Μοντέλο ΔΟΛ προκρίνουν οι τράπεζες για Σκλαπάνη

ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΟΛ προκρίνουν οι τράπεζες για Σκλαπάνη

Στην πλέον κρίσιμη φάση της εισέρχεται η διελκυστίνδα μεταξύ Σκλαπάνη και τραπεζών, καθώς ο μήνας που ήδη διανύουμε αναμένεται να αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον του ομίλου, ο οποίος διαθέτει εκκοκκιστήρια σε Βοιωτία, Καρδίτσα και Σέρρες.

Ο χρόνος μετράει αντίστροφα, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», στις 11 Ιουνίου συζητείται στο δικαστήριο η αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης, ενώ τέσσερις μέρες μετά, στις 15 Ιουνίου, έχει οριστεί η δικάσιμος για το αίτημα ειδικής διαχείρισης που έχουν καταθέσει από κοινού οι ελληνικές τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα από τη Μάλτα. Πρόκειται για καθεστώς που προβλέπεται στον «νόμο Δένδια» (4307/2014), αφορά στην εκποίηση του ενεργητικού της εταιρείας εν λειτουργία και είναι η λύση που, σύμφωνα με πληροφορίες της «ΥΧ», προκρίνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θεωρώντας ότι είναι η πλέον σύντομη και καθαρή διαδικασία που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχεια της επιχείρησης μέσα από την προσέλκυση επενδυτών που θα συμμετάσχουν σε έναν ανοικτό πλειοδοτικό διαγωνισμό. Το μοντέλο αυτό έχει εφαρμοστεί σε αρκετές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), που πριν από λίγες πέρασε στον έλεγχο του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Φήμες για τρεις επενδυτές

Την ίδια στιγμή, άτομα από το περιβάλλον του Θανάση Σκλαπάνη (σ.σ. ο ίδιος έχει επιλέξει από την αρχή της υπόθεσης να μείνει μακριά από τη δημοσιότητα) υπογραμμίζουν ότι ο επιχειρηματίας εργάζεται για την υπαγωγή σε κάποιο καθεστώς προστασίας έναντι των πιστωτών (π.χ. Άρθρο 99), ώστε να σωθούν οι θέσεις εργασίας και η εταιρεία να διατηρήσει τον παρεμβατικό της ρόλο στις αγορές βάμβακος, καθώς και άλλων αγροτικών προϊόντων (σιτάρι, τριφύλλι). Επιπλέον, κάνουν λόγο και για ενδιαφέρον τριών επενδυτών (οι δύο από τον εκκοκκιστικό κλάδο), οι οποίοι είναι, όπως τονίζουν, διατεθειμένοι να «βγουν μπροστά», καλύπτοντας και τα όποια –πολύ μικρά– ανοίγματα έχει η εταιρεία στην αγορά (δηλαδή, προς παραγωγούς και μεσίτες). Οι ίδιες πηγές εκφράζουν έντονη πικρία για τη συμπεριφορά των τραπεζών, στις οποίες καταλογίζουν «αδικαιολόγητα επιθετική στάση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ουσιαστικά εποφθαλμιούν τα 600 και πλέον ακίνητα που διαθέτει ο όμιλος λόγω της δραστηριοποίησής του στον κατασκευαστικό τομέα.

Άγνοια από τις τράπεζες

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, πάντως, απορρίπτουν τις παραπάνω κατηγορίες, προσάπτοντας στην πλευρά Σκλαπάνη παρελκυστική λογική, ενώ παράλληλα δηλώνουν άγνοια για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Μάλιστα, από τουλάχιστον μία τράπεζα σημειώνεται με νόημα ότι εκ μέρους της εταιρείας δεν έχει ζητηθεί καν κάποια συνάντηση, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος η «επόμενη μέρα» ή οι δυνατότητες ρύθμισης των οφειλομένων, που συνολικά ξεπερνούν τα 35 εκατ. ευρώ. Ορισμένοι τραπεζικοί κύκλοι, μάλιστα, αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις πρωτοβουλίες για επινοικίαση των εκκοκκιστηρίων στην Καρδίτσα και στις Σέρρες σε Αγγελούση και Σιάρκο αντίστοιχα –που αποκάλυψε στο προηγούμενο φύλλο η «ΥΧ»–, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη νομιμότητά τους, από τη στιγμή που βρίσκονται σε ισχύ ασφαλιστικά μέτρα κατά της μεταβολής της περιουσιακής κατάστασης της εταιρείας.