Δεκτό κατά πλειοψηφία το αντικαπνιστικό ν/σ. Απόσυρση τροπολογίας για την απαγόρευση πώλησης καπνικών προϊόντων σε ψιλικατζίδικα

-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Αποσύρθηκε η τροπολογία 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία προέβλεπε την απαγόρευση πώλησης καπνικών προϊόντων στα ψιλικατζίδικα. Την απόσυρση της τροπολογίας, η οποία είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και αρμόδιων κοινωνικών φορέων, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων Νίκος Μανιός. 

Η τροπολογία, είχε κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία για την πώληση καπνικών και άλλων συναφών προϊόντων, το οποίο συζητείται στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Πηγή: ΑΠΕ

Δεκτό κατά πλειοψηφία το αντικαπνιστικό ν/σ

Δεκτό έγινε το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, κατ’ Αρχήν, κατά άρθρων και στο σύνολό του κατά πλειοψηφία ενώ υπήρξαν άρθρα για τα οποία εκφράστηκαν επιφυλάξεις, από εκπροσώπους της αντιπολίτευσης. Το αντικαπνιστικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη 8/9 στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνει δεκτές νομοτεχνικές βελτιώσεις που πρότεινε ο αγορητής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλης Γιόγιακας και συγκεκριμένα να υπάρξει βελτίωση στο άρθρο 5, παράγραφος 6. Το συγκεκριμένο άρθρο αφορά στα στοιχεία που φέρνουν οι κατασκευαστές και ζήτησε να υπάρξει πρόβλεψη για την πρόσβαση σε πληροφορίες που καταθέτουν οι εταιρίες, ώστε αυτά τα στοιχεία να προστατεύονται.

Ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στην άποψη της βουλευτού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύης Χριστοφιλοπούλου σημείωσε ότι υπάρχει πράγματι ο κίνδυνος στο πλαίσιο της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου να δημιουργηθούν αντίρροπες δυνάμεις. «Θα κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα πιο ώριμης στάσης απέναντι σ΄ ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα», είπε ο Ανδρέας Ξανθός. Τόνισε ότι σέβεται και τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες αλλά σημείωσε πως πρέπει να υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο και κάλεσε και τους βουλευτές και την κοινωνία να το στηρίξουν. 

Νωρίτερα, ο άλλοτε υφυπουργός της ΝΔ, Γεράσιμος Γιακουμάτος τόνισε ότι πρέπει να λάβει υπόψη το υπουργείο Υγείας, ότι οι άνθρωποι που καπνίζουν είναι εξαρτημένοι από το κάπνισμα και δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται «λες και έχουν χολέρα» και τόνισε ότι υπάρχει «ρατσισμός» ενάντια στους καπνιστές.  

Άννα Στεργίου

-Διαφήμιση-
Delegate