Ρύζι: Με καλές προοπτικές συνεχίζεται ο αλωνισμός

Στα ύψη ποιότητα και ζήτηση

Με τις αλωνιστικές μηχανές στο φουλ βρίσκονται οι ορυζοκαλλιεργητές του Νομού Θεσσαλονίκης, όπου χτυπάει η καρδιά του ρυζιού, έχοντας βάσιμους λόγους να προσδοκούν σε μια χρονιά με τιμές σαφώς υψηλότερες από τις περσινές, που θα ανταποκρίνονται στην καλή ποιότητα.

Οι στρεμματικές αποδόσεις φέτος είναι κατά τι χαμηλότερες, της τάξης του 10%-15%, ήτοι 100-150 κιλά λιγότερα ανά στρέμμα, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που προηγήθηκαν, ωστόσο η ποιότητα θεωρείται πάρα πολύ καλή. Αυτό, εκτιμούν οι παραγωγοί, θα πρέπει να είναι καθοριστικό για τη διαμόρφωση της τιμής. Επιπλέον, όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Χαλάστρας Α’, Λεωνίδας Κουιμτζής, ώθηση αναμένεται να δώσει και η απαγόρευση για πρώτη φορά της χρήσης της τρικικλαζόλης. «Πρόκειται για ένα φάρμακο που έχει υπολειμματικότητα και χρησιμοποιείται σε όλον τον κόσμο, εκτός –πλέον– από τις χώρες της ΕΕ. Αυτό δίνει μια επιπλέον αξία στο προϊόν, την οποία πιστεύω ότι θα καρπωθεί ο παραγωγός».

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, ο κ. Κουιμτζής αναφέρει χαρακτηριστικά: «Κατά την περίοδο του αλωνισμού, κλείνουμε τα αφτιά μας στις σειρήνες. Σε αυτή την περίοδο, οι έμποροι προσπαθούν να πάρουν όσο το δυνατόν “σκοτωμένες” τιμές. Να βρουν παραγωγούς που έχουν μεγάλη ανάγκη από ρευστότητα, για να τους πάρουν το προϊόν σε πολύ χαμηλή τιμή». Κατά τον ίδιο, οι έμποροι δίνουν 18-22 λεπτά, αξιοποιώντας τα αδιέξοδα, όμως, υπογραμμίζει ότι ένα τέτοιο προϊόν, αράντιστο και υψηλής ποιότητας, θα πρέπει να πιάσει τα 30 λεπτά μετά τον αλωνισμό.

Οι συγκυρίες επιτρέπουν να πιάσει καλή τιμή το ρύζι, αναφέρει και ο Βεργής Τσελέπης, παραγωγός ρυζιού από την περιοχή του Αγ. Αθανασίου Θεσσαλονίκης. Η ποιότητα είναι πολύ καλή –«πάντα βγάζαμε καλή ποιότητα στον νομό», επισημαίνει–, οι δε έμποροι που εξάγουν αποφλοιωμένο ρύζι πληρώνονται τοις μετρητοίς. Αυτές τις μέρες, σύμφωνα με τον κύριο Τσελέπη, ορισμένοι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη πολλών παραγωγών να πληρωθούν άμεσα, δίνουν 19 λεπτά το κιλό και για το Indica και για το Japonica, όταν το κόστος παραγωγής κυμαίνεται στα 26-27 λεπτά. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα τα φέσια που έχει δημιουργήσει εταιρεία, η οποία έχει να πληρώσει δυο χρόνια τους παραγωγούς. Κάνει λόγο για συνολικές οφειλές πάνω από 10 εκατ. ευρώ, από τις Σέρρες μέχρι τη Λάρισα, σε πολλούς παραγωγούς, οι οποίοι καθίστανται ευάλωτοι στις χαμηλές τιμές.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο φύλλο της «ΥΧ» που κυκλοφορεί