Στον ΠΟΕ θα προσφύγει η Καμπότζη για τους δασμούς στο ρύζι

Αποδείξεις προκειμένου να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον της πρόσφατης απόφασης της ΕΕ για επαναφορά των δασμών στο ρύζι που εισάγεται από την Καμπότζη και την Μιανμάρ συλλέγει η κυβέρνηση της Καμπότζης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου. Ο πρωθυπουργός της χώρας φέρεται να υποστήριξε τις προηγούμενες μέρες πως η επιβολή των συγκεκριμένων δασμών συνιστά «μεροληπτική εμπορική πράξη» και θα επηρεάσει εκατομμύρια φτωχών Καμποτζιανών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Εμπορίου ισχυρίστηκε πως η απόφαση της ΕΕ αντιτίθεται στους κανόνες του διεθνούς εμπορίου και τη χαρακτήρισε «όπλο που σκοτώνει τους Καμποτζιανούς αγρότες». Παρόλα αυτά, ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποβάθμισαν τις πιθανές επιπτώσεις του μέτρου, σημειώνοντας πως είχαν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για ένα τέτοιο σενάριο με μια στρατηγική που θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτηση του κλάδου από το ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο γραμματέας του υπουργείου Εμπορίου είπε, επίσης, πως αυτό το είδος προστατευτικής δράσης αξιοποιείται ευρέως από μέλη του ΠΟΕ προκειμένου να προστατεύσουν τους παραγωγούς τους και να διασφαλίσουν ισορροπημένο και δίκαιο εμπόριο. Ωστόσο, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Καμπότζης να διενεργήσει έρευνα για το κατά πόσον η πράξη αυτή συμπίπτει με τους κανόνες εμπορίου, επειδή, θεωρεί βέβαιο ότι «δεν βρίσκεται απολύτως σε αρμονία με τον διεθνή νόμο και με επιστημονική απόδειξη και δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα».

Ο ίδιος επεσήμανε ότι «διερευνούμε την εθνική και διεθνή νομοθεσία και τις επιστημονικές αποδείξεις που επικαλέστηκε η ΕΕ ώστε να εξακριβωθεί εάν το ρύζι έρχεται σε άμεσα ανταγωνισμό με τα προϊόντα της Ιταλίας και της Ισπανίας. Αναζητούμε αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να υποστηρίξουμε την υπόθεσή μας ενάντια στους δασμούς».

«Μικρό το κακό» για τη Μιανμάρ

Παρόλο που η Ευρώπη είναι σημαντικός προορισμός για τους ορυζοπαραγωγούς της Μιανμάρ, η επαναφορά των δασμών θα επηρεάσει μόνο ένα μικρό ποσοστό των εξαγωγών της, όπως υποστήριξε ο γραμματέας της Εθνικής Ομοσπονδίας Ρυζιού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μέτρο θα επηρεάσει 60.000-100.000 τόνους του Indica που εξάγεται στην ΕΕ, όταν συνολικά η χώρα εξάγει 300.000-500.000 τόνους. Οι απώλειες για τον αγροτικό τομέα υπολογίζονται σε 22,7 εκατ. ευρώ για τον επόμενο χρόνο.