Θρακιώτικα μαγειρέματα παραδοσιακής κουζίνας από τον σεφ Άκη Πάρτσια

Η ντόπια κουζίνα και η υγιεινή διατροφή ξεκινούν από την παιδική ηλικία

Θρακιώτικα μαγειρέματα παραδοσιακής κουζίνας από τον σεφ Άκη Πάρτσια

Ο τραχανάς είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται ζεστό, μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους, μπορεί ν’ αποτελέσει γκουρμέ πρόταση, ακουμπώντας ταυτόχρονα στη μεσογειακή διατροφή, συστήνεται δε για όλες τις ηλικίες. Ο καβουρμάς είναι θρακιώτικο έδεσμα, πρόσφατα έγινε γνωστό από τη Γενική Έκθεση Ξάνθης και προβλέπεται να αυξηθεί η ζήτησή του μετά το βραβείο Γκίνες. Η τοπική κουζίνα, η υγιεινή διατροφή και η χρονική περίοδος που καλεί σε νηστεία τους χριστιανούς ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά ενός πετυχημένου Κομοτηναίου σεφ, του Άκη Πάρτσια, ο οποίος, με βοηθούς τους σπουδαστές της ειδικότητας Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης του δημόσιου ΙΕΚ Κομοτηνής, μαγείρεψε την Τετάρτη για τα μέλη του ΚΑΠΗ Κομοτηνής.

Ο κ. Πάρτσιας ετοίμασε ένα πλούσιο μενού, που συνδέει με τη νηστεία και τη μεσογειακή διατροφή, δίνοντας έμφαση στα ολικής αλέσεως φύλλα και ζυμαρικά. «Δεν χρησιμοποιήσαμε ούτε καν νηστήσιμο τυρί και αντί για κρέας προσθέσαμε ξηρούς καρπούς. Παρασκευάσαμε πιάτα από συνταγές και γεύσεις του τόπου μας, όπως είναι το πλιγούρι, τα ζυμαρικά. Φτιάξαμε πατέ ελιάς από ελιές Μαρώνειας σε ψωμί ολικής αλέσεως και προσθέσαμε ντομάτα και καρύδι σε πούδρα. Επίσης, με φύλλο φτιάξαμε σπανακοπιτάκι με κουκουνάρι. Το πλιγούρι μαγειρεύτηκε με μανιτάρια και καρύδια για να δημιουργήσουμε τις πρωτεΐνες». Ο σεφ με την 20ετή εμπειρία στον χώρο μαγειρεύει ταυτόχρονα στον 2ο Παιδικό Σταθμό της Κομοτηνής και θεωρεί λειτούργημα το να μαγειρεύει για παιδιά και να τους μάθει να τρώνε σωστά και υγιεινά. «Τρώνε όσπρια, κρέας, πολλά λαχανικά, χωρίς αλάτι και συντηρητικά. Επιδιώκουμε να τους δώσουμε τη σωστή τροφή, φρούτα και λαχανικά. Τους προτείνουμε την πατάτα ως πουρέ και όχι τηγανητή και το φρούτο ως φυσικό χυμό σε μίξερ. Όλες οι προμήθειες είναι από την περιοχή».