Θετικά είδαν οι εκπρόσωποι φορέων το νέο επενδυτικό νόμο

Θετικά είδαν οι εκπρόσωποι φορέων το νέο επενδυτικό νόμο

Υπέρ του αναπτυξιακού νομοσχεδίου Γιώργου Σταθάκη τάχθηκαν σε γενικές γραμμές οι περισσότεροι εκ των εκπροσώπων φορέων, επισημαίνοντας τις καθυστερήσεις αλλά και την ανάγκη να υπάρξει προκαταβολή για όσους ενταχθούν.

Ζήτησαν να επιλυθούν επί μέρους τεχνικοοικονομικά ζητήματα και προβλήματα γραφειοκρατίας και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα αλλά και να υπάρξει ευνοϊκή πρόβλεψη για όσους είχαν ενταχθεί σε προηγούμενους επενδυτικούς νόμους κι ενώ περίμεναν χρήματα, σήμερα βρίσκονται σε δεινή θέση κι έχουν χρεωθεί στις τράπεζες.

Τόσο οι βουλευτές , όσο κι οι ομιλητές αναφέρθηκαν θετικά στο ζήτημα των φοροαπαλλαγών στην ανάγκη να υπάρξει βοήθεια των τραπεζών, στο κομμάτι της ανάπτυξης, καθώς λόγω των οικονομικών δυσχερειών, δεν είναι τόσο ελκυστικά τα κονδύλια που να δυναμώνουν τη βούληση των επιχειρήσεων να ενταχθούν στο νέο επενδυτικό νομοσχέδιο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης σημείωσε ότι χρειάζεται να υπάρξει πρόβλεψη για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του τουρισμού, καθώς συμπαρασύρουν αυτές οι επενδύσεις και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, κάτι που ζήτησε στη συνέχεια κι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, από πλευράς της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κώστας Αγοραστός, η πρόεδρος της ΠΣΕ, Χριστίνα Σακελλαρίδη αλλά κι άλλοι ομιλητές στη συνέχεια σημείωσαν πως χρειάζεται να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες , διότι χρειάζονται πάνω από 30 υπουργικές αποφάσεις για να προχωρήσει ο νόμος, γεγονός που θα σήμαινε 2 χρόνια επιπλέον επιβάρυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον αγροδιατροφικό τομέα ο Βασίλης Κορκίδης σημειώνοντας πως χρειάζεται απλούστευση των διαδικασιών στο νέο επενδυτικό νόμο κι ότι οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί είναι η κινητήριος δύναμη της οικονομίας, για τη μείωση της ανεργίας.  Εξήγησε πως οι ελληνικές εταιρίες κερδίζουν από την τιμή από το χωράφι στο ράφι κι όχι από το κοντέινερ και σημείωσε πως τα κοντέινερ πρέπει να φεύγουν για το εξωτερικό.

Ο  Χρήστος  Γιορδαμλής, πρόεδρος ΔΣ Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Έβρου και Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών και Βιομηχανιών Ακριτικών περιοχών αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εταιρίες ακριτικών περιοχών, καθώς ανταγωνίζονται γειτονικές χώρες των Βαλκανίων, που έχουν πολύ πιο ευνοϊκό φορολογικό κι ασφαλιστικό περιβάλλον και ζήτησε να υπάρξει περαιτέρω πρόβλεψη για τις ασφαλιστικές εισφορές.

Άννα Στεργίου