Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου ζητούν οι συνεταιριστές

Διάλυση, υποβάθμιση και το τέλος του αγροτικού κόσμου φέρνει το νομοσχέδιο για τη ΔΙΑΓΕΠ

Το συνεταιριστικό επιχειρείν σε τέλμα

Tην άμεση απόσυρση του σχεδίου νόμου που αφορά στους αγροτικούς συνεταιρισμούς και δη του άρθρου που προβλέπει τη σύσταση της ανώνυμης εταιρείας ΔΙΑΓΕΠ ζητούν μέσω της «ΥΧ» εκπρόσωποι του αγροτικού συνεταιρίζεσθαι. Το νομοσχέδιο, εξηγούν, όχι μόνο δεν δίνει βιώσιμες λύσεις στα πραγματικά προβλήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά αναμένεται με την εφαρμογή του να προκαλέσει απανωτές δυσλειτουργίες, λόγω της έντονης παρέμβασης του κράτους, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια το συνεταιριστικό επιχειρείν σε τέλμα.

Εμμονή κρατικισμού

Το συνεταιριστικό επιχειρείν σε τέλμα
Θανάσης Τσιοτίνας, πρόεδρος του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας

«Σε διάλυση αναμένεται να οδηγηθούν πολλοί αγροτικοί συνεταιρισμοί, εφόσον ισχύσει το σχέδιο νόμου, καθώς δεν πρόκειται να αντέξουν τις δυσλειτουργίες που η κρατική παρέμβαση φαίνεται πως θα επιφέρει. Είναι ολοφάνερη στο νομοσχέδιο η εμμονή κρατικισμού από την πλευρά του υπουργείου, αλλά και η προσπάθεια υποβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος. Θα αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» για τους έμπορους, σημαίνοντας το τέλος της δύναμης των αγροτών. Όταν ένας νομός της χώρας μείνει χωρίς συνεταιρισμό, ο αγρότης θα γίνει έρμαιο των εμπόρων και των μεταποιητών, όσον αφορά στις τιμές τόσο των εφοδίων που χρειάζεται για να καλλιεργήσει όσο και των προϊόντων του.

Και πρέπει να καταλάβουν οι άνθρωποι του υπουργείου, που συνέταξαν το άρθρο που αφορά στη ΔΙΑΓΕΠ, ότι η περιουσία του κάθε αγροτικού συνεταιρισμού ανήκει στα μέλη του. Δεν είναι μόνο άδικη η υφαρπαγή της περιουσίας αυτής από το κράτος, το ερώτημα είναι και κατά πόσο είναι νόμιμη.»

Ταφόπλακα του αγροτικού συνεταιρισμού

Το συνεταιριστικό επιχειρείν σε τέλμα
Ευθύμης Φωτεινός, αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης

«Με αυτό το σχέδιο νόμου, μακροπρόθεσμα θα κλείσει το 80% των συνεταιρισμών, διότι δεν θα μπορεί πλέον να είναι βιώσιμο. Και ενώ βάζει περιορισμούς σε κάποιους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι χτίστηκαν και δημιουργήθηκαν με το αίμα των αγροτών, δίνει το πλεονέκτημα σε άλλες επιχειρήσεις να λειτουργήσουν χωρίς δεσμεύσεις. Οι συνεταιρισμοί, λοιπόν, με αυτό το νομοσχέδιο, δεν θα είναι πλέον ανταγωνιστικοί. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει προτερήματα στους ελεύθερους επαγγελματίες. Και θα είναι η ταφόπλακα του αγροτικού συνεταιρισμού, του αγροτικού κινήματος.

Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί δεν ανήκουν σε κανένα κράτος, σε κανέναν υπουργό. Ανήκουν στους αγρότες. Κανένας, ούτε υπουργεία ούτε πολιτικοί δεν έβαλαν κεφάλαια. Και αυτό πρέπει να το έχουμε κατά νου. Δεν μπορεί να βάζουν περιορισμούς, όταν δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον ελεύθερο επαγγελματία, ανταγωνιστή του συνεταιρισμού. Στον κάθε έμπορα, ας πούμε.

Πρέπει να αφήσουν τους αγρότες συνεταιριστές να τα λειτουργήσουν όπως ξέρουν αυτοί. Γιατί δεν τους αφήνουν; Δηλαδή θα έρθουν στο δικό μου σπίτι να μου επιβάλουν με ποιον τρόπο να το λειτουργήσω;»

Καταστροφικές προβλέψεις

Το συνεταιριστικό επιχειρείν σε τέλμα
Νικήστρατος Χαροκόπος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνης «Ένωση ΑΣΡ»

«Οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, οι ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, έχουν εθελοντική συγκρότηση και δημοκρατική λειτουργία και κατά κύριο λόγο σε αυτούς στηρίζεται η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα με έμφαση τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι μπορούν να ενσωματώνουν και ομάδες παραγωγών λόγω της νομικής τους διάρθρωσης και λειτουργίας. Η τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία, όπως τουλάχιστον έχει δοθεί στην δημοσιότητα μαζί με τους προηγούμενους νόμους, πρέπει να αντικατασταθούν με άλλα νομοθετήματα που να σέβονται την ελευθερία των επιλογών των Συνεταιρισμών, χωρίς αναγκαστικές διατάξεις και κρατικής κηδεμονίας.

Δεν είναι δυνατόν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και εν τέλει ο νομοθέτης να αντιμετωπίζουν τους συνεταιρισμούς ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και να διαμορφώνεται μιας νοοτροπίας κρατικής κηδεμονίας και εξάρτησης των μελών του Συνεταιρισμών. Είναι καταστροφικό ο νόμος να επιβάλλει στον συνεταιρισμό το πότε θα προσλάβει ένα διευθυντικό στέλεχος, με ποιες πλειοψηφίες θα εκλέξει τα όργανα διοίκησης και εσωτερικού ελέγχου του και με ποιο τρόπο θα αντλήσει κεφάλαια για την επιχειρηματική του δράση, με ποιο αριθμό μελών θα λειτουργήσει, και με πόσους άλλους συνεταιρισμούς θα συνεργαστεί για την ανάπτυξή του και ακόμη να θέτει περιορισμούς που αναστέλλουν την ομαλή λειτουργία του.

Δεν μπορώ ακόμη να μην σχολιάσω το μέτρο για την ποσόστωση στην εκλογή γυναικών στα όργανα διοίκησης του Συνεταιρισμού και να υπενθυμίσω ότι οι Συνεταιρισμοί εκλέγουν τους καλύτερους για να τους διοικήσουν και ακόμη κατά την άποψη μου για να λειτουργήσει η ελληνική γεωργία έχει ανάγκη από σταθερή Εθνική Πολιτική και όχι να κινείται αποσπασματικά όπως μέχρι σήμερα. Κυρίως, όμως, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα γνώσης και παιδείας.

Σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία για τα συνεταιριστικά σχήματα να παίξουν τον ρόλο που τους αρμόζει σε ένα περιβάλλον ανταγωνιστικό, στον χώρο της κοινωνικής οικονομίας, που τόσο ανάγκη έχει σήμερα η χώρα μας.»

Μόνο απογοήτευση

Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου
Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου, πρόεδρος της ΕΑΣ Κιάτου

«Το σχέδιο νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς έρχεται να επιβεβαιώσει τους φόβους μας, σχετικά με το ότι ο επερχόμενος νόμος θα είναι ένα ατελές και πρόχειρο κείμενο, το οποίο δεν λαμβάνει υπόψιν του τα πραγματικά προβλήματα και ανάγκες του αγροτικού κόσμου.

Δεν χρειάζεται να τονίσουμε στους γνωρίζοντες, ότι ο νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς (βλ. Ν. 2810/200 και Ν. 4015/2011) έχει υποστεί 35 τροποποιήσεις, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια δικαίου και αφήνει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και τους αγρότες μετέωρους και χωρίς καμία δυνατότητα σχεδίασης και πρόβλεψης των μελλοντικών τους ενεργειών.

Θεωρούμε ότι στην πράξη δεν θα μπορέσει να εφαρμοστεί ένα τέτοιο πρόχειρο και αποσπασματικό νομοτεχνικά κείμενο, ως προς τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις του, ήτοι τη δυνατότητα εύκολης δημιουργίας ομάδων παραγωγών, το μέτρο θέσπισης συμβάσεων μελλοντικής πώλησης αγροτικών προϊόντων από τους συνεταιρισμούς κ.λπ.

Αντίθετα με τις εξαγγελίες των αρμοδίων, έχουμε να παρατηρήσουμε ότι απουσιάζουν οι πολυδιαφημιζόμενες επιταχύνσεις και η ευελιξία που υποτίθεται το νομοσχέδιο θα εκόμιζε. Καταλήγοντας, αναμένουμε το τελικό σχέδιο νόμου, για να επανέλθουμε με νέες παρατηρήσεις, αν και η μόνη μέχρι στιγμής λέξη που ταιριάζει στο σχέδιο νόμου είναι η λέξη απογοήτευση.»

Κρατικό μόρφωμα

Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος
Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος

Σε κοινή δήλωση για το επίμαχο νομοσχέδιο προχώρησαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Τάκης Πεβερέτος, και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας, Χρήστος Μπαρλιάς:

«Το σχέδιο νόμου για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς πρέπει να αποσυρθεί και κατά τη γνώμη μας να κινηθεί με βάση τον 2810, επί του οποίου πρέπει να υπάρξουν απαραίτητες τροποποιήσεις.

Ιδιαίτερα δε, όσον αφορά στο άρθρο που προβλέπει τη σύσταση της ΔΙΑΓΕΠ ΑΕ, θεωρούμε ότι δημιουργεί όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη διάλυση των αγροτικών συνεταιρισμών, καθώς αναλαμβάνει την υφαρπαγή της περιουσίας τους. Είναι αντισυνταγματικό, διότι η περιουσία αυτή έχει δημιουργεί από γενιές αγροτών.

Πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας, Χρήστος Μπαρλιάς
Πρόεδρος της ΕΑΣ Κορινθίας, Χρήστος Μπαρλιάς

Τους αγροτικούς συνεταιρισμούς έρχεται να υποκαταστήσει ένα κρατικό μόρφωμα, που αναλαμβάνει τη συγκέντρωση των προϊόντων, τη μεταποίηση, τα προγράμματα κ.ά. Αυτά είναι δουλειά των συνεταιρισμών, και έτσι στηρίζονται οι μικροί αγρότες. Είναι απαράδεκτο υπό τις σημερινές συνθήκες να πηγαίνουμε σε τέτοιου είδους κρατικά μορφώματα.

Δεν στηρίζονται οι μικροί αγρότες όταν καταλαμβάνεται η περιουσία των συνεταιρισμών και αναλαμβάνονται οι εργασίες τους. Αλήθεια, ποιος θα είναι ο ρόλος τους μετά; Ιδιαίτερα αυτό το άρθρο, πρέπει να αποσυρθεί!»

Είμαστε ιδιωτικές επιχειρήσεις

Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας
Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας

«Το σχέδιο νόμου που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο για διαβούλευση πριν από αρκετό καιρό, σε σχέση με αυτό που θα καταθέσουν τώρα στη βουλή, έχει μεγάλη διαφορά. Και δεν ξέρουμε αν θα κατατεθεί όπως είναι σήμερα ή αν θα αλλάξει κάτι, μέχρι να οριστικοποιηθεί.

Και τα δύο σχέδια, όμως, ένα πράγμα δείχνουν, ότι οι άνθρωποι που το συντάσσουν κάθε άλλο παρά σκέπτονται το καλό των συνεταιρισμών και το καλό των αγροτών. Χωρίς να το θέλουν βέβαια. Θεωρούν ότι οι συνεταιριστικές οργανώσεις είναι κάτι κρατικό, που θα πρέπει να ελέγχεται κάθε στιγμή από το υπουργείο.

Εάν θέλει οπωσδήποτε ο κύριος Αποστόλου να κάνει μία μεταρρύθμιση, να φέρει έναν νόμο που να καταργεί όλους τους νόμους περί αγροτικών συνεταιρισμών, και να υπαχθούμε επιτέλους στον ιδιωτικό τομέα. Διότι δεν είμαστε τίποτα άλλο από ιδιωτικές επιχειρήσεις, άσχετα αν είναι πολλά ή λίγα τα μέλη. Είμαστε ιδιωτικές επιχειρήσεις, και έτσι πρέπει να μας δουν.

Διότι, για να μπορέσει μια επιχείρηση να παράξει προϊόντα, τα οποία θα τα στείλει στην αγορά, να βρίσκεται στην Ευρώπη κ.ά., θα πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Δεν μπορεί να παρεμβαίνει ο κάθε υπουργός, όποιος κι αν είναι αυτός, όποτε κι αν είναι.»

Της Γεωργίας Μπόχτη