Θεσσαλονίκη: Δεντροφύτευση από μαθητές στη Νέα Παραλία

Θεσσαλονίκη: Δεντροφύτευση από μαθητές στη Νέα Παραλία

Η Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπως πάντα είχε τους δικούς της ρυθμούς, με κόσμο να περπατάει χαλαρά, άλλους να τρέχουν σε ρυθμό αθλητή, ποδηλάτες να κάνουν βόλτες και ορισμένοι από αυτούς να μετακινούνται με ποδήλατα, μέσω της παραλίας, στα μέρη της εργασίας τους. Συνταξιούχοι, μητέρες με παιδιά να κάθονται στα παγκάκια και να κοιτούν τη θάλασσα, που είχε λουστεί στο ανοιξιάτικο φως του ήλιου, ενώ πλησιάζοντας από μακριά ακούμε στον Κήπο των Εποχών χαρούμενες φωνές παιδιών, που φυτεύουν δέντρα.

Το δέντρο μου στη Νέα Παραλία“, ονομάζεται η νέα δράση για σχολεία της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε με την πρωτοβουλία του Συλλόγου “Φίλοι της Νέας Παραλίας”, την Τετάρτη, 6 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 27 Μαρτίου.

Τα παιδιά με μεγάλο ενθουσιασμό φυτεύουν το δέντρο του σχολείου τους και μετά τοποθετούν συνθήματα, γραμμένα σε καρτέλες που ετοίμασαν νωρίτερα στο σχολείο, όπως αυτό: “Τώρα που είμαι μικρός, μαθαίνω. Τώρα που είμαι μικρός, μπορώ. Και όταν μεγαλώσω θα συνεχίσω”.

Ρωτάμε τα παιδιά, πως νιώθουν, τι μαθαίνουν και απαντούν με μεγάλη χαρά, θέλοντας να μοιραστούν την εμπειρία τους:

  • Δεν έχω ακόμα φυτέψει δέντρο, ούτε με τους γονείς μου. Σήμερα πρώτη φορά είδα πως πρέπει να φυτευτεί σωστά ένα δέντρο.
  • Είναι πάρα πολύ καλή εμπειρία για μένα να φυτέψω δέντρο εδώ, στην Νέα Παραλία.
  • -Μια φορά έγινε στο χωριό της γιαγιάς, αλλά το φύτευε ο μπαμπάς, εγώ απλά ήμουν εκεί. Κοιτούσα.
  • Την σημερινή εμπειρία την θεωρώ πάρα πολύ σημαντική. Γιατί βοηθάμε την παραλία, την πόλη και τους εαυτούς μας.
  • Σίγουρα, τα δέντρα θέλουν φροντίδα, είμαστε μικρή ακόμα και μαθαίνουμε. Θα μεγανώνουμε μαζί με τα δέντρα που φυτεύουμε σήμερα!
  • Τα δέντρα ζούν πολλά χρόνια σαν τον άνθρωπο… Θα μεγαλώνουμε μαζί τους!

“Φέραμε σήμερα 50 παιδιά από το σχολείο. Ήθελαν όλοι να έρθουν, κάναμε κλήρωση για να επιλέξουμε εκπροσώπους όλων των τάξεων του Σχολείου”, λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ δασκάλα μουσικής του ιδιωτικού σχολείου (Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης), Μαρία Μανάβη.

“Τα παιδιά μας είναι εξοικειωμένα, είμαστε πράσινο Σχολείο, με άξονα την αειφορία, που σημαίνει αγάπη στο περιβάλλον, αγάπη στον άνθρωπο. Επίσης, ακόμη από παιδικό σταθμό ξεκινάμε την ανακύκλωση, τα παιδιά μας μαθαίνουν για την ανακύκλωση και συμμετέχουν στην καθαριότητα της άυλης του Σχολείου”, πρόσθεσε.

Μαζί με τα παιδιά βρίσκονται και οι δυο αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Bernard Cuomo.

“Σήμερα φυτέψαμε μόνο 12 δένδρα σφανδάμης, ένα είδος δρυ. Έχουν περάσει αρκετές εκατοντάδες παιδιά, θα περάσουν μέχρι το τέλος της δράσεις ακόμα μερικές χιλιάδες”, λέει το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Νικηφορίδης, και συνεχίζει: “Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα, ότι φέρνουμε τα παιδιά πιο κοντά στη φύση, στην πόλη, και τους ευαισθητοποιούμε. Κάθε φορά, όταν τα παιδιά θα περνούν από την Παραλία, ακόμα όταν μεγαλώσουν, θα βλέπουν το δέντρο του σχολείου τους, πιθανόν θα το αναγνωρίσουν και θα χαίρονται και θα θυμούνται ότι κάτι καλό έγινε στα παιδικά τους χρόνια στην Νέα Παραλία” .

“Νομίζω, όλη η δράση είναι τα παιδιά να έρχονται πολύ κοντά στη φύση. Τα φυτά είναι ευαίσθητα. Είναι σημαντικό για τον άνθρωπο να φυτέψει έστω ένα δέντρο, να το αγκαλιάσει… Στην εποχή που ζούμε είναι πολύ σημαντικό για τη φύση και το περιβάλλον το δέσιμο του ανθρώπου με τον περιβάλλον, που, δυστυχώς, καταστρέφεται. Τα παιδιά μέσω της δράσης μας θα μάθουν ότι η παραλία τους ανήκει αλλά και η φροντίδα για την παραλία θα είναι το μέλημά τους”, τόνισε ο αρχιτέκτονας Bernard Cuomo.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ