FAO: Πώς να μειώσετε τη χρήση αντιβιοτικών στα ζώα μέσω του σιτηρεσίου

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FΑΟ) δημοσίευσε έναν οδηγό για τη μείωση χρήσης αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα (νεοσσοί ορνίθων, χοιρίδια) μέσω ενός ισορροπημένου και πλήρους σιτηρεσίου.

Ο τίτλος του οδηγού είναι «Στρατηγικές για τη σίτιση των ζώων και λύσεις για τη μείωση των αντιβιοτικών στη ζωική παραγωγή» και είναι διαθέσιμος μέσω της ιστοσελίδας του Οργανισμού. Σε αυτόν παραθέτει τα διατροφικά εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην ισχυροποίηση του γαστρεντερικού συστήματος του ζώου.

Αυτά είναι τα εξής:

Ποιότητα νερού: Η κατανάλωση νερού καλής ποιότητας και η πρόσβαση του ζώου σε νερό ανά πάσα στιγμή αποτελούν προαπαιτούμενα για την καλή του υγεία.

Ποιότητα και ασφάλεια σιτηρεσίου: Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι για τη διασφάλιση ενός υγιούς και ποιοτικού σιτηρεσίου. Αυτές περιλαμβάνουν τον περιορισμό της παρουσίας παθογόνων οργανισμών και επιβλαβών χημικών ουσιών στη διατροφή του ζώου. Επίσης, σημαντική είναι η διασφάλιση των απαιτούμενων επιπέδων ενέργειας και θρεπτικών συστατικών, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες του ζώου.

Πρωτεΐνη: Η μείωση των επιπέδων πρωτεΐνης στα σιτηρέσια των νεοσσών και των χοιριδίων έχει δείξει να ωφελεί το γαστρεντερικό τους σύστημα. Συγκεκριμένα, μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης διάρροιας στους μικρούς χοίρους και βελτιώνει την ποιότητα των κοπράνων στους νεοσσούς.

Ασβέστιο, φώσφορος και νάτριο: Τα μέταλλα είναι πολύ σημαντικά για μια σειρά σωματικών λειτουργιών των ζώων. Σε ορισμένες δύσκολες ή μεταβατικές περιόδους, η χορήγησή τους στο σιτηρέσιο των ζώων απαιτεί προσοχή. Παρ’ όλα αυτά, εν αντιθέσει με άλλες θρεπτικές ουσίες, οι διαθέσιμες πληροφορίες για την επίδρασή τους στο γαστρεντερικό σύστημα των ζώων είναι περιορισμένες.

Χαλκός και ψευδάργυρος: Οι ανάγκες των παραγωγικών ζώων σε χαλκό και ψευδάργυρο είναι σχετικά περιορισμένες. Ωστόσο, ο χαλκός έχει δείξει να συμβάλλει σημαντικά στη διασφάλιση της καλής υγείας των χοιριδίων. Η χορήγηση συμπληρωμάτων με περιεκτικότητα του μετάλλου έως 250 ppm βελτιώνει σημαντικά την ικανότητα της απορρόφησης θρεπτικών συστατικών, της πρόσληψης τροφής, ενώ μειώνει και την πιθανότητα διάρροιας, σε σύγκριση με σιτηρέσια που καλύπτουν τις ελάχιστες απαιτήσεις των ζώων σε θρεπτικές ουσίες.

EFSA: Τα μέτρα αποδίδουν καρπούς

Με τέτοιου είδους εφαρμογές η χρήση αντιβιοτικών στα παραγωγικά ζώα έχει μειωθεί σε ένα επίπεδο που είναι χαμηλότερο και από το αντίστοιχο της χρήσης τους στους ανθρώπους, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Αυτό προκύπτει από κοινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών. Τα στοιχεία αναφέρονται στην περίοδο 2016 – 2018. Η EFSA αναφέρει ότι η χρήση αντιβιοτικών ήταν χαμηλότερη στα παραγωγικά ζώα απ’ ό,τι στους ανθρώπους για κάθε έτος που καλύπτει η έκθεση.

Η μείωση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί σε επίπεδο κρατών-μελών για τη μείωση της χρήσης των αντιβιοτικών αποδίδουν καρπούς. Παρά το γεγονός ότι η εικόνα στο σύνολο της ΕΕ είναι ιδιαίτερα θετική, στη μελέτη επισημαίνεται ότι «υπάρχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις ανά χώρα και ανά ομάδα αντιβιοτικών». Επιπλέον, αναφέρεται στη θετική εξέλιξη της μείωσης κάτω από το ήμισυ της χρήσης της ομάδας αντιβιοτικών «πολυμυξίνες» στα ζώα, που περιλαμβάνει την ουσία «κολιστίνη» ως «λύση έκτακτης ανάγκης».

Η EFSA σημειώνει στην έκθεση ότι τόσο στα παραγωγικά ζώα, όσο και στους ανθρώπους παρατηρείται ανθεκτικότητα των μικροβίων στην περίπτωση κατάχρησης συγκεκριμένων αντιβιοτικών.