Μπάμια: Η καλλιέργεια που ταυτίζεται απόλυτα με τα εργατικά χέρια

Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε η σπορά της μπάμιας σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας. Δυστυχώς, όμως, και φέτος η καλλιέργεια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία λόγω του γεγονότος ότι το σύνολο των καλλιεργητικών φροντίδων απαιτεί χειρωνακτική εργασία. Υπήρχαν περιοχές όπως ο Ορχομενός, η Καλαμπάκα, τα Ψαχνά, η Ημαθία, η Ροδόπη και άλλες όπου παλαιότερα με το προϊόν αυτό απασχολούνταν σημαντικός αριθμός αγροτών με τις οικογένειές τους.

Το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών χεριών και οι χαμηλές τιμές οδήγησαν πολλούς παραγωγούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες

Σποραδικά, η καλλιέργεια της μπάμιας γίνεται για την εμπορία στις λαϊκές αγορές, όπου μαζί με άλλα κηπευτικά ο παραγωγός συμπληρώνει το φορτίο για την πώλησή τους. Όπως μας εξηγεί ο Λουκάς Φλωκατούλας, παραγωγός μπάμιας από τον Άγιο Δημήτριο Ορχομενού, «η περιοχή του Ορχομενού ήταν γνωστή τις προηγούμενες δεκαετίες για την καλλιέργεια της μπάμιας. Ακόμη και σποροπαραγωγή για τις ανάγκες άλλων περιοχών κάναμε στον τόπο μας. Τα τελευταία χρόνια, η καλλιέργεια βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, λόγω της έλλειψης εργατικών χεριών, αλλά και των τιμών παραγωγού που επικρατούν στις αγορές. Προσπαθούμε να κερδίσουμε όλη την υπεραξία της παραγωγής με την πώληση του προϊόντος στις λαϊκές. Με τιμές 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό χονδρική, δεν καλύπτουμε ούτε καν τα εργατικά». Στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, πολλά χωριά της περιοχής ασχολούνταν συμπληρωματικά ή αποκλειστικά για πολλές δεκαετίες με την καλλιέργεια της μπάμιας.

Την εικόνα τού σήμερα μας περιγράφει ο Γιώργος Μαλλιώρας, παραγωγός από την Αγία Τριάδα Ημαθίας: «Από οικογενειακή εκμετάλλευση που ήταν παλιότερα πέρασε στην επιχειρηματική. Δυστυχώς, όμως, το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των εργατικών χεριών και οι χαμηλές τιμές οδήγησαν πολλούς παραγωγούς να στραφούν σε άλλες καλλιέργειες. Σήμερα με την μπάμια ασχολούνται κυρίως οι αλλοδαποί, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους καλλιεργούν τα κτήματα και πουλάνε σε εμπόρους την παραγωγή».

Συμβολαιακή γεωργία για βιομηχανική χρήση στη Ροδόπη

Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται η καλλιέργεια της μπάμιας και στη Ροδόπη, όπου ένα σημαντικό ποσοστό των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατευθύνεται για βιομηχανική χρήση μέσω της συμβολαιακής γεωργίας, με γνωστή εταιρεία του χώρου, καθώς και ένα ποσοστό για εμπορική, στις λαχαναγορές της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Δυστυχώς, όμως, και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές που απολαμβάνουν οι παραγωγοί είναι οριακές. Ανάλογα με την ποιότητα, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 1,5 έως 2 ευρώ το κιλό.

Η μέση απόδοση ανά στρέμμα είναι περίπου τα 800 κιλά και ο κάθε εργαζόμενος συλλέγει 35 κιλά την ημέρα κατά μέσο όρο. Σχεδόν το σύνολο των παραγωγών μπάμιας ασχολείται και με τον καπνό. Η μπάμια συνήθως είναι συμπληρωματική καλλιέργεια και όταν ξεκινάει η συλλογή του καπνού ένα μέρος της καλλιέργειας οι παραγωγοί το αφήνουν, γιατί οι ανάγκες για εργατικά χέρια στον καπνό είναι περισσότερες.