Σε εξέλιξη το πρόγραμμα ForOpenForests από τον ΕΛΓΟ

Σε εξέλιξη το πρόγραμμα ForOpenForests από τον ΕΛΓΟ
Photo: Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης

Στη διατήρηση του οικοσυστήματος και την καλύτερη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών της Οίτης και του Καλλίδρομου από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους στοχεύει το πρόγραμμα ForOpenForests. Η όλη προσπάθεια στηρίζεται στη συνεργατικότητα και την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων και γίνεται προσπάθεια να αναδειχτούν τα οφέλη αυτών των πρακτικών.

Το τριήμερο 12, 13 και 14 Σεπτεμβρίου ο ΕΛΓΟ – Δήμητρα, σε συνεργασία με τον Δήμο Μώλου-Αγίου Κωνσταντίνου και άλλους φορείς, διοργάνωσαν εκπαιδευτικά σεμινάρια για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους στον Μώλο Φθιώτιδας, σχετικά με τη διαχείριση και την προστασία των περιοχών τους.

foropenforests

Για την υλοποίηση του προγράμματος μίλησε στην «ΥΧ» η Δρ Δασολογίας Κωνσταντίνα Τσαγκάρη, εστιάζοντας στη μέχρι τώρα πορεία του: «Από τα αποτελέσματα της έρευνας, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ForOpenForest, για την μεν Οίτη, όπου υπήρχε καθεστώς προστασίας από την κήρυξη του Εθνικού Δρυμού, διαπιστώθηκαν τα αποτελέσματα της υποβόσκησης, η οποία απειλεί τη βιοποικιλότητα όπως και η υπερβόσκηση, που παρατηρείται στο Καλλίδρομο.

Οι παραδοσιακές πρακτικές των κτηνοτρόφων του παρελθόντος που εγκαταλείφθηκαν ήταν:

  1. η μετακίνηση των κοπαδιών σε διαφορετικές τοποθεσίες
  2. το κάψιμο των θάμνων
  3. η κοπή των γαϊδουράγκαθων στο τέλος του καλοκαιριού

Έτσι λοιπόν, εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος αυτές οι πρακτικές και βρέθηκε ότι η καύση του νανόκεδρου στην Οίτη και η κοπή των θάμνων στο Καλλίδρομο ήταν οι πιο αποτελεσματικοί χειρισμοί, γιατί αύξησαν σημαντικά την επιφάνεια των ποολιβαδικών οικοτόπων, που υπάρχουν στην Οίτη και το Καλλίδρομο».

Αναφερόμενη στον ρόλο της ορεινής κτηνοτροφίας στην ορθή διαχείριση του οικοσυστήματος, η Δρ Τσαγκάρη τόνισε ότι «η συνέχιση της κτηνοτροφικής δραστηριότητας είναι απαραίτητη για τη διατήρηση των δασικών διακένων, άρα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, αλλά πρέπει να οργανωθεί σε ορθολογική βάση, προκειμένου να μη ζημιώνεται και το δάσος».

Γιάννης Σάρρος