Ρύζι: Αντίθετες πορείες για ρονάλντο και μπόνετ που συναντιούνται στα 46 λεπτά

Συνθήκες πίεσης έχουν διαμορφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην εγχώρια αγορά ρυζιού, με τις μεσόσπερμες ποικιλίες, που αντιστοιχούν σχεδόν στο 80% της περσινής σοδειάς, να «φεύγουν» με σαφώς μεγαλύτερη δυσκολία και σε αρκετά χαμηλότερες τιμές από αυτές με τις οποίες άνοιξε η εμπορική σεζόν.

Διαφορετική είναι η εικόνα στα –πολύ λιγότερα– μακρύσπερμα ρύζια, τα οποία εξακολουθούν να επωφελούνται από την κρίση στο Σουέζ και τη συνακόλουθη αύξηση των ναύλων, παράγοντες που ανεβάζουν κατακόρυφα το κόστος των τριτοχωρικών εισαγωγών και αναγκάζουν το εμπόριο να στραφεί στην ευρωπαϊκή αγορά προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές στα δύο είδη να έχουν αντίθετες πορείες το τελευταίο διάστημα και να… συναντιούνται, αυτήν τη στιγμή, στα 45-46 λεπτά το κιλό, με το μομέντουμ, ωστόσο, να ανήκει ξεκάθαρα στα μακρύσπερμα. 

«Είναι γεγονός ότι στο Ρονάλντο (σ.σ. κυρίαρχη ποικιλία στα μεσόσπερμα στη χώρα μας) υπάρχει μια πίεση τόσο σε ό,τι αφορά τις τιμές όσο και την απορρόφηση», αναφέρει στην «ΥΧ» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Τσιχήτας. «Αντίθετα, αυτά που περπατάνε πολύ και έχουν έντονη ζήτηση είναι τα Indica, η τιμή των οποίων έχει φτάσει εκείνη του Ρονάλντο και μάλλον θα την ξεπεράσει», συμπληρώνει ο ίδιος, θυμίζοντας ότι την περίοδο του αλωνισμού «τα Μπόνετ κινούνταν στα 39-40 λεπτά/κιλό, ενώ τα Ρονάλντο βρίσκονταν στα 50 λεπτά».

Χάθηκαν δουλειές στην Κ. Ευρώπη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Β’ Αγροτικού Συνεταιρισμού Χαλάστρας, Βασίλη Κουκουρίκη, η παρουσία των Τούρκων στην ελληνική αγορά τους πρώτους μήνες του 2024 είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν κάποιες πράξεις στα μεσόσπερμα ρύζια, όχι όμως όσες προσδοκούσαν οι εγχώριοι μεταποιητές, ούτε με τις προσδοκώμενες ποσότητες. Ο ίδιος αποδίδει την πτωτική πορεία του Ρονάλντο και στο γεγονός ότι οι ελληνικοί ορυζόμυλοι έχασαν κάποιες δουλειές στην Κεντρική Ευρώπη από τους Ιταλούς, οι οποίοι, έχοντας το πλεονέκτημα της εγγύτητας στις εν λόγω αγορές, κατάφεραν να εμφανιστούν πιο ανταγωνιστικοί. «Δεν πουλάνε σε χαμηλότερες τιμές από εμάς, ωστόσο, λόγω των μεταφορικών, “βγαίνουν” πιο φτηνοί σε αυτούς τους προορισμούς», εξηγεί.

Ο κ. Τσιχήτας προσθέτει ότι τον ρόλο της, πιθανότατα, έχει παίξει και η αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ, που έχουν τροφοδοτήσει με μεσόπερμο ρύζι αρκετές αγορές, μειώνοντας αντίστοιχα τη ζήτηση για ευρωπαϊκό. Προφανώς, την κατάσταση δεν βοηθά και το γεγονός ότι διαχρονικά τέτοια εποχή καταγράφεται αυξημένη πρόθεση πώλησης από τους Έλληνες παραγωγούς.

«Κάθε χρόνο, μετά τον Φεβρουάριο-Μάρτιο, βγαίνει να πουλήσει αρκετός κόσμος, ο οποίος, κυρίως για φορολογικούς λόγους, ήταν απρόθυμος να το κάνει στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Αυτό έχει ως συνέπεια να αυξάνεται η προσφορά», υπογραμμίζει ο κ. Κουκουρίκης. Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι έχει πουληθεί το 50% της περσινής παραγωγής και αμφότεροι οι συνομιλητές μας δεν ανησυχούν για τη διάθεσή της. «Θεωρώ ότι μέχρι το τέλος της σεζόν θα απορροφηθεί όλο το ελληνικό ρύζι. Δεν είναι ότι δεν υπάρχει ζήτηση για το Ρονάλντο, απλά δεν είναι αυτή που περιμέναμε», διευκρινίζει ο κ. Τσιχήτας.

Στα 72 λεπτά οι Καρολίνες, με πίεση από τις εισαγωγές

Εκτός από το Ρονάλντο, πιέσεις δέχεται εσχάτως και η τιμή της Καρολίνας, παρά το γεγονός ότι οι ποσότητές της είναι λιγοστές και σε καμία περίπτωση αρκετές για να καλύψουν την εγχώρια κατανάλωση στην οποία κατευθύνονται.

Σύμφωνα με τους κ.κ. Τσιχήτα και Κουκουρίκη, η τιμή της Καρολίνας έχει υποχωρήσει στα 72 λεπτά το κιλό (από 75 λεπτά μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες), γεγονός που αποδίδουν στις εισαγωγές αντίστοιχων ποικιλιών κυρίως από την Ιταλία, οι οποίες καταφθάνουν στη χώρα μας με τη μορφή έτοιμου προϊόντος. Πρόκειται για μια πρακτική που δεν είχε παρατηρηθεί, τουλάχιστον σε αυτόν τον βαθμό, τα προηγούμενα χρόνια.

«Δυστυχώς, παρά τις συζητήσεις και τις διακηρύξεις περί στήριξης του ελληνικού προϊόντος, στην πράξη βλέπουμε ότι το εμπόριο αναζητά την πλέον οικονομική και συμφέρουσα για το ίδιο επιλογή», σχολιάζει ο κ. Τσιχήτας.