Κηπευτικά: Οι τάσεις για το Πάσχα μετά από έναν χειμώνα ανατιμήσεων

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και η πρώτη εικόνα της αγοράς

Οι τάσεις για το Πάσχα μετά από έναν χειμώνα ανατιμήσεων

Σε συνέχεια ενός δύσκολου χειμώνα για τους παραγωγούς, με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες και παγετούς που άφησαν πίσω τους σημαντικές απώλειες σε φυτικό κεφάλαιο και σε παραγωγή, με επιπτώσεις σε όλη την αλυσίδα της τροφοδοσίας της αγοράς, αλλά και στις τιμές, ξεκίνησε η φετινή εορταστική περίοδος του Πάσχα.

Η συγκυρία αυτή δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το πεδίο των τιμών, τόσο σε επίπεδο παραγωγού όσο και σε επίπεδο λιανικής πώλησης, όπως καταγραφόταν όλο αυτό το διάστημα και στα ρεπορτάζ της «ΥΧ». Αυτό αποτυπώθηκε και στα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), όσον αφορά τόσο τους δείκτες εκροών, στο τελευταίο δελτίο εκροών του Ιανουαρίου, όσο και τα τελευταία στοιχεία για τον εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ), που αφορούν τον Φεβρουάριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο ΔΤΚ τον Φεβρουάριο του 2017 εμφανίζει αύξηση κατά 1,3% σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2016, έναντι μείωσης την αντίστοιχη περίοδο του 2016/2015. Η αύξηση αυτή προήλθε και από την άνοδο κατά 1,4% της ομάδας διατροφής αλκοολούχων ποτών, λόγω της αύξησης κυρίως των τιμών, μεταξύ των άλλων, και σε νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά και πατάτες. Πιο αναλυτικά, στα επιμέρους στοιχεία, στη σύγκριση των δεικτών Φεβρουάριος 2017/Φεβρουάριος 2016 καταγράφεται αύξηση στα νωπά λαχανικά κατά 12,9%, στα νωπά φρούτα κατά 12,9%, στις πατάτες 6,6%.

Ακόμη, όσον αφορά τις εκροές, από τη σύγκριση του δείκτη τιμών του Ιανουαρίου 2017 με τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2016 προκύπτουν αυξήσεις στα 12 από τα 14 είδη φυτικής παραγωγής, με μεγαλύτερες στα πιο ευαίσθητα από τα κηπευτικά και φρούτα, που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία. Συγκεκριμένα, στο σπανάκι κατά 103,81%, στο κουνουπίδι κατά 52,76%, στο μαρούλι κατά 83,26%, στα αγγούρια κατά 57,41%, στα λεμόνια κατά 31,52%, στις ντομάτες κατά 15,48%, στα πορτοκάλια κατά 16,41%, στα μανταρίνια κατά 25,26% και στις πατάτες κατά 6,74%.

Πήρε τα… πάνω της η ντομάτα

Σε ανοδική τροχιά κινείται η τιμή της ντομάτας φτάνοντας ακόμα και το 1,30 ευρώ στην Ιεράπετρα Κρήτης, με τους παραγωγούς να εμφανίζονται αισιόδοξοι ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και μετά τις γιορτές του Πάσχα. Την ίδια στιγμή, η δυναμική που σημείωσε η τιμή καταγράφεται και στη χονδρική, η οποία στις 3/4/2017 ήταν από 1,10 ευρώ έως 1,35 ευρώ, ενώ σχεδόν έναν μήνα πριν, στις 9/3/2017, ήταν 0,50-0,80 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα, η ντομάτα στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «ΥΧ», πωλούνταν στις αρχές της εβδομάδας από 1,43 ευρώ έως 1,50 ευρώ, ενώ στη λαϊκή, στις 4/4/2017, από 0,80 ευρώ μέχρι 1,7 ευρώ το κιλό.

«Ανέλπιστα καλή» χαρακτηρίζει την τιμή των 1,26 ευρώ το κιλό, όπως αυτή καταγράφηκε στις 4/4/2017 στο δημοπρατήριο, ο πρόεδρος του Αγροτοβιομηχανικού Συνεταιρισμού Τυμπακίου, Βαγγέλης Τσιμπραγάκης, επισημαίνοντας ότι η αντίστοιχη τιμή πέρσι είχε φτάσει στο 1,10 ευρώ. «Φέτος, όπως φαίνεται, η πορεία της ντομάτας θα είναι καλύτερη και μετά το Πάσχα», προέβλεψε.

Αισιόδοξη είναι η εικόνα και στην Ανατολή Ιεράπετρας: «Έχει ξεκινήσει η ζήτηση και, αυτήν τη στιγμή, η ντομάτα πάει καλά. Η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 1-1,30 ευρώ/κιλό για τον παραγωγό. Σε σχέση με πέρσι, η τιμή πάει πολύ καλά, ενώ πριν από 15 μέρες η τιμή ήταν χαμηλή», μας λέει ο Μιχάλης Αγγελάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας.

Η αυξημένη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές αγορές, λόγω του Πάσχα των καθολικών, αλλά και οι μειωμένες ποσότητες που υπάρχουν στο Τυμπάκι και σε άλλες παραγωγικές περιοχές έχουν ως αποτέλεσμα τη δυναμική πορεία που καταγράφει αυτές τις ημέρες η ντομάτα. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι, όπως σημειώνουν παραγωγοί, στην αγορά δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους εισαγόμενες, όπως συνέβαινε προηγούμενες χρονιές.

«Φαίνεται ότι θα είναι μια πολύ καλή άνοιξη η φετινή για εμάς. Η τιμή της ντομάτας κυμαίνεται από 0,80 ευρώ έως 1 ευρώ, που είναι καλύτερη από πέρσι, δείχνοντας, συγχρόνως, ότι υπάρχει μια σταθερότητα», σημειώνει ο Δημήτρης Καββαδάς, πρόεδρος του Κηπευτικού Συνεταιρισμού Πρέβεζας, προσθέτοντας πως «δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη για να πάει παραπάνω η τιμή».