Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν τη μελιτζάνα

Η μελιτζάνα αποτελεί μία συνοδευτική καλλιέργεια των άλλων κηπευτικών. Στην αγορά συνήθως κυκλοφορεί ως στρογγυλή (φλάσκα) ή μακριά και με κάποιες άλλες παραλλαγές. Σε φθίνουσα πορεία βρίσκεται η καλλιέργεια της γνωστής τσακώνικης μελιτζάνας λόγω της υπεροχής των υβριδίων. Η παραδοσιακή αυτή ποικιλία αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και οι παραγωγοί του Λεωνιδίου προσπαθούν να τη στηρίξουν με πολλούς τρόπους. Στην τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, οι υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να αναστέλλουν την ομαλή λειτουργία του φυτού, με αποτέλεσμα να μειώνεται η παραγωγή και να υποβαθμίζεται ποιοτικά.

Την αρνητική αυτή εξέλιξη επισημαίνει στην «ΥΧ» ο Μιχάλης Πιτσιλής, παραγωγός από τη Χαλκίδα, λέγοντας ότι οι «οι ζέστες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τον σχηματισμό του καρπού, με αποτέλεσμα τη μικρή παραγωγή και την ποιότητά του». Η συλλογή της μελιτζάνας στην περιοχή της Χαλκίδας έχει ξεκινήσει από τις 20 Μαΐου στις υπαίθριες καλλιέργειες, οι οποίες είχαν σκεπαστεί με νάιλον. Η φύτευσή τους είχε ξεκινήσει από τις 10 Μαρτίου, με πολλές δυσκολίες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν εκείνο το διάστημα. Οι υπαίθριες που φυτεύτηκαν στα μέσα Απριλίου μπήκαν στην παραγωγή πριν από λίγες ημέρες.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των τιμών, ο κ. Πιτσιλής δήλωσε τα εξής: «Δεν έχουμε μεγάλες αποκλίσεις από τις περσινές τιμές αυτής της περιόδου. Οι φλάσκες πωλούνται περίπου στα 50 λεπτά, οι μακριές από 80 έως 1 ευρώ και οι τύπου Τσακώνικες στα 80 λεπτά».

 

Με καλύτερη οργάνωση, ακόμα και εξαγωγές

Παρουσιάζοντας την κατάσταση στον τομέα εμπορίας της μελιτζάνας και των άλλων κηπευτικών, ο κ. Πιτσιλής δηλώνει την αδυναμία στη δημιουργία μίας σύγχρονης οργάνωσης των παραγωγών της περιοχής, ώστε να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο στα παραγωγικά δρώμενα: «Ακόμη και εξαγωγές μπορούμε να κάνουμε, ώστε να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα που παράγουμε. Η συλλογή των υπαίθριων κηπευτικών στην περιοχή μας γίνεται πολύ πρώιμα και έχουμε τη δυνατότητα να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό στην διεθνή αγορά των κηπευτικών. Αυτό, όμως, απαιτεί συλλογικά παραγωγικά σχήματα που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν».

Οι πολλές βροχές που επικράτησαν κατά την περίοδο της φυτείας είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή και έως έναν βαθμό τη χαμηλή ποιότητα του καρπού

Μέχρι τους πρώτους παγετούς

Οψιμότερη παρουσιάζεται η παραγωγή μελιτζάνας στην περιοχή του Δομοκού λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν εκεί. Ο Δημήτρης Τσάρτσαλης, γεωπόνος από την ίδια περιοχή, κάνει λόγο για μία «καλλιέργεια συμπληρωματική των άλλων κηπευτικών της περιοχής». Το φυτό, όπως δηλώνει, θέλει ιδιαίτερη προσοχή και μεταχείριση, ώστε να αποδώσει τα μέγιστα σε ποσότητα και ποιότητα. Για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αναφέρει ότι «δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εντομολογικών προσβολών και ασθενειών. Οι μελιτζάνες, ανάλογα με την περιποίηση, μπορούν και αποδίδουν καρπούς μέχρι και τους πρώτους παγετούς».

Αγώνας για την τσακώνικη

Η τσακώνικη μελιτζάνα είναι ταυτισμένη με την περιοχή του Λεωνιδίου Αρκαδίας. Οι παραγωγοί συνεχίζουν την καλλιέργεια του φυτού αυτού με τον παραδοσιακό τρόπο, φυτεύοντας την τοπική ποικιλία τσακώνικης μελιτζάνας κόντρα στα υβρίδια.

Ο Γιώργος Διαμαντής, παραγωγός από την περιοχή, εξηγεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο: «Οι πολλές βροχές που επικράτησαν κατά την περίοδο της φυτείας είχαν ως αποτέλεσμα τη μειωμένη παραγωγή και έως έναν βαθμό τη χαμηλή ποιότητα του καρπού. Λόγω του ανταγωνισμού με τα υβρίδια, η καλλιέργεια της παραδοσιακής τσακώνικης μελιτζάνας μειώνεται στην περιοχή μας. Ο συνεταιρισμός μας, καθώς και η τοπική κοινωνία προσπαθούν με πολλές δυσκολίες να στηρίξουν την τοπική ταυτότητα του προϊόντος που παράγουμε».

Περιηγηθείτε στη νέα σελίδα του ypaithros.gr που αφορά την παραγωγική αλυσίδα και ενημερωθείτε άμεσα για o,τι νέο προκύπτει.