Οι ευρωπαϊκές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Επιβαρυντικό ρόλο διαδραματίζουν άκαμπτες διαδικασίες και αντικρουόμενα συμφέροντα

Οι ευρωπαϊκές προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

Τις προτάσεις της για τον εκσυγχρονισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης του εγχειριδίου κανόνων για το διεθνές εμπόριο και της ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου του οργανισμού, σκιαγράφησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμέσου της επιτρόπου Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ. Όπως υποστηρίζει το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, ο ΠΟΕ επιβαρύνεται από άκαμπτες διαδικασίες και αντικρουόμενα συμφέροντα.

«Παρότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου έχει επιτύχει την εξασφάλιση ενός ανοιχτού, δίκαιου και βασιζόμενου σε κανόνες εμπορίου και την παροχή βοήθειας σε πολλές οικονομίες, δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί επαρκώς στην ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά η Ευρωπαία επίτροπος για το Εμπόριο. «Είναι καιρός να δράσουμε, ώστε να βρεθεί σε θέση να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της σημερινής παγκόσμιας οικονομίας και να εργαστεί ξανά για όλους. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό» συμπλήρωσε η κα Μάλστρομ.

Όσον αφορά τη μελλοντική θέσπιση κανόνων, η Κομισιόν προτείνει να καταβληθούν προσπάθειες για την επανεξισορρόπηση του συστήματος και των όρων του ανταγωνισμού, διευθετώντας τα ζητήματα πρόσβασης στην αγορά, τις διακρίσεις και τους ρυθμιστικούς φραγμούς σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Επιπλέον, θα πρέπει να δοθεί βάρος στη συμβολή του εμπορίου στην αντιμετώπιση των στόχων βιωσιμότητας της παγκόσμιας κοινότητας.

Μέρος αυτής της διαδικασίας θα είναι η βελτίωση της διαφάνειας και της δημοσιοποίησης των επιδοτήσεων, με την Κομισιόν να επισημαίνει ότι «η έλλειψη πλήρους ενημέρωσης σχετικά με τις επιδοτήσεις που παρέχονται από τα κράτη-μέλη του ΠΟΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες ελλείψεις στην εφαρμογή του σημερινού συστήματος».

Επιπλέον, η ΕΕ θεωρεί ότι ο ΠΟΕ θα πρέπει να εισαγάγει μια αποτελεσματικότερη διαδικασία, ώστε να καλύπτονται περισσότεροι τύποι επιδοτήσεων που στρεβλώνουν το εμπόριο. Η διαδικασία αυτή ενδεχομένως θα μπορούσε να επιφέρει την επέκταση του καταλόγου των απαγορευμένων επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η απλούστευση των κανόνων επίλυσης διαφορών θα προσφέρει στα κράτη-μέλη ένα ισχυρό εργαλείο για την αντιμετώπιση των εμπορικών τους ζητημάτων. Αντιθέτως, «σήμερα το σύστημα χρησιμοποιείται σπάνια, επειδή η προετοιμασία απαιτεί σημαντικό όγκο έρευνας και πληροφοριών», αναφέρει η Κομισιόν.

Σε αυτόν τον άξονα, οι προτάσεις αφορούν:

  • Τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ κρατών-μελών κατά την προετοιμασία κοινών πρωτοβουλιών για την επίλυση διαφορών.
  • Τη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα μπορούσε να συμμετέχει περισσότερο η Γραμματεία του ΠΟΕ, διατηρώντας παράλληλα την ουδετερότητά της έναντι των μελών.
  • Την ενίσχυση των συνεπειών ενός κράτους-μέλους που υποπίπτει σε αυθαιρεσίες.