Μηδική: Προβλήματα στις αποδόσεις δημιούργησαν οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις

Το αποτύπωμά τους άφησαν οι συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν κατά την καλλιεργητική περίοδο του τριφυλλιού στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται απώλειες τουλάχιστον στο πρώτο μαχαίρι και σε κάποιες περιπτώσεις αυξημένη παρουσία ζιζανίων, εκεί όπου λόγω των πολλών νερών ήταν αδύνατος ο ψεκασμός.

Οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 10-12 λεπτά για την ποιοτική παραγωγή, ενώ πέφτει ακόμα και στα 7 λεπτά σε περιοχές όπου οι μεσάζοντες εκμεταλλεύονται την ανάγκη των παραγωγών για ρευστότητα και των κτηνοτρόφων για πληρωμή με διακανονισμό. Όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, η αδυναμία των κτηνοτρόφων να πληρώσουν για σιτηρέσια κάτω από την ασφυκτική πίεση της κατάρρευσης των τιμών του γάλακτος στενεύει τα περιθώρια να «σηκώσει κεφάλι» η τιμή για τη μηδική.

Ο καιρός πήγε αρκετά πίσω το πρώτο κόψιμο στην περιοχή της Ελάτειας, ενώ αρκετά κτήματα έχουν χάσει ολοκληρωτικά τη φετινή σπορά. Οι αποδόσεις εκεί όπου οι παραγωγοί έκοψαν το πρώτο μαχαίρι κυμαίνονται από 200 κιλά το στρέμμα στα πιο «βαριά» χωράφια που κρατάνε νερά και φτάνουν μέχρι τα μέχρι 400 κιλά το στρέμμα τα «ζεστά». Η τιμή για τον παραγωγό διαμορφώνεται στα 11 λεπτά για τα καλύτερα ποιοτικά τριφύλλια.

Μιλώντας με τον παραγωγό Ανδρέα Κινάκο, καταγράψαμε τον προβληματισμό του για την πορεία του αλωνισμού, καθώς σημείωσε πως «τα χωράφια που πάνε πιο πίσω, γιατί δεν έχουν στεγνώσει ακόμη, χάνουν και σε ποιότητα και σε παραγωγή. Τα ζιζάνια ασφαλώς και είναι αυξημένα, γιατί ο βροχερός χειμώνας δεν επέτρεψε να ραντίσουν οι περισσότεροι παραγωγοί».

Για δύσκολη χρονιά κάνει λόγο ο παραγωγός, Βασίλης Καντιλίδης, από την Εξοχή Ξάνθης. Όπως περιγράφει, «όσοι έχουν κόψει τριφύλλι είναι βρεγμένο. Εγώ, συγκεκριμένα, έχω 150 στρέμματα και δεν έχω ξεκινήσει ακόμη, γιατί εάν πιάσουν οι βροχές που προβλέπονται θα αναγκαστώ να τα πετάξω. Στην ουσία, χάνουμε ένα χέρι».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η υγρασία δημιουργεί αυξημένα ζιζάνια και ψείρες, για τα οποία απαιτείται επιπλέον κόστος για ψεκασμούς μετά τον θερισμό. Η καλύτερη τιμή που πιάνουν τα καθαρά τριφύλλια, σύμφωνα με τον παραγωγό, είναι 12 λεπτά, ενώ αυτά που έχουν βραχεί μετά βίας πιάνουν τα 9 λεπτά το κιλό.

Υπάρχουν παραγωγοί με αδιάθετα αποθέματα από την περσινή χρονιά, τα οποία δύσκολα θα πάρουν την υπεραξία για την οποία κατά κανόνα τα κρατούν, εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι

Δίνει 15-16 λεπτά ο ΘΕΣγη

Δεν είχαν σύμμαχο τον καιρό ούτε στη Θεσσαλία οι καλλιεργητές, καθώς, όπως μας είπε ο αντιπρόεδρος του ΘΕΣγη, Βαγγέλης Παναγιώτου, το πρώτο χέρι είχε προβλήματα και δεν χαρακτηρίζεται γενικά από καλές παραγωγές. Οι αποδόσεις κινήθηκαν στα 250-300 κιλά το στρέμμα έναντι κανονικών αποδόσεων 400 κιλών το στρέμμα.

Οι τιμές διαμορφώνονται μέχρι τώρα στα 10-12 λεπτά για τις περισσότερες ποσότητες, χωρίς να λείπουν και τα 8 λεπτά το κιλό, όπως αναφέρει ο κ. Παναγιώτου. Οι τιμές για τους παραγωγούς του συνεταιρισμού, για τα επόμενα κοψίματα που είναι κλεισμένες με συμβόλαια, είναι 15 λεπτά για τη μεγάλη μπάλα και 16 λεπτά για τη μικρή.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν παραγωγοί με αδιάθετα αποθέματα από την περσινή χρονιά, τα οποία δύσκολα θα πάρουν την υπεραξία για την οποία κατά κανόνα τα κρατούν, εξαιτίας της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι. «Υποχρεωτικά έμειναν κάποιες ποσότητες μέσα και δεν ξέρω εάν αυτό θα συμπαρασύρει και τις τιμές της τρέχουσας περιόδου. Μπορεί να ξεκινάει με κάποια πίεση η χρονιά λόγω των περσινών αποθεμάτων», είπε χαρακτηριστικά.