To «Sprexit» της Unilever φέρνει την «Ελαΐς» στα χέρια της ΚΚR

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία αποκτά τα σήματα και το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς

Ένα fund, η δραστηριότητα του οποίου μέχρι σήμερα στη χώρα μας επικεντρώνεται κυρίως στην εξυγίανση «προβληματικών» επιχειρήσεων, αλλά ταυτόχρονα φέρεται να αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες σε νευραλγικούς τομείς, όπως τα τρόφιμα και η μεταποίηση, αναλαμβάνει τις τύχες των εν Ελλάδι δραστηριοτήτων της Unilever, που σχετίζονται με το ελαιόλαδο και τις μαργαρίνες.

Όπως επιβεβαιώνουν στην «ΥΧ» πηγές της ελληνικής θυγατρικής, η διαφαινόμενη συμφωνία της ΚΚR με τον πολυεθνικό κολοσσό για την εξαγορά τoυ χαρτοφυλακίου των spreads, φέρνει στον έλεγχό της τόσο το εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, όσο και το σύνολο των σημάτων που παράγονται εκεί, ήτοι τα ελαιόλαδα Άλτις, Ελάνθη, Solon και τις μαργαρίνες Άλτις, Βιτάμ, Becel ProActiv και Super Fresco. Μαζί με τα brands, τις εγκαταστάσεις και τον μηχανολογικό εξοπλισμό, στον νέο ιδιοκτήτη μεταφέρονται και οι συμβάσεις των εργαζομένων, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στο τρίτο τρίμηνο του 2018.

Pillarstone και εξυγιάνσεις

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική εταιρεία έχει έντονη παρουσία στη χώρα μας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Τον Μάιο του 2016 ήρθε σε συμφωνία με τις Alpha και Εurobank, για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας (Pillarstone) η οποία, με τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), θα αναλάμβανε τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων, με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τη βιωσιμότητα και τις προοπτικές ανάπτυξης. Η Φαμάρ, του ομίλου Μαρινόπουλου, ήταν η πρώτη εταιρεία που ανέλαβε να «τρέξει» η Pillarstone, ενώ προ μηνών δημοσιεύματα εμφάνιζαν ως επόμενες στη λίστα τις εταιρείες Καλλιμάνης και Notos Com Συμμετοχές.

Παράγοντες της αγοράς δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους, μπροστά στην προοπτική να αναλάβει τις τύχες του μεγαλύτερου «παίκτη» της εγχώριας αγοράς ελαιολάδου ένα fund που ειδικεύεται στην εξυγίανση προβληματικών επιχειρήσεων, με σκοπό τη μετέπειτα πώλησή τους. Ωστόσο, πηγές της Ελαΐς- Unilever εμφανίζονται καθησυχαστικές, δηλώνοντας στην «ΥΧ» ότι η KKR είναι ένα fund μεσο-μακροπρόθεσμης επενδυτικής στρατηγικής.

Προσθέτουν, δε, με έμφαση, ότι, σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες περιπτώσεις, η Ελαΐς-Unilever είναι μια κερδοφόρος εταιρεία, που δεν βαρύνεται από υπέρογκο δανεισμό, ενώ και οι κατηγορίες στις οποίες δραστηροποιείται μπορούν να χαρακτηριστούν υγιείς, χωρίς βεβαίως να παραγνωρίζει κανείς τις χρόνιες παθογένειες που «κουβαλάει» η αγορά ελαιολάδου (διακίνηση χύμα προϊόντος, μικρό ποσοστό τυποποιημένου).

Αλλαγή σελίδας

Η KKR, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 150 δισ. δολαρίων, κατάθεσε δεσμευτική προσφορά, ύψους 6,83 δισ. ευρώ για το σύνολο των προϊόντων επάλειψης της Unilever (εξαιρουμένων αυτών στην Αφρική), που αντιστοιχούν σε περίπου 400 εμπορικά σήματα και το 2016 απέφεραν στον όμιλο έσοδα 3,03 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, το γ’ τρίμηνο του 2017, οι πωλήσεις τους σημείωσαν πτώση 3%. Η ολοκλήρωση της πώλησής τους (το «Sprexit», όπως το αποκάλεσε εύστοχα στο Bloomberg ο Warren Ackerman, αναλυτής της Societe Generale), σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για τον αγγλο-ολλανδικό κολοσσό, ο οποίος θέλει να επικεντρωθεί σε άλλες κατηγορίες προϊόντων.

Το ελληνικό κομμάτι της συγκεκριμένης δραστηριότητας (μαζί με τα ελαιόλαδα, τα σπορέλαια κ.λπ.) αντιπροσωπεύει περί τα 100 εκατ. ευρώ από τον συνολικό ετήσιο τζίρο της Ελαΐς-Unilever, ο οποίος το 2015 έφτασε τα 450 εκατ. ευρώ.