Kηπευτικά: Τουριστική… ανάσα για τις υπαίθριες καλλιέργειες

Μπορεί οι καιρικές συνθήκες να επηρέασαν την πρωιμότητα των κηπευτικών, όμως σταδιακά πλέον αρχίζουν να μπαίνουν στην παραγωγή. Τα κολοκύθια, λόγω της ευαισθησίας τους στις υψηλές θερμοκρασίες και τις ιώσεις, αρχίζουν να μειώνονται στις αγορές. Καλή δείχνει να είναι η μέχρι τώρα παραγωγή για τις πιπεριές και τις μελιτζάνες, αν εξαιρέσουμε τις περιοχές που χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, προσαρμόζονται ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα που υπάρχει στην αγορά. Η φετινή εικόνα της σεζόν είναι καλύτερη συγκριτικά με την περσινή, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού των παραγωγών παραμένουν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες και ειδικά από τις βαλκανικές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Μπρα ντε φερ τουρισμού-ελληνοποιήσεων

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα των κηπευτικών, ο Δημοσθένης Μωυσίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Οπωροκηπευτικών Καστοριάς, εκτιμά ότι η χρονιά φέτος θα είναι καλή. Υποστηρίζει ότι διατηρήθηκαν οι ίδιες καλλιεργούμενες εκτάσεις με υπαίθρια κηπευτικά σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, παρά τη δύσκολη παραγωγική περίοδο. «Από τη μέχρι τώρα εικόνα της παραγωγής μας, αλλά και την εξέλιξη της αγοράς ακόμη από τις αρχές του καλοκαιριού, η κατεύθυνση φαίνεται ανοδική. Το μάτι μας είναι στραμμένο προς τον τουρισμό, αλλά και την εσωτερική αγορά».

Περιγράφοντας την παραγωγή ντομάτας που αναμένει για την τρέχουσα περίοδο και τα επίπεδα τιμών, ο κ. Μωυσίδης είπε ότι πέρυσι έκλεισε με 80 λεπτά το κιλό «για την α΄ κατηγορία και ελπίζουμε για φέτος να είναι περισσότερο ανεβασμένη». Εκείνο όμως που δείχνει να τον ανησυχεί είναι το μείζον πρόβλημα των εισαγωγών, που παίρνει μεγάλο μερίδιο της αγοράς από τα εγχώρια κηπευτικά. «Θέλουμε την πολιτεία αρωγό και συμπαραστάτη μας, ζητάμε να παίξουμε όλοι μας με καθαρούς όρους το παιχνίδι της αγοράς και όχι με ελληνοποιήσεις κηπευτικών που προέρχονται από τρίτες χώρες», αναφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού.

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της πρόσφατης χαλαζόπτωσης στις υπαίθριες καλλιέργειες της Καστοριάς, ο ίδιος έκανε λόγο για μικρές απώλειες στα κηπευτικά.

Προβληματίζει τους παραγωγούς η έλλειψη εργατών γης

Για όψιμη παραγωγή κάνει λόγο και ο Παναγιώτης Πιτσινής, παραγωγός από τον Άγιο Νικόλαο Χαλκίδας, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι καιρικές συνθήκες επηρέασαν σημαντικά την παραγωγή, με αποτέλεσμα η συλλογή να ξεκινήσει πρόσφατα. Ο ίδιος εστιάζει στο κολοκύθι, το οποίο σιγά-σιγά θα κλείσει τον κύκλο του, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Σε ό,τι αφορά τη μελιτζάνα και την πιπεριά, κάνει λόγο για καλή παραγωγή «με τιμές οι οποίες κυμαίνονται από 60 – 70 λεπτά το κιλό ανάλογα με την ποιότητα, και το κοντό αγγούρι στα 50 ως 60 λεπτά το κιλό. Ντομάτες θα κόψουμε σε λίγες ημέρες και πιστεύω ότι οι τιμές θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά».

Ο κ. Πετσίνης και πολλοί άλλοι παραγωγοί προβληματίζονται για την καλλιεργητική περίοδο που διανύουμε, όχι μόνο εξαιτίας της εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, αλλά και λόγω της μεγάλης έλλειψης εργατών γης, που τους οδηγεί στο να αλλάζουν συνεχώς και τον προγραμματισμό τους.

Στα περσινά επίπεδα οι τιμές

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Οδυσσέας Αλβανός, παραγωγός από τη Λαμία. Εκτιμά ότι η παραγωγή των υπαίθριων κηπευτικών σε σύγκριση με πέρυσι είναι μικρότερη και στα ίδια επίπεδα θα κινηθούν και οι τιμές παραγωγού. Ήδη, όπως μας εξηγεί, οι τιμές που πουλάνε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, δηλαδή στα 50 με 60 λεπτά το κιλό.

Επίσης ίδια είναι η τιμή των αγγουριών, που κυμαίνονται στα 20 λεπτά το ζευγάρι και για το κοντό αγγούρι στα 60 – 80 λεπτά το κιλό. Ο κ. Αλβανός αναφέρθηκε επίσης στο υψηλό κόστος παραγωγής και τόνισε πως είναι απαραίτητος ένας επανασχεδιασμός από την πλευρά της πολιτείας. «Δεν είναι δυνατόν με ένα τόσο υψηλό κόστος ενέργειας, καυσίμων και αγροχημικών να συνεχίσουμε να παράγουμε αγροτικά προϊόντα. Θα πρέπει να βρούμε μία λύση που να μας καλύπτει, εάν δεν μπορούμε να αλλάξουμε επάγγελμα», καταλήγει φανερά απογοητευμένος ο κ. Αλβανός.

Μειωμένα τα κηπευτικά στον Δομοκό

Από την περιοχή του Δομοκού, ο Δημήτρης Τσαρτσάλης, γεωπόνος με πολύχρονη εμπειρία στον τομέα των υπαίθριων κηπευτικών, κάνει λόγο για μία όψιμη χρονιά. «Για πιπεριές και μελιτζάνες η συλλογή θα ξεκινήσει σε περίπου 15 ημέρες και οι ντομάτες φυσικά θα πάνε πιο πίσω». Ο ίδιος εκτιμά ότι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι σημαντικά μειωμένες σε σύγκριση με άλλες χρονιές και το αποδίδει στο γεγονός «ότι δεν υπάρχουν εργάτες γης και το κόστος παραγωγής είναι ιδιαίτερα αυξημένο». Επιμένει ότι τα υπαίθρια κηπευτικά του Δομοκού, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, «έχουν αυξημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στις αγορές, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού».

Η φετινή εικόνα της σεζόν είναι καλύτερη συγκριτικά με την περσινή, όμως στο πίσω μέρος του μυαλού των παραγωγών παραμένουν οι εισαγωγές από τρίτες χώρες και ειδικά από τις βαλκανικές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις στις καλλιεργούμενες εκτάσεις.