Τα «ψιλά γράμματα» της Φότζια και η επόμενη μέρα για το σκληρό

Με χαμηλότερες τιμές, αλλά και αλλαγές στις ποιοτικές κατηγορίες η πρώτη λίστα της νέας σεζόν

Kάθε άλλο παρά βοηθητική για την υπόθεση «τιμή ελληνικού σιταριού», αλλά αναμενόμενη εν πολλοίς, βάσει των μηνυμάτων που εκπέμπονταν τις τελευταίες εβδομάδες από την Ιταλία και τους εκεί εμπόρους, ήταν η πρώτη λίστα τιμών για τη νέα σοδειά που δημοσιοποίησε πριν από λίγα εικοσιτετράωρα η Φότζια.

Η κυριότερη αγορά του ιταλικού Νότου που εδώ και χρόνια λειτουργεί ως «οδηγός» και για την εγχώρια (και δη την εξαγωγική) αγορά άνοιξε την αυλαία της νέας σεζόν με τιμές μειωμένες κατά 10 ευρώ/τόνο για την πρώτη ποιοτική κατηγορία σε σύγκριση με τις τελευταίες τιμές της προηγούμενης εμπορικής περιόδου (7/6/2023). Για τις δεύτερες και τρίτες ποιότητες, ωστόσο, που είναι πιο κοντά στις ελληνικές εξαγωγικές η πτώση τιμής φτάνει τα 8 και 15 ευρώ αντίστοιχα, με το spread (εύρος τιμών) σε κάθε μία από αυτές να αυξάνεται μάλιστα από τα 3 στα 5 ευρώ.

Επιπλέον, είχαμε διαφοροποίηση και στις επιμέρους προδιαγραφές των δύο αυτών κατηγοριών, με τα ελάχιστα όρια για τα υαλώδη και τις πρωτεΐνες να διαμορφώνονται πλέον σε 50% και 11% αντίστοιχα για τη δεύτερη κατηγορία (έναντι 60% και 11,5% την προηγούμενη σεζόν) και σε 30% και 10,5% για την τρίτη κατηγορία (έναντι 50% και 11%).

Η πτωτική αυτή αναθεώρηση αντανακλά ουσιαστικά και την εικόνα της ιταλικής σοδειάς που, όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ», δεν διαφέρει πολύ από αυτήν της ελληνικής και χαρακτηρίζεται, ιδίως σε ό,τι αφορά τον μεγάλο όγκο των μεταβροχικών σιταριών, από πεσμένα υαλώδη, πρωτεΐνες και ειδικά βάρη (έστω και αν στο συγκεκριμένο ποιοτικό χαρακτηριστικό δεν υπήρξε καμία μεταβολή στη λίστα, με το μίνιμουμ να παραμένει στα 78 kg/hl για την πρώτη κατηγορία, στα 76 kg/hl για τη δεύτερη και στα 74 kg/hl για την τρίτη).

Πέναλτι απομείωσης για τα πολύ υποβαθμισμένα

Κατόπιν αυτών, η πρώτη λίστα της Φότζια για τη νέα σεζόν τοποθετεί τα σιτάρια της πρώτης κατηγορίας (ελάχιστο ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%) στα 330-335 ευρώ/τόνο, της δεύτερης κατηγορίας (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11%) στα 320-325 ευρώ/τόνο και της τρίτης (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%) στα 305-310 ευρώ/τόνο.

Επιπλέον, στα «ψιλά γράμματα» της νέας λίστας προβλέπεται και πέναλτι απομείωσης της τιμής για όσα σιτάρια «πέφτουν» κάτω από το όριο της τρίτης κατηγορίας σε ό,τι αφορά το ειδικό βάρος. Η «ποινή» αυτή διαμορφώνεται σε 5 ευρώ/τόνο για σιτάρια με ειδικά βάρη από 71 έως 74 kg/hl και σε 10 ευρώ/τόνο για ειδικά βάρη κάτω από 71 kg/hl.

Στα 285 ευρώ η εξαγωγή

Με τον «χρησμό» της Φότζια, αλλά και τη διαβάθμιση τιμών, που γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Μέλισσα Κίκιζας, αρχίζει να ξεκαθαρίζει το τοπίο και στην ελληνική αγορά. Μοιάζει πλέον να έχει διαμορφωθεί μια βάση στήριξης στα 25 λεπτά/κιλό στον παραγωγό για τα ποιοτικά, κατά κύριο λόγο προβροχικά σιτάρια, τα οποία ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μύλου και δεδομένου ότι είναι δυσεύρετα, ενδεχομένως να πληρωθούν και ακριβότερα.

Για τις χαμηλότερες ποιότητες, το εμπόριο παίζει στα 23-24 λεπτά, τιμές που κουμπώνουν και με τα 285 ευρώ/τόνο FOB στα οποία, όπως πληροφορείται η «ΥΧ», έχει ήδη γίνει τουλάχιστον μία εξαγωγική δουλειά κι ενώ από Ιταλούς αγοραστές εντείνεται η πίεση το νούμερο να πέσει στα 280 ευρώ για τα επόμενα συμβόλαια. Εξυπακούεται ότι αυτά τα επίπεδα τιμών κάθε άλλο παρά ικανοποιούν τους παραγωγούς, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις κυμαίνονται κάτω από τα (ιδιαίτερα αυξημένα φέτος) κόστη παραγωγής.

Με 340 ευρώ φτάνει το καναδέζικο στην Ιταλία

Στην Ιταλία, εν τω μεταξύ, η παράδοση στους μύλους κινείται στα 330-340 ευρώ/τόνο ενώ διόλου ευνοϊκό για τις ευρωπαϊκές τιμές είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει πραγματοποιηθεί πράξη στα 340 ευρώ/τόνο CIF (ιταλικό λιμάνι) για καναδέζικο σιτάρι πολύ καλής ποιότητας (Νο 2) για παράδοση στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου (σ.σ. συνυπολογίζοντας και τα μεταφορικά, το σιτάρι αυτό φτάνει στους τοπικούς μύλους στα 360 ευρώ/τόνο). Δουλειές με καναδέζικο σιτάρι, ωστόσο, φαίνεται ότι έχουν γίνει και στην Ελλάδα από κάποιους μύλους που έσπευσαν να «διορθώσουν» με τον τρόπο αυτόν τις μέτριες ποιότητες του ελληνικού, ώστε να «βγουν» τα συμβόλαια που έχουν κλείσει με πελάτες τους για άλευρα και σιμιγδάλι συγκεκριμένων προδιαγραφών. Σημειωτέον ότι η εισαγωγή από τον Καναδά φαντάζει αυτό το διάστημα αρκετά ελκυστική, λόγω και της αποκλιμάκωσης των ναύλων.

Στις παραγωγικές ζώνες της χώρας, η βελτίωση του καιρού έχει επιτρέψει στον αλωνισμό να τρέξει αρκετά, με τη διαδικασία να ολοκληρώνεται στο μεγαλύτερο μέρος της Θεσσαλίας αυτή την εβδομάδα. Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν η Βόρεια Ελλάδα και ο Έβρος, ενώ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές στη Δυτική Μακεδονία και στον Δομοκό.

Όπως προαναφέρθηκε, η εικόνα των μεταβροχικών σιταριών μοιάζει πολύ με εκείνη της Ιταλίας, με τα υαλώδη, τις πρωτεΐνες και τα ειδικά βάρη να έχουν σαφώς επηρεαστεί από τις βροχοπτώσεις, ενώ ένα επιπλέον πρόβλημα που αναμένεται να φανεί και στην εξαγωγή είναι τα μαύρα στίγματα που, σε αντίθεση με προηγούμενες χρονιές, παρατηρούνται φέτος με μεγάλη συχνότητα σε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό της σοδειάς.

Tιμή σκληρού σιταριού στη Φότζια*

 

28/6/2023

Min

Max

Α’ ποιότητα (ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70%, πρωτεΐνη 12%)

330

335

Β’ ποιότητα (ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50%, πρωτεΐνη 11,0%)

320

325

Γ’ ποιότητα** (ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30%, πρωτεΐνη 10,5%)

305

310

*Στην αποθήκη εμπόρου (ευρώ/τόνο)
**Για ειδικά βάρη από 71 έως 74 kg/hl, η τιμή μειώνεται κατά 5 ευρώ/τόνο
ενώ για ειδικά βάρη κάτω των 71 kg/hl η μείωση τιμής ανέρχεται σε 10 ευρώ/τόνο

 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Υπαιθρος Χώρα»
που κυκλοφόρησε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023