Μηδική: Η φετινή παραγωγή δεν θα μπορέσει να καλύψει τη ζήτηση

Μέχρι 4 λεπτά πήραν οι τιμές μετά τις πλημμύρες

Προς ολοκλήρωση του τέταρτου χεριού συλλογής οδεύει η καλλιέργεια της μηδικής για την τρέχουσα περίοδο. Αν επικρατήσουν καλές καιρικές συνθήκες, θα ολοκληρωθεί και η πέμπτη κοπή χωρίς προβλήματα. Η μειωμένη παραγωγή λόγω των καταστροφικών πλημμυρών της Θεσσαλίας, δίνουν μια τάση ανόδου των τιμών.

Έντονο πρόβλημα παρουσιάζεται σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών της Θεσσαλίας, οι οποίοι μέχρι τώρα προμηθεύονταν μηδική από την πεδιάδα. Η καταστροφή των καλλιεργειών στρέφει τους κτηνοτρόφους σε άλλες περιοχές, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τις αντίστοιχες ποσότητες που χρειάζονται, ενόψει του χειμώνα.

Ο Βασίλης Παναγιώτου, παραγωγός μηδικής από την Αλίαρτο Βοιωτίας, κάνει λόγο για μεγάλη ζήτηση του προϊόντος, με ελάχιστες ποσότητες στην παραγωγή. «Έχω σημαντικές παραγγελίες από την Ελασσόνα, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να τις καλύψω», λέει ο ίδιος και συνεχίζει: «Αν καταφέρω να πάρω το πέμπτο χέρι, θα καλύψω πολλές υποχρεώσεις των κτηνοτρόφων πελατών μου. Ό,τι θα μείνει για τη συνέχεια, θα προσπαθήσω να το συλλέξω για ενσίρωση, διότι οι υγρασίες και οι χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου δεν ευνοούν την ξήρανση του φυτού».

Αναφερόμενος στο θέμα των τιμών, λέει ότι μετά τις πλημμύρες αυτές ανέβηκαν κατά δύο λεπτά το κιλό. «Η έντονη ζήτηση αναπόφευκτα επηρεάζει σημαντικά και την τιμή. Από τα 28 λεπτά που πουλούσαμε πριν από τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο πλέον είμαστε στα 30 λεπτά. Έχουμε και περιπτώσεις που η τιμή σκαρφάλωσε και στα 32 λεπτά». Κλείνοντας, ο κ. Παναγιώτου αναφέρεται στις ντόπιες ποικιλίες της μηδικής, έτσι όπως αυτές προσαρμόζονται στην περιοχή του, σε σύγκριση με τις εισαγόμενες.

«Η Υλίκη και η Υπάτη, ελληνικές ποικιλίες, έχουν πίσω τους πολλές δεκαετίες προσαρμογής στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της περιοχής μας, όπως επίσης και σε πολλές άλλες της χώρας. Ανταποκρίνονται θετικά στο θέμα των αποδόσεων και είναι και ανθεκτικές σε διάφορες ασθένειες».

Αγώνας δρόμου για να βρουν τριφύλλι στην Ελασσόνα

Με την παραπάνω δήλωση του κ. Παναγιώτου συμφωνεί και ο Μιχάλης Αβδανάς, κτηνοτρόφος από την Ελασσόνα. Υποστηρίζει και ο ίδιος ότι «οι ποσότητες σε σύγκριση με την περσινή περίοδο είναι λιγότερες, κάτι το οποίο θα επηρεάσει και τις τιμές».

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Αβδανάς θα καλλιεργήσει πάνω από 50 στρέμματα με μηδική τη νέα καλλιεργητική περίοδο, ώστε να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες των ζώων του. Εκτιμά ακόμη ότι το προϊόν θα έχει αυξητική πορεία το επόμενο διάστημα, όπου και θα επιδράσει σημαντικά στο εισόδημα των κτηνοτρόφων. «Αγοράσαμε από το ξεκίνημα της κοπής με 25 λεπτά το κιλό τον σανό και αυτή την περίοδο διαμορφώνεται στα 32 λεπτά στην αποθήκη του κτηνοτρόφου», καταλήγει.

Μπαράζ πιέσεων από τους εμπόρους στις Σέρρες

Σε σημαντικό πρόβλημα για τους παραγωγούς της μηδικής και για τους κτηνοτρόφους που τη χρειάζονται εξελίσσεται η τρέχουσα καλλιεργητική περίοδος, σύμφωνα με τον Θεοφάνη Συμεών, παραγωγό από τις Σέρρες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόβλημα θα διογκωθεί ακόμη περισσότερο τον χειμώνα, όταν οι ελλείψεις της μηδικής θα κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, δυσκολεύοντας όλους τους εμπλεκόμενους στον κλάδο.

«Το εμπόριο κάνει τα δικά του παιχνίδια και οι κτηνοτρόφοι αρχίζουν να δυσκολεύονται στον προγραμματισμό, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών τους. Πολλοί χρωστάνε σε εμπόρους και για τον λόγο αυτόν δεν αγοράζουν απευθείας από εμάς, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε αδιέξοδα. Θα πρέπει την τρέχουσα περίοδο που διανύουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση ώστε να μη συρρικνωθεί και άλλο η κτηνοτροφία μας, διότι το πρόβλημα θα το δούμε μπροστά μας και εμείς αύριο».

Προβληματίζουν η ενέργεια και τα καύσιμα στην Κοζάνη

Για καλή εικόνα της παραγωγής κάνει λόγο ο Νίκος Θάνος, παραγωγός ζωοτροφών από τα Σέρβια Κοζάνης. Ήδη ολοκληρώνει το τέταρτο χέρι κοπής και αναμένει το πέμπτο. Έχει σχεδόν πουλήσει την παραγωγή του και η ζήτηση για τον ίδιο καθημερινά αυξάνεται. «Υπάρχει έλλειψη στην αγορά και αυτό κάνει απαραίτητο έναν επανασχεδιασμό της παραγωγής μας για τη νέα χρονιά.

Η μηδική είναι ένα φυτό με υψηλές απαιτήσεις σε νερό και καύσιμα. Οι τιμές και των δύο έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη περίοδο. Ζητήσαμε την άμεση σύνδεση με το δίκτυο του ηλεκτρικού ρεύματος των φωτοβολταϊκών του ΤΟΕΒ Σερβίων, αλλά δεν έχουμε καμία απάντηση, τη στιγμή που οι ιδιώτες έχουν άμεση πρόσβαση».

Κλείνοντας, ο κ. Θάνος αναφέρεται στην εμπορία του προϊόντος, υποστηρίζοντας ότι έχει πάρει επιταγές από κτηνοτρόφους πελάτες του στα τέλη Μαΐου, με ημερομηνία λήξεως τον Φεβρουάριο του 2024. «Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να αντέξουμε σε αυτές τις πιέσεις, διότι δεν μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις μας», αναφέρει.