δύο εβδομάδες από σήμερα. Μετά την πρόσφατη ανακατανομή και βάσει των όσων έχουμε διαβάσει από το σχετικό δελτίο Τύπου (σ.σ.: εκκρεμεί η κοινοποίηση της απόφασης στην υπηρεσία), υπολογίζουμε ότι αυτοί που δεν θα περάσουν δεν θα ξεπεράσουν τα 200 άτομα».

Χωρίς επιλαχόντες Ήπειρος, Στερεά Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία

Προς ολοκλήρωση βαίνει το πρώτο στάδιο της αξιολόγησης για τους περίπου 1.060 αιτούντες ενίσχυσης, όπως ενημέρωσε την «ΥΧ» η προϊστάμενη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Παρασκευή Λιόλιου. Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος του τμήματος Προγραμματισμού της Διεύθυνσης Αγροτικής και Αλιευτικής Πολιτικής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Νικόλαος Φλώρος, μας είπε: «Έχει οριστικοποιηθεί περίπου το 90% των αιτήσεων, ενώ παράλληλα έχει ξεκινήσει και η β’ αξιολόγηση. Στην περιφέρειά μας, δεν θα έχουμε επιλαχόντες μετά και από την πρόσφατη κατανομή. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ένα ποσοστό περίπου 2% με 3% των αιτήσεων θα απορριφθεί για διάφορους λόγους».

Υπενθυμίζεται ότι και στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, μετά την κατανομή πρόσθετων πόρων, αλλά και επιπλέον κονδυλίου για τη Δίκαιη Μετάβαση καλύφθηκε στο σύνολό του ο προϋπολογισμός των περίπου 40 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, στις ανωτέρω περιφέρειες μαζί με την Ήπειρο, την Αττική, τα Ιόνια Νησιά και το Νότιο Αιγαίο εκτιμάται ότι θα ενταχθεί σχεδόν το 100% των υποψηφίων. Από τις περιοχές αυτές προέκυψε πλεόνασμα περίπου 20 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακατανεμήθηκε στις περιφέρειες που παρουσίασαν υπερβάλλουσα ζήτηση για να ενισχυθεί στη συνέχεια με επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τον συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος σε πάνω από 524 εκατ. ευρώ δημόσιας δαπάνης.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, είπε στην «ΥΧ» ότι οι 750 φάκελοι των υποψηφίων προς ένταξη στο πρόγραμμα έχουν περάσει από την α’ αξιολόγηση και βρίσκονται πλέον στο δεύτερο στάδιο.

Αγωνιούν οι αγρότες, να καλυφθεί η ζήτηση ζητούν οι μελετητές

Την αγωνία των πελατών τους υποψήφιων δικαιούχων για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών μετέφεραν στην «ΥΧ» μελετητές από διάφορες περιοχές της χώρας. Όπως μας είπε ο Χρύσανθος Κωστάκος από τη Λακωνία, «το ζήτημα είναι να καλυφθούν όσο δυνατόν περισσότεροι αιτούντες για να μην ανησυχεί ο κόσμος. Λόγω και της εμπειρίας του παρελθόντος, υπήρχε αρχικά μια προσδοκία ότι θα περάσουν όλοι, ενώ ο διπλασιασμός της ενίσχυσης είχε δημιουργήσει ενθουσιασμό στις τάξεις των παραγωγών».

Ερωτώμενος αν οι αιτούντες θα πάνε και για το επερχόμενο πρόγραμμα των Σχεδίων Βελτίωσης, ο ίδιος επεσήμανε ότι οι συνθήκες της ακρίβειας που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά πιθανόν να αποτρέψουν αρκετούς: «Παρά το γεγονός ότι πολλοί ξεκίνησαν με αυτό το σκεπτικό, η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ κόσμο. Για παράδειγμα, βλέπουμε και από τα τρέχοντα Σχέδια Βελτίωσης ότι όσοι σχεδίαζαν κτηριακές υποδομές κοιτάζουν πώς θα καταφέρουν να μην τις υλοποιήσουν».

Ο Γρηγόρης Τιμοσίδης από την Καβάλα δήλωσε στην «ΥΧ»: «Η πληροφόρησή μας είναι ότι είμαστε εντός χρονικού πλαισίου σε σχέση με τον προγραμματισμό που έχει δοθεί από το ΥΠΑΑΤ. Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη υπερδέσμευση, είναι θετικό ότι το υπουργείο εξασφάλισε επιπλέον 100 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα, όμως από την άλλη πλευρά θα ήταν καλό να μη μείνει κόσμος εκτός. Βρισκόμαστε σε μια συγκυρία κατά την οποία η επισιτιστική επάρκεια έχει αναδειχθεί ως κορυφαία προτεραιότητα για τη χώρα και δεν περισσεύει κανένας παραγωγός που να μην μπορεί να συνεισφέρει.

Επίσης, όλοι αυτοί οι νέοι παραγωγοί θα συμβάλουν και στην ηλικιακή ανανέωση του δυναμικού του πρωτογενούς τομέα. Ίσως θα μπορούσαν να βρεθούν και κάποια επιπλέον κονδύλια και από άλλα προγράμματα. Λόγω και των δεσμεύσεων, αλλά και λόγω άλλων παραγόντων αυτήν τη φορά προσήλθαν σ’ εμάς παραγωγοί με δυνατότητες και προοπτικές. Οι ίδιοι αναμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον και την προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης για να προγραμματίσουν τα επόμενα βήματά τους».

Πελοπόννησος

Μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα κλείνει η α’ αξιολόγηση

Το 50% των αιτήσεων είχε οριστικοποιηθεί για την α’ αξιολόγηση στις αρχές της εβδομάδας, όπως ανέφερε στην «ΥΧ» στέλεχος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, επισημαίνοντας ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για την πλειονότητα των φακέλων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι πριν από την ανακατανομή των επιπλέον κονδυλίων, το ποσοστό ένταξης που προσέγγιζε το 58% αυξήθηκε σε 80%, πράγμα που σημαίνει ότι τέσσερις στους πέντε υποψήφιους δικαιούχους, ήτοι περίπου 1.500 από τα 1.870 άτομα, αναμένεται να ενταχθούν.