Με 153 «ναι» το φορολογικό αλλά «όχι» στον κόφτη από Β.Κατριβάνου

Με 153
-Διαφήμιση-
Delegate

Μετά από εντάσεις, διαμαρτυρίες, έντονες αντιπαραθέσεις, η κυβέρνηση Αλέξη Τσίπρα με 153 «Ναι» κατόρθωσε να περάσει πλέον και τον πιο δύσκολο σκόπελο, το φορολογικό πολυνομοσχέδιο, με μόνη απώλεια τη  Βασιλική Κατριβάνου, από το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αρνήθηκε να ψηφίσει άρθρα για το υπερταμείο και τον περίφημο κόφτη.

‘Εντονοι διαξιφισμοί υπήρξαν στη Βουλή κι ανάμεσα στον πρωθυπουργό , Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη κατεξοχήν για τους έμμεσους φόρους , τη διαπραγμάτευση για το χρέος κ.ά.»Αυτές οι θυσίες θα είναι οι τελευταίες», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε πως δεν θα ζητηθούν αναδρομικά για το ΕΚΑΣ ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η κυβέρνηση φέρνει νέα μέτρα φωτιά κι υποθηκεύει το μέλλον της χώρας. 

Τόσο κατά τη συζήτηση στις επιτροπές, όσο και κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στην Ολομέλεια υπήρξαν πολλές στιγμές έντασης και λεκτικών συγκρούσεων, με αιχμή του δόρατος τα κόκκινα δάνεια, τη διατήρηση του ΕΝΦΙΑ, τη δημιουργία υπερταμείου, τον περίφημο κόφτη αυτόματης αναπροσαρμογής, τους φόρους στα καύσιμα, που επηρεάζουν αναπόφευκτα και όλα τα  προϊόντα αλλά και τους φόρους σε ζύθο, οίνο,  τσιγάρο, καφέ, αγροτεμάχια, αφορολόγητο αγροτών,  δασικές διατάξεις κ.ά.

-Διαφήμιση-

Έντονες αντιρρήσεις εκφράστηκαν από την αρχή ως το τέλος και για την άρον – άρον ψήφιση του νομοσχεδίου, που ήταν περίπου 7.500 σελίδες.

Το φορολογικό νομοσχέδιο έφερε εντάσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως για θέματα νησιωτικότητας , αγροτικής φορολογίας,  κόκκινων δανείων, κόφτη, υπερταμείου, διαχείριση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, διατάξεων για τους ενστόλους κ.ά.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν ‘Όχι επί της Αρχής αλλά υπήρξαν άρθρα που είχαν ευρύτερη αποδοχή, όπως αυτά  που αφορούσαν στην αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων ή στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κ.ά.

Με επιστολική ψήφο, ο Τάσος Κουράκης, ψήφισε Ναι, το ίδιο συνέβη και με τον κυβερνητικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ,  Δημήτρη Μάρδα, καθώς έλειπαν για εργασίες σχετικές με το κοινοβουλευτικό ή κυβερνητικό τους αξίωμα.

Με πρόθεση ψήφου ο Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γρηγόρης Ψαριανός, από το ΠΟΤΑΜΙ, ψήφισαν όχι , αλλά η ψήφος τους δεν συνυπολογίστηκε.

Διαρροές ήθελαν τη Βασιλική Κατριβάνου , βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ  να παραιτείται, ενώ παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους ψήφισαν τελικά κι ο Γιώργος Δημαράς από την οικολογική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ κι ο Ηλίας Καματερός, που είχε εκφράσει πιο έντονη τη δυσαρέσκειά του για τη  μη αποδοχή της τροπολογίας για τη νησιωτικότητα ,τουλάχιστον για τα νησιά κάτω των 300 κατοίκων.

Άννα Στεργίου