Το παρασκήνιο της παραίτησης του προέδρου του ΕΦΕΤ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και η αντίδραση Αραχωβίτη

apokleistiko-paratisi-ypevale-proedros-EFET-1068x713

Δεν μπορώ να ζήσω άλλον ανορθολογισμό και τέτοια οπισθοδρόμηση

Τεταμένη είναι η ατμόσφαιρα μετά την παραίτηση του πρόεδρου του ΕΦΕΤ, Ιωάννη Τσιάλτα, ο οποίος στην πεντασέλιδη επιστολή του, μεταξύ άλλων, αφήνει αιχμές στην πολιτική που ασκείται στο ΥΠΑΑΤ.

Έντονη, όμως, ήταν και η αντίδραση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος κατηγορεί τον απερχόμενο πρόεδρο του ΕΦΕΤ για προσπάθεια παρερμηνείας των προθέσεών του. «Υπάρχει μεγάλη σπουδή να ερμηνευτούν αλλά και –με τη δημοσιοποίηση από μέρους σου νομοτελειακά να παρερμηνευθούν– οι προθέσεις μου για τον φορέα μόλις έναν και μισό μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου», τονίζει ο υπουργός, απευθυνόμενος στον πρώην πρόεδρο.

Λίγες ώρες μετά την απάντηση του υπουργού, ο κ. Τσιάλτας μίλησε στην «ΥΧ», υπογραμμίζοντας ότι μπορεί η παραίτησή του, με τον τρόπο που έγινε, «να μην είναι αρεστή σε πολλούς, γίνεται όμως με κύριο και μόνο στόχο την επίλυση των προβλημάτων που είναι σημαντικά για την κοινωνία. Έξω από κυβερνητικές ή πολιτικές σκοπιμότητες».

Το χρονικό

Ήταν 19 Οκτωβρίου, όταν ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ υπέβαλε προφορικά την παραίτησή του στον υπουργό. Στη νέα τους συνάντηση, στις 8 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κ. Αραχωβίτη, έγινε διεξοδική συζήτηση, όπου ο ίδιος διαβεβαίωσε την πρόθεσή του να στηρίξει τον ΕΦΕΤ, προαναγγέλλοντας προσλήψεις. Με τη δημοσιοποίηση όμως της επιστολής παραίτησης στις 16 Νοεμβρίου άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, γεγονός που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του υπουργού.

«Ας αφήσουμε τις επιμέρους παρατηρήσεις και παρεξηγήσεις», σημειώνει στην «ΥΧ» ο κ. Τσιάλτας. «Εγώ κατέληξα σε αυτά τα συμπεράσματα από τη μακροχρόνια παραμονή μου σε αυτήν τη θέση. Πήγα στον υπουργό και ζήτησα την αντικατάστασή μου». Και συμπληρώνει: «Με τα έργα θα φανεί εάν πράγματι ο ΕΦΕΤ είναι στην πρώτη προτεραιότητα του υπουργού. Θα το δούμε. Και για το προσωπικό, και για τις χρηματοδοτήσεις, και για την προστασία του καταναλωτή».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ, «υπάρχουν άλλες δράσεις και προτεραιότητες για τον υπουργό –θεμιτές απολύτως– και ο ΕΦΕΤ προσπαθούσε να συμβάλει σε αυτόν τον τομέα, του ελέγχου των λεγόμενων ελληνοποιήσεων, κυρίως των γαλακτοκομικών. Να σας πω ότι υπάρχουν άλλοι φορείς που έχουν ιδρυθεί στο υπουργείο και εισπράττουν χρήματα από τους παραγωγούς για να διενεργήσουν αυτούς τους ελέγχους, χωρίς επιτυχία μέχρι στιγμής, αφού τους επικουρεί ο ΕΦΕΤ. Άρα, προς άλλες κατευθύνσεις πρέπει να στραφεί αυτή η αιχμή του υπουργού για την αναδιάταξη των ελέγχων. Διότι, μέσα στο υπουργείο έγιναν νέες δομές, οι οποίες είναι ανταγωνιστικές προς τον ΕΦΕΤ».

Στο ερώτημα της «ΥΧ» ποιες δομές εννοεί, ο κ. Τσιάλτας απάντησε: «Όταν υπάρχει ο ΕΦΕΤ, που είναι ένας φορέας οργανωμένος, συγκροτημένος, με 18ετή λειτουργία παρέμβασης στον τομέα τροφίμων σε όλα τα επίπεδα, και στο υπουργείο δημιουργείται Γενική Διεύθυνση Τροφίμων από κάποια υπολείμματα υπηρεσιών που υπήρχαν, και μόνο με τρόφιμα δεν ασχολούνταν επί της ουσίας, αυτό λειτουργεί εξ αντικειμένου ανταγωνιστικά και υπονομευτικά προς τον ΕΦΕΤ».

Η αφορμή

Στο τιμόνι του ΕΦΕΤ, ο κ. Τσιάλτας ήταν περίπου πέντε χρόνια, και πράγματι δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε επισημάνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο φορέας. Έναν χρόνο σχεδόν μετά τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στην «ΥΧ», μιλώντας για το ελλιπές προσωπικό και την προσπάθεια άλλων υπουργείων (Υγείας και Οικονομίας και Ανάπτυξης) να αναπτύξουν παράλληλα συστήματα ελέγχου στα τρόφιμα, σήμερα ο Ιωαννης Τσιάλτας αποκαλύπτει το γεγονός που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Αυτό που συνέβαλε στο να ζητήσω από τον υπουργό την αντικατάστασή μου ήταν, μέσα στα πλαίσια της τελευταίας διετίας, διάφορες πρωτοβουλίες, κυρίως του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, με τον νέο νόμο 4512 για την εποπτεία των οικονομικών δραστηριοτήτων και της αγοράς. Στα πλαίσια λειτουργίας αυτού του νόμου, κι ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα είναι από πίσω σαν σύμβουλος, εμφανίστηκαν πρωτοβουλίες άλλων υπουργείων, κυρίως του υπουργείου Υγείας, να αναλάβουν τον έλεγχο μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων τροφίμων. Χωρίς αρμοδιότητα. Παρά τις προσπάθειες που έκανα προσωπικά σε πολιτικό επίπεδο για να αποτραπεί μία κατάσταση που θα μας γύριζε 20 χρόνια πίσω, και μετά από μία συνάντηση που είχαμε στο υπουργείο Ανάπτυξης και με την Παγκόσμια Τράπεζα, όπου επί τέσσερις ώρες μας παρέθεσαν τα πεπραγμένα και τις προτάσεις τους –που ήταν μια οπισθοδρόμηση άνευ προηγουμένου στον τομέα των τροφίμων– ήρθε και ξεχείλισε το ποτήρι, και είπα ότι δεν έχω άλλα περιθώρια αντοχής και ανοχής. Δεν μπορώ να ζήσω άλλον ανορθολογισμό και τέτοια οπισθοδρόμηση».