Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ο ρόλος των μικρότερων εκμεταλλεύσεων στη γεωργία ακριβείας

georgia-akriveias
-Διαφήμιση-
vamvaki prasino skouliki

Το μεγάλο ζήτημα της εφαρμογής της ευφυούς γεωργίας και σε μικρού μεγέθους εκμεταλλεύσεις επαναφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε έκθεσή του που παρουσιάστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου.

Ο καθηγητής Krijn Poppe, από το Πανεπιστήμιο Wageningen, μέλος της επιτροπής αξιολόγησης τεχνολογικών επιλογών (STOA), εξήγησε ότι το εισόδημα των αγροτών στην Ευρώπη είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της υπόλοιπης κοινωνίας και επομένως η γεωργία ακριβείας πρέπει να είναι προσιτή και να εφαρμοστεί σε όλες τις εκμεταλλεύσεις, ανεξαρτήτως τύπου και μεγέθους.

Ο καθηγητής τόνισε πως παρόλο που η απορρόφηση της γεωργίας ακριβείας από τους αγρότες της ΕΕ εξακολουθεί να είναι μικρή, η εφαρμογή της θα έχει οφέλη, όπως τη μείωση του κόστους παραγωγής, την επισιτιστική ασφάλεια, τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Η γεωργία ακριβείας βρίσκει εφαρμογή και στις μικρότερες εκμεταλλεύσεις

Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, η έκθεση της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφέρει πως θα πρέπει να υπάρξει πρόσβαση των αγροτών στα δεδομένα.

Ο επίτροπος Γεωργίας, Phil Hogan, έχει ήδη «κηρύξει» μία νέα εποχή, που στηρίζεται στην ανταλλαγή δεδομένων, ώστε να αναπτυχθεί ο τομέας της ευφυούς γεωργίας. Ωστόσο, παρά τις δυνατότητές τους, πολλές τεχνολογίες δεν μπαίνουν στην αγορά ή είναι επί του παρόντος εκτός δυνατοτήτων για πολλούς αγρότες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με πολλούς ευρωβουλευτές, ένα από τα προβλήματα που καθυστερούν την ένταξη αυτή είναι ο γηραιός αγροτικός πληθυσμός στην ΕΕ, που είναι πιθανό να απορρίψει την τεχνολογία. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι πως οι νέοι δεν επιλέγουν να ασχοληθούν με το αγροτικό επάγγελμα. Επίσης, πολλοί είναι εκείνοι που εκδηλώνουν τις ανησυχίες τους για το πώς θα γεφυρωθεί το τεχνολογικό χάσμα που ήδη υπάρχει μεταξύ των μεγάλων και των μικρότερων εκμεταλλεύσεων.

Ο καθηγητής Krijn Poppe κατέληξε λέγοντας ότι η εισαγωγή μικρών τεχνολογικών εξελίξεων στη γεωργία είναι ο καλύτερος τρόπος διάδοσης της γνώσης στον αγροτικό χώρο και ότι οι γεωργοί πρέπει να έχουν πρόσβαση στα δεδομένα της αγοράς που τους αφορούν και να τα μοιράζονται μεταξύ των συνομηλίκων τους.

-Διαφήμιση-
Delegate