Τουρκία: Η χρήση της γεωθερμίας μπορεί να επεκταθεί σε 400.000 στρέμματα θερμοκηπιακής καλλιέργειας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια
Η γεωθερμική ενέργεια αναδεικνύεται ως ένας εκ των βασικών μοχλών για την τόνωση της αγροτικής παραγωγής στην Τουρκία, καθώς η γειτονική χώρα διακρίνεται από περίσσεια γεωθερμικών πόρων, οι οποίοι υπερβαίνουν τα αποθέματα των περισσότερων χωρών της Ευρώπης, σύμφωνα με ρεπορτάζ και αναφορές ανθρώπων του κλάδου στα διεθνή μέσα.
Συνολικά, στην Τουρκία υπάρχουν περισσότερα από 1.500 σημεία στα οποία λαμβάνουν χώρα φυσικές εκδηλώσεις της γεωθερμικής ενέργειας, όπως πηγές, θερμοπίδακες κ.λπ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αναδιαμορφώσει τον αγροτικό της τομέα, έχοντας επάρκεια ώστε να αναπτύξει γεωργική παραγωγή μέσω θερμοκηπίων, σύμφωνα με τον Ali Kindap, πρόεδρο της τουρκικής Ένωσης Γεωθερμικής Ενέργειας. «Η καλλιέργεια φρούτων και λαχανικών στην εκάστοτε επαρχία μπορεί να εξοικονομήσει το κόστος μεταφοράς», δήλωσε ο ίδιος στη Hurriyet Daily News τον περασμένο Οκτώβριο.
Στρατηγική εστίαση
Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους από την τουρκική κυβέρνηση, δίνεται έμφαση στις γεωτρήσεις γεωθερμίας και τη γεωθερμική χρήση για γεωργικές ζώνες.
Το πρόγραμμα, το οποίο καλύπτει τους οικονομικούς στόχους της περιόδου 2024-2026, αναφέρει ότι θα επιταχυνθούν οι επενδύσεις για την κατασκευή θερμοκηπίων σε γεωθερμικές ζώνες, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός των περιοχών με φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
«Η Τουρκία είναι πλούσια σε γεωθερμικούς πόρους και το κράτος προσφέρει κίνητρα και επιχορηγήσεις για θερμοκηπιακές εκμεταλλεύσεις που δημιουργούν, επιπλέον, βιώσιμες θέσεις εργασίας για πολλούς ανθρώπους», προσθέτει στο Xinhua ο Hakan Kozan, παραγωγός από το Αφιόν Καραχισάρ και διευθύνων σύμβουλος της Kozan Agriculture. «Τα γεωθερμικά θερμοκήπια της ομώνυμης επαρχίας, τα οποία καλλιεργούν κυρίως ντομάτα σε τσαμπί, έχουν συμβάλει σημαντικά στην απασχόληση το τελευταίο έτος».
Δυνατότητα εκθετικής αύξησης
Επί του παρόντος, η θερμοκηπιακή καλλιέργεια κηπευτικών με χρήση γεωθερμικής ενέργειας αριθμεί κάτι παραπάνω από 21.000 στρέμματα στην Τουρκία. Ωστόσο, ο Kindap έχει ξεκαθαρίσει ότι η χώρα μπορεί να επεκτείνει τη δυναμικότητά της σε πάνω από 400.000 στρέμματα σε βάθος δεκαετίας, σημειώνοντας ότι χώρες με χαμηλούς γεωθερμικούς πόρους βρίσκονται αυτήν τη στιγμή πολύ μπροστά από την Τουρκία, παρότι η τελευταία βρίσκεται στην ευρωπαϊκή ελίτ όσον αφορά τα άφθονα γεωθερμικά αποθέματα.
Ο Refik Ivmer, ένας ειδικός του αγροτικού τομέα από την Άγκυρα, υπερθεματίζει τα παραπάνω, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει μεγάλες προοπτικές για χρήση της γεωθερμίας στη γεωργία. «Η γεωργία με χρήση γεωθερμίας μπορεί να δώσει λύση στην κλιματική κρίση. Με αυτήν, μπορείτε να καλλιεργήσετε αγροτικά προϊόντα ανεξάρτητα από τις κλιματικές συνθήκες», σημειώνει.
Οφέλη
Ο Ivmer εξηγεί ότι υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στη θέρμανση των θερμοκηπίων μέσω γεωθερμίας, καθώς αυτή η πρακτική αντιπροσωπεύει μόλις το 60% έως 70% του συνολικού κόστους της συμβατικής παραγωγής. «Τα νεόδμητα, τεχνολογικά σύγχρονα θερμοκήπια θερμαίνονται με χρήση γεωθερμικών πόρων, μειώνοντας το ενεργειακό κόστος κατά 50%», επισημαίνει.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρει ότι η χρήση γεωθερμικών πόρων αντί των ορυκτών καυσίμων συμβάλλει, επίσης, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Με ορμητήριο το διαμέρισμα του Αιγαίου
Το δυτικό τμήμα του τουρκικού διαμερίσματος του Αιγαίου, το οποίο εκτείνεται μέχρι τα μικρασιατικά παράλια, είναι η περιοχή που φιλοξενεί τα περισσότερα ενεργά γεωθερμικά πρότζεκτ της Τουρκίας.
Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί νέες τοποθεσίες στις λιγότερο βιομηχανοποιημένες ανατολικές επαρχίες Άγρι και Βαν, δίνοντας ελπίδες για υλοποίηση του στόχου επέκτασης της γεωργίας χωρίς χρήση εδαφών και καθιέρωση της καλλιέργειας κηπευτικών σε θερμαινόμενα θερμοκήπια με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας.