Το βράδυ της Κυριακής προς ψήφιση το ασφαλιστικό

Το βράδυ της Κυριακής προς ψήφιση το ασφαλιστικό

Σήμερα το βράδυ 8/5 αναμένεται να πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει αλλαγές και στη ζωή των αγροτών.  

Με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, το Σάββατο εκφράστηκαν αντιρρήσεις ως προς τη Συνταγματικότητα, του νομοσχεδίου από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όμως, παρότι συμφώνησαν κι άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, με πλειοψηφία δεν έγινε δεκτό το αίτημα.  

Κατά τη διάρκεια της  συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής υπήρξαν αρκετές φορές εντάσεις κι οι τόνοι υψώθηκαν πολλές φορές, με πρωταγωνιστές τον Ανδρέα Λοβέρδο , την Εύη Χριστοφιλοπούλου, από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη  και κορυφώθηκαν με τη λήξη της συνεδρίασης, ανάμεσα στον Παύλο Πολάκη και τον Άδωνι Γεωργιάδη, ενώ δεν έλειψαν κι οι χαρακτηρισμοί τόσο προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα όσο και προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας αναφέρθηκε στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται σε μια δύσκολη περίοδο καθώς, όπως είπε, έχουν προηγηθεί πολιτικές, οι οποίες ήταν καταστροφικές για τα ταμεία ως προς τη διαχείριση των αποθεματικών και το PSI.  Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρώτο το Γιάννη Σηφάκη υπεραμύνθηκαν της ρύθμισης για τους αγρότες, κάτι που επανέλαβαν πολλοί συνάδελφοί τους και στη συνέχεια, τονίζοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν θα πληγεί από τα νέα μέτρα.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε στη συνέχεια κι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου υποστηρίζοντας ότι το 90% των αγροτών δεν θα θιγεί από τις ρυθμίσεις, πως η προσαρμογή είναι σταδιακή. Σημείωσε πως όσοι έχουν εισόδημα μαζί με επιδοτήσεις περίπου 11.000 δεν θα καταλάβουν τη διαφορά – διότι δικαιολογούνται τα έξοδα τους, υπάρχει το εργόσημο, μέρος των επιδοτήσεων δεν φορολογείται. Ισχυρίστηκε ακόμη πως πολλοί μπορούν και να ωφεληθούν , πολύ περισσότερο σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις και θα εξασφαλίσουν πως το ταμείο τους ενοποιείται και δεν μένει στον αέρα, καθώς τα επόμενα χρόνια αν συνεχιζόταν η ίδια πολιτική θα έχαναν οριστικά τη σύνταξη του ΟΓΑ.

Βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν μαζικά αντιρρήσεις για το γεγονός ότι δεν διατηρείται η αυτοτέλεια του ΟΓΑ σημειώνοντας πως δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν την περίοδο που οι αγρότες ήταν στα μπλόκα.

Πιο έντονη ήταν η αντίδραση βουλευτών της ΝΔ, δια του αγορητή, Βασίλη Οικονόμου και του πρώην υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση,  της αγορήτριας Εύης Χριστοφιλοπούλου , του πρώην υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, του πρώην υφυπουργού Εργασίας, Γιάννη Κουτσούκου και του πρώην υποδιοικητή του ΟΓΑ, Μιχάλη Τζελέπη, που καταδίκασαν την πολιτική για τους αγρότες. Οξείες αντιδράσεις σημειώθηκαν κι από πλευράς του ΚΚΕ με τη Διαμάντω Μανωλάκου να κάνει ειδική αναφορά στο ασφαλιστικό των αγροτών και στις αλλαγές που φέρνει, οι οποίες, όπως είπε, θίγουν και τους μικρομεσαίους αγρότες.

Από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης έγινε ειδική αναφορά και στην τροπολογία , που έφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με την οποία το αφορολόγητο μειώνεται  κάτω από τα 9.000 ευρώ  και φτάνει τα 8.636 ευρώ, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση εκπροσώπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος σημείωσε πως «μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης για τους πλούσιους, όχι για τους φτωχούς».

Η μαραθώνια συζήτηση που κράτησε πάνω από 14 ώρες συνεχίζεται σήμερα στην  Ολομέλεια.

Άννα Στεργίου