Μαρώνεια Ροδόπης: Παρασκευάζοντας γιουφκά και τραχανά

Η συνάντηση των γενεών μέσα από τη μύηση στη θρακιώτικη κουζίνα

Μαρώνεια Ροδόπης: Παρασκευάζοντας γιουφκά και τραχανά
-Διαφήμιση-
Delegate

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μαρώνειας διοργάνωσε στις 23 Οκτωβρίου εργαστήριο για «Τα προϊόντα του τόπου μας». Οι εκπαιδευόμενοι διδάχτηκαν από τις κυρίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Ιμέρου να παρασκευάζουν χυλοπίτες (γιουφκάδες) και τραχανά με παραδοσιακές θρακιώτικες συνταγές, που έμαθαν από τις μητέρες και τις πεθερές τους.

Η Χρυσάνθη Θεοδωρίδου μεταφέρει στην «ΥΧ» κάποια μυστικά του τραχανά: Για την παρασκευή του προζυμιού, παίρνουν στις 14 Σεπτεμβρίου βασιλικό από την εκκλησία, τον βάζουν στο νερό, τον ζεσταίνουν, τον σταυρώνουν και το αφήνουν μισή ώρα. Στη συνέχεια, κάνουν ζύμη με αλεύρι, σταυρώνουν, λένε μια προσευχή και τοποθετούν τον βασιλικό στο ζυμάρι. Το αφήνουν να ξεκουραστεί μέχρι να φουσκώσει. Προσθέτουν ζεστό νερό, αλεύρι και ξαναζυμώνουν. «Αυτό γίνεται 3-4 φορές μέχρι να φουσκώσει καλά το προζύμι. Κατόπιν, το αναμειγνύουμε με ντομάτα, πιπεριά Φλωρίνης, πατάτα, καρότο, κρεμμύδι, κολοκύθα και σουσάμι κοπανισμένο μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Απλώνουμε σε κομματάκια κι όταν στεγνώσουν από τη μία, τα γυρνάμε από την άλλη, τα τρίβουμε και τα περνάμε από κόσκινο. Απλώνουμε τον τραχανά σε τραπεζομάντιλο στο σπίτι, γιατί στον ήλιο χάνει το χρώμα του».

Οι 70 γυναίκες του συλλόγου παρασκευάζουν τραχανά για οικιακή χρήση, γιατί οι περισσότερες είναι εργαζόμενες και δεν μπορούν να ασχοληθούν επαγγελματικά. Πολλά υλικά είναι από τους μπαχτσέδες τους, ενώ τα υπόλοιπα τ’ αγοράζουν από παραγωγούς της περιοχής για να διασφαλίσουν την ποιότητα.